Ce patron începe munca la 7 dimineaţa?

Mihnea e patronul unei firme de construcţii. L-am vizitat ieri, la 10, având nişte treburi în apropierea firmei sale. I-am telefonat şi mi-a confirmat că-i la birou. Am fost surprins să-l găsesc îmbrăcat office, în loc să fie pe vreun şantier, cu cască de protecţie pe cap. Mi-a spus că a avut deja 3 întâlniri de afaceri. Atunci m-am întrebat ce patron începe munca la 7 dimineaţa.

– Cum mă băiete, tu te numeşti patron de firmă şi ajungi la 7 la serviciu? l-am întrebat eu.

Mihnea râse, ridică receptorul şi o rugă pe secretară să aducă două ceşti de cafea şi răspunse uitându-se la ceas:

– E ceasul 10 şi am avut deja trei întâlniri de afaceri. Ce crezi tu că înseamnă să fii patron?

– Păi mă aşteptam să ai un program mai lejer şi să treci pe vreun şantier pe la ora asta. Îmi închipuiam că eşti cu casca în cap şi cu cizmele în picioare.

– Când am timp, fac şi asta, replică Mihnea şi deschise dulapul din spatele lui.

Printre altele, am văzut o salopetă, o cască şi o percehe de cizme de cauciuc.

– Aha, înţeleg, munca ta principală e de birou. Semnezi contracte, organizezi şedinţe, cam asta, nu?

Mihnea râse scurt şi răspunse:

– Nu numai asta, dar te apropii. Ralu, i se adresă el secretarei, care tocmai aducea cafea fierbinte şi ceai rece, spune-mi ce mai am de făcut azi?

– La 11 aveţi şedinţă de consiliu, la 13:30 dejunaţi cu don Carlos, pentru problema excavatoarelor, la 15 aveţi şedinţă cu diriginţii de şantier, la…

– Mulţumesc, Raluca! o întrerupse el. Mihnea sorbi din cafea şi reluă: După cum vezi, am cam întregul orar făcut până la ora 18:30. În construcţii se lucrează zi-lumină. Ba, unele întâlniri de afaceri le am la cină.

– Serios? Şi cu nevastă-ta când te mai vezi? Îţi iei concediu pentru asta?

– Vara n-am niciodată concediu de odihnă. Numai în perioada sărbătorilor de iarnă. Ăsta-i un punct nevralgic, oful soţiei mele. Şi al meu… Avem timp să vorbim mai mult în weekend.

– Dar nu înţeleg de ce nu foloseşti internetul, în loc să ai întâlniri de afaceri. Văd că ai leptop.

– Da, omule, sigur că folosesc internetul: uneori organizez video-conferinţe, caut magazine online cu piese pentru utilaje etc. Dar mai bine te înţelegi cu un partener de afaceri la un pahar de vin. Ajungem să ne cunoaştem mai bine… Aşa se strâng legăturile şi se pun bazele altor afaceri. Astfel aflu de hobby-urile partenerilor mei, de preferinţele unora, despre afinităţile comune şi chiar despre problemele lor de sănătate. E un lucru important în afaceri.

– Ai dreptate, aşa-i firesc.

– Sunt lucruri omeneşti, aşa-i viaţa. De exemplu, doi parteneri de afaceri de-ai mei, un amic din Bucureşti şi o tipă din Braşov, s-au ciondănit prin e-mailuri, pentru un contract, s-au văzut la o video-conferinţă, apoi s-au întâlnit şi, după 6 luni, s-au căsătorit. Sâmbăta viitoare le botez fetiţa…

– Bine, naşule, te las, că ai şedinţă…

Comments

comments

2 Comments

  1. Rudolph Aspirant 08/06/2014
    • Javra 08/06/2014

Leave a Reply

Read more:
Fă-ţi cumpărăturile online!

Nu ştiu cum se face, dar deşi ştiu foarte bine care este ziua de naştere sau onomastica unei persoane apropiate,...

Cum sa-i oferi fetitei tale un moment de fericire?

Atunci cand se apropie ziua fetitei tale, iti doresti sa-i pregatesti acesteia ceva cat mai special, sa-i organizezi o petrecere...

Dacă n-am visa, am lua-o razna

Visele fac parte nu numai din viaţa umană, ci şi din cea animală, există fără voia noastră şi chiar avem...

Close