Ce n-a văzut Parisul: protest împotriva încălzirii globale!

4.500 de persoane, potrivit poliţiei, 10.000, conform organizatorilor, au format duminică un lanţ uman la Paris, pentru a denunţa “starea de urgenţă climatică”, în ciuda interdicţiei de a manifesta, înaintea deschiderea Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21). Un protest împotriva încălzirii globale a fost organizat în mai multe orașe ale lumii.

Vă închipuiți cum a sunat dialogul telefonic dintre șeful poliției locale și prefectul Parisului?

– Alo, domnule prefect, vă rog să mă iertați că vă deranjez duminica, dar a intervenit o urgență! Trebuie să vă informez că în Paris a ieșit lumea în stradă…

– Cum mă, a ieșit lumea în stradă în weekend?!

– Da, să trăiți!

– De ce, ce vor?

– Cică-i prea cald afară, domnule prefect!

– Mă, tu șuguiești cu mine?!

– Să n-am parte dacă vă mint! Sunt vreo 4.500 de oameni care manifestează, fără autorizație, împotriva stării de urgență climatică!

– Urgență climatică?! N-am de unde să import acum un viscol, că-i weekend! Risipește-i cu gaze lacrimogene și cu tunuri cu apă, ca să se răcorească!

Și i-a rispit! De-a lungul bulevardului Voltaire, parizienii se ţineau de mână, iar unii săreau şi strigau “Mai cald decât clima”, relatează Le Parisien în pagina electronică. Manifestanţii purtau pancarte pe care scria: “Ei sunt mari doar dacă stăm noi în genunchi” sau “Ei exploatează, ei poluează, ei profită! Urgenţa este socială şi climatică”.

Coaliţia Climat 21, din care fac parte 130 de organizaţii, a fost nevoită să renunţe la un marş pe străzile Parisului, din cauza interdicţiei manifestaţiilor, impusă în cadrul stării de urgenţă, decretată după atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi. Totuși, coaliția a îndemnat la formarea acestui lanţ uman în ajunul deschiderii oficiale a COP21.

Manifestanții îndeamnă liderii lumii care se reunesc la COP21, în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, să adopte un acord care să conducă la o diminuare a emisiilor poluante şi să ajute ţările sărace care se confruntă cu greutăți din cauza încălzirii globale.

Zeci de manifestaţii au fost organizate peste tot în lume, cu scopul de a pune presiunea pe reprezentanţii celor 195 de ţări, pe care-i îndeamnă să ajungă la un acord care să permită limitarea încălzirii globale cu două grade. Mitinguri erau prevăzute duminică la Seul (Coreea de Sud), Rio de Janeiro (Brazilia), New York (Statele Unite) şi Ciudad de Mexico (Mexic). În Băicoi (România) n-a ieșit nimeni în stradă ca să protesteze împotriva căldurii de afară…

Comments

comments

4 Comments

  1. Nice 30/11/2015
    • Javra 30/11/2015
    • Lili 02/12/2015

Leave a Reply

Read more:
Vânători, pescari, pirați…

Vărul meu, Petre, e un vânător împătimit. Ca orice vânător care se respectă, este şi un pescar redutabil. Ce mi...

Veveriţe jucăuşe

V-am mai spus că de multe ori prefer animalele, nu oamenii. Cu o săptămână în urmă, v-am prezentat câteva pisici...

Mai mult de jumătate dintre oameni cred în Dumnezeu

În urma unui sondaj de opinie efectuat în 23 de state din Europa, Asia, Australia, Africa, America de Nord şi...

Close