Berea a dus la dezvoltarea civilizaţiei!

După ce au descoperit întâmplător secretul fabricării berii, în urmă cu 10.000 de ani (după unele surse, chiar 11.500 de ani), oamenii din Neolitic au încercat continuu s-o îmbunătăţească, băutura răspândindu-se mai întâi în Orientul Mijlociu. După cum vom vedea, berea a dus la dezvoltarea civilizației.

Mulţi istorici şi antropologi afirmă că, din vânători-culegători nomazi, oamenii au devenit agricultori mulţumită berii. Ei au format sate, adoptând un stil de viaţă sedentar, ca să cultive cereale, care constituiau un aliment important şi materie primă pentru obţinerea berii. Astfel, se poate spune că berea a dus la dezvoltarea civilizaţiei. Mai mult, s-a descoperit că are diverse efecte benefice asupra organismului.

Se pare că berea s-a produs prima oară în aşa-zisul Corn al abundenţei, o zonă din Orientul Mijlociu. Însă prima atestare documentară există în Irak, unde s-a descoperit o pictogramă veche de 4000 de ani, în care erau reprezentate două persoane care sorb prin nişte tuburi o băutură aflată într-un vas mare.

Scrisul încă nu fusese inventat, dar oamenii ştiau să facă bere. În mai toate culturile, se considera că berea are origini divine. Aşa stând lucrurile, nu-i de mirare că era folosită în unele ceremonii religioase importante.

Cum se produce

Berea presupune fermentarea unei soluţii bogate în amidon. Astfel, se poate fabrica în toate părţile lumii, din ceea ce există la îndemână pe plan local, din vegetalele bogate în amidon. În Europa berea se produce din cereale, dar în Africa, din rădăcina unei plante numite manioc, în timp ce în America de Sud, din cartofi. Berea de azi are la bază tot orzul, în principal, dar se poate folosi şi grâu sau porumb. Toate acestea oferă zaharuri care vor fermenta.

Orzul încolţit şi uscat reprezintă malţul. La căldură şi umiditate mari, boabele de orz germinează şi se activează nişte  enzime care transformă amidonul din boabe în maltoză. Apoi, malţul se macină şi se amestecă cu apă caldă, iar zaharurile trec în apă. Astfel se obţine mustul de bere, care se fierbe cam o oră în cazane mari din inox sau cupru.

Apoi e vremea să se adauge hamei, care are o substanţă amară numită lupulină. Acum câteva mii de ani, în bere nu se adăuga hamei, băutura fiind mult mai dulce. Se obişnuia să se pună în mustul de bere diverse plante, hameiul impunându-se abia din Evul Mediu. Pe lângă o aromă specifică, hameiul conferă berii şi proprietăţi antibacteriene. Astfel, berea poate fi conservată timp mai îndelungat.

Bineînţeles, cu cât timp se fierbe mai mult malţul, cu atât băutura devine mai amară. Apoi, soluţia se lasă să se răcească până când e doar puțin călduţă, temperatură optimă pentru acţiunea drojdiei de bere. Practic, fermentarea presupune ca enzimele din bere să convertească maltoza din must în alcool şi bioxid de carbon. După câteva săptămâni, iar drojdia s-a sedimentat pe fundul vasului, aşa încât berea poate fi filtrată.

Berea prelungeşte viaţa

Cercetătorii americani de la Universitatea Rice din Houston au inventat BioBerea, o băutură care poate prelungi viaţa, protejând organismul contra cancerului, a diabetului, a maladiei Alzheimer şi a altor boli degenerative. Această bere are trei gene care care produc resveratrol, care se găseşte în drojdia de bere şi vinul roşu. Sub efectul anumitor celule din dojdie, organismul accesează această substanţă care luptă împotriva îmbătrânirii.

Jurgen Hopf, un producător bavarez, a obţinut din greşeală o bere care poate mări libidoul, fertilitatea şi potenţa onor clientelei. La un moment dat, instalaţia lui automatizată s-a oprit accidental. Hopf a gustat din berea produsă şi susţine că i-a descoperit imediat beneficul efect.

Un grup de cercetători americani din California a descoperit că berea e cel mai bun remediu contra osteoporozei. Berea conţine silicon organic dietetic, care determină creşterea şi dezvoltarea oaselor, tendoanelor, cartilajelor şi ligamentelor.

În majoritatea statelor lumii de azi, berea e cea mai răspândită băutură alcoolică şi ocupă locul trei în topul mondial al consumului de băuturi, după apă şi ceai. Ziua Internaţională a Berii e pe 5 august și e sărbătorită în peste 50 de ţări (inclusiv România), de pe 6 continente.

Comments

comments

26 Comments

  1. spanac 26/02/2013
  2. IanculescuHimself 26/02/2013
    • javra 26/02/2013
  3. Călin 26/02/2013
    • Javra 26/02/2013
  4. adelinailiescu 26/02/2013
    • Javra 26/02/2013
  5. elly weiss 27/02/2013
  6. Javra 27/02/2013
    • elly weiss 01/03/2013
  7. bogzilla 27/02/2013
    • Javra 27/02/2013
  8. Alexandra Cristea 27/02/2013
  9. addicted 27/02/2013
    • Javra 27/02/2013
  10. Andrei Manea 27/02/2013
    • Javra 27/02/2013
  11. D-Petre 27/02/2013
    • javra 27/02/2013
  12. Savoir Faire 28/02/2013
    • Javra 28/02/2013
  13. Dan STRĂUŢI 28/02/2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
O farmacie cu totul specială

Poate ai nevoie de-un sfat cu privire la alimentație sau ai rămas fără produse pentru protecţie solară şi vrei să...

A înnebunit lumea!

Bine v-am regăsit! E ultimul weekend din octombrie, aşa că, nu uitaţi, sâmbătă spre duminică ora 3 devine ora 2!...

Românul vrea să-şi umple burta!

Prietenul meu, Marian, vrea să-şi deschidă un magazin alimentar. Mai întâi, a ezitat, gândindu-se ce afacere ar putea pune pe...

Close