Cele mai apreciate surse de lumină decorativă

Soția mea și cu mine ne-am mutat, în fine, într-o casă nouă, mai mare. A trebuit să ne cumpărăm diverse lucruri și ne-am consultat în această privință. Dar aranjamentul interior e apanajul soției mele și am avut întotdeauna încredere în gustul ei desăvârșit. După ce și-a terminat treaba, am sosit și eu la noua noastră casă, de la serviciu. Soția mea este decoratoare de interior și știa cum să obțină o armonie cromatică plăcută, liniștitoare, folosind cele mai apreciate surse de lumină decorativă, becurile Edison.

Am constatat că un bec Edison are un farmec deosebit astăzi, fiind vorba despre o piesă vintage în sine, dar și fiindcă suntem atrași de lucrurile simple, în contrast cu aparatura de înaltă tehnologie. Cu un bec Edison, toate celelalte obiecte mi se par a fi mai la locul lor, chiar și un smartphone ale cărui funcții mi-e aproape imposibil să le stăpânesc și să le utilizez pe toate. Era infinit mai ușor cu telefoanele fixe… Am sesizat imediat că efectul benefic din interior se datorează căldurii aparte a luminii pe care o emană acele becuri vintage răspândite ici-colo în apartament.

Un bec Edison se potrivește foarte bine la orice fasung tip E27, destul de prozaic, de altfel. Totuși, se impune să fim atenți la forma corpului de iluminat în care va fi montat. Sigur, personal mi se pare mai plăcut să văd întregul bec, nu numai lumina lui discretă și caldă, deci ar trebui să nu fie ascuns în interiorul globului mat pe care îl posedă corpul de iluminat. Eram ca un copil fermecat de un basm pe care nu-l mai auzise.

Vrând să văd cum de lumina aceea e atât de plăcută, am dat jos globul corpului de iluminat, descoperind un bec Edison în toată splendoarea lui, despre care am aflat că pur tehnic e un bec vintage Edison 60W E27. Și, pur și simplu, „dădea” mai bine neacoperit, fiindcă diametrul globului său era destul de mare, iar estetica avea enorm de câștigat și datorită formei filamentului incandescent, care mi-a evocat mai pregnant farmecul primelor becuri făcute înainte de anii 1900, pe care nu le văzusem decât în pozele alb/negru prăfuite ale unui muzeu și într-un film documentar.

Soția mea a rămas tăcută, vrând să nu-mi tulbure clipa de încântare. Dar ei i se datora tot acel aranjament și am strâns-o la piept, în semn de mulțumire. Se înserase deja și în lumina artificială puternică, petele de lumină mai caldă a becurilor Edison erau distincte. Era o armonie cromatică uimitoare și mi-am întrebat consoarta cum a făcut. Mi-a spus că a găsit un excelent magazin online cu articole de iluminat, SavElectro. Acolo a găsit tot felul de becuri vintage, dar și multe alte articole electrice.

Am văzut că lumina degajată de becurile Edison pune altfel în valoare aparatura de ultimă oră din casă, care mă împăca întrucâtva cu ordinea precisă pe care parcă o emanau obiectele construite azi. Într-o lume a noutății de ultimă oră, parcă orbitoare, adesea frapantă, obositoare, lumina degajată de becurile Edison realizează pete de culoare bine-venite, calmând atmosfera tensionată de rigiditatea tehnologiei actuale.

Soția mea e frumoasă oricum, dar căldura emanată de lumina becurilor Edison îi reaprindea o strălucire aparte, cumva estompată până acum de rigurozitatea lucrurilor moderne care ne înconjurau. Toate acestea au contururi bine definite, chiar și mobila, delimitându-se clar fiecare pe sine, încercând și reușind să le pună pe celelalte (dar și pe noi) în umbră, anulându-se reciproc. Ei bine, lumina discretă a becurilor Edison reușește să armonizeze prezența noastră în această lume prea rece, umanizând-o și făcând-o mai ospitalieră.

Am aflat că becurile fuseseră procurate de la acel magazin care oferea, în afara becurilor vintage, o mare diversitate de corpuri de iluminat, produse cu LED-uri (becuri, spoturi, proiectoare, bandă, profile bandă, accesorii, surse alimentare și controllere bandă LED), prize și întrerupătoare Schneider și Panasonic, cablu textil, prelungitoare diverse și accesorii. Becurile sunt nu doar pentru dulie tip E27, ci și E14. Amândoi am admirat îndelung efectul vizual extraordinar oferit de becurile vintage Edison în acea seară magică.

Ulterior, am aflat că prețurile produselor de la SavElectro sunt convenabile, iar livrarea se face în 2-3 zile, în funcție de localitatea de destinație și de ora la care a fost plasată comanda. Costul livrării e de 19 lei, cu TVA inclus, dar comenzile de peste 250 de lei beneficiază de livrare gratuită.

Comments

comments

Leave a Reply

Read more:
Produse pentru creșterea masei masculare

De o vreme, m-am apucat de culturism, pentru a-mi lucra puțin trupul, respectiv pentru a avea mușchii mai dezvoltați și...

Cantarul, o ustensila de nelipsit

Aveti dureri de cap atunci cand trebuie sa cantariti ceva? Va doare capul ca nu gasiti un cantar profesional cu...

Afacerile cu lemn pot fi legale

Când mă gândesc la afacerile cu lemn din România, îmi vin în minte munţii pleşuvi cheliţi de codrii de altădată,...

Close