Ce fel de covoare preferați?

Am un vechi prieten în Roman, care s-a întors dintr-o călătorie în Casblanca, Maroc. Radu ne-a invitat pe mine și soția mea la el, ca să petrecem împreună Revelionul. Adevărul e că n-am mai fost până acum pe meleagurile acelea, dar nu aveam nimic împotrivă să ne ducem la el, să stăm câteva zile și să întîmpinăm împreună Noul An. Mă așteptam și chiar doream să-mi povestească unele impresii de călătorie interesante de pe unde a fost. Dar nu știam că în loc de Strâmtoarea Gibraltar, subiectul pricipal de discuție va fi despre covoare. Apropo, voi ce fel de de covoare preferați?

M-am simțit obligat să dau o raită la locul faptei, să văd ce condiții sunt. Așa că m-am urcat în vechea mea Dacie și am dat o fugă din București în Roman. Mă rog, drumul a fost cam lung, am avut și o pană pe drum, dar nu-mi pare rău că am fost în recunoaștere.

Am pus la punct detaliile și pe seară Radu mi-a povestit peripețiile lui pe continentul african. Credeam că orașul Casablanca e chiar capitala Marocului, dar mă înșelam, Rabat e aceea.

Și-a adus de acolo mai multe lucruri din piele naturală. Și, desigur, niște covoare. A fost acolo la invitația unui prieten, fost coleg de facultate. El i-a spus marocanului că ar vrea un covor vechi, iar acesta i-a spus că dacă nu-l ajuta un localnic, putea să ia o țeapă de toată frumusețea. Marocanii au un procedeu special de învechire a covoarelor, pentru a-i înșela pe turiști.

L-am întrebat ce face cu un covor vechi, iar Radu m-a privit surprins:

– Cum adică ce fac cu el?!

– Da, păi văd că nu l-ai pus pe jos!

– Cum să pun așa ceva pe jos, coane, te-a tras curentul pe drum?

– Păi nu de asta l-ai cumpărat?

– Nu, băiete, vreau să-l vând! Un cunoscător îmi plătește bani frumoși!

– Serios? m-am mirat eu, pipăind covorul pe care mi-l arăta gazda. Nu-mi spunea nimic modelul, se vedea numai că e vechi.

– Da, da, nu știai că se caută așa ceva?

– Nu, habar n-aveam. Și, sincer să fiu, aș prefera mai curând covoare nou-nouțe, cu un model modern.

– Păi mă mai căram tocmai din nordul Africii cu covorul după mine? Dacă ai știi ce odisee am trăit! Dacă nu era cu mine amicul meu marocan, mă frigeam! Iar dacă vreau covoare noi, frumoase, ori niște carpete splendide, găseam într-un magazin online!

– Sunt cu mașina, așa că, sincer să fiu, chiar m-ar interesa un covor frumos din lână…

– Puteai fi și cu avionul! Eu ți le arăt pe site și n-ai decât să le admiri în voie. Dar dacă vrei, ți le poți cumpăra din magazinul lor, deși nu văd rostul să te cari cu covoarele. Treaba ta! Mergem mâine dimineață.

– Lasă, că mâine dimineață plec, am destule de făcut acasă! Dar fiindcă mi-ai dat ideea, să știi că o să folosesc informația…

Comments

comments

Leave a Reply

Read more:
Mobila de la bunica

Fratele meu, Eugen, şi cu mine am primit în dar mobila bunicii noastre, care a trebuit să se mute din...

Vorbe de spirit despre bărbat

Din când în când vă înfăţişez lumea şi diversele ei aspecte în viziunea oamenilor de spirit, care au formulat motto-uri,...

Nimic senzațional: o cioară a ciordit un card de credit!

Am citit recent o întâmplare care a demonstrat încă o dată inteligenţa ciorilor. Într-un videoclip realizat în Japonia, o cioară...

Close