Cum scapi de bătăuși?

Am un nepot, Ionut, in varsta de 8 ani. Mereu venea posomorat de la scoala. In cele din urma, sora-mea, mama copilului, a aflat ce il nemultumea. Copilul are un coleg mai inalt si mai solid decat el, caruia e obligat sa-i dea pachetelul lui de mancare si banii de buzunar. Sora-mea, Madalina, s-a dus la scoala, dar baiatul respectiv lipsea. A vorbit cu diriginta si a aflat ca a primit mai multe plangeri din partea parintilor unor elevi, subiectul fiind acelasi elev. Acesta provine dintr-o familie dezorganizata si ea nu prea are ce sa-i faca, decat sa-i scada nota la purtare.

Mi-a povesti toata tarasenia si s-a gandit sa-l duca pe Ionut la karate. Acolo nu numai ca va face miscare, dar isi va consuma energia si, foarte important, va invata sa se bata. Eu am protestat, sustinand ca exista si sporturi de autoaparare, cum sunt artele martiale, dar Madalina nu si-a schimbat hotararea: Ionut va face karate, un sport barbatesc.

Însă m-am gândit că ar mai fi o metodă de-a scăpa de bătăuș. una mult mai pașnică. Ce-ar fi ca ionuț să-l invite pe bătăuț la ziua lui, care va fi fix peste o lună? O idee care poate părea ciudată la prima vedere, dar care dă, de cele mai multe ori, rezultate uimitoare.

Mădălina m-a ascultat apoi mi-a zis scurt: “E-o idee bună, ocupă-te tu de asta”.

Și uite așa acum trebuia să-i fac o zi de naștere cum nu mai avusese neam de neamul meu. Un nepot am, așa că am ascultat-o. Le-am telefonat prietenilor și am făcut rost de cele mai bune personaje petreceri copii. Minnie și Mickey Mouse, îndrăgiți și de copii, și de bunici, foarte căutatul Spiderman a săltat și el la petrecearea pentru ionuț, iar către final a venit și-un clown beat care-a mâncat toată mâncarea. Totul regizat, desigur. Tot ce-i mai bun pentru nepoțel.

După această petrecere Ionuț a scăpat de bătăuș. au devenit chiar prieteni buni. Ba chiar zilele trecute au fost împreună la pescuit, de unde s-au întors și cu câțiva crapi în traistă. Bine că nu eram pe la sor-mea atunci, căci sigur mă punea să-i curăț de solzi și să-i fac o plachie.

Nu v-am spus, se zicea despre mine că fac cea mai bună plachie de pește din cartier. Zvonuri răutăcioase, desigur, făceam cea mai bună plachie din întreg sectorul!

 Toată treaba asta cu “ține-ți dușmanul aproape” e veche decând lumea. Și eu am aplicat-o cand eram copil. Eram slab și firește, ținta celor mai mari. Și de multe ori nu te puteai înțelege pe cale pașnică. A trebuit să mă apăr. Tatăl meu îmi zicea să-i lovesc pe bătăuși. Însă eu am preferat să găsesc o altă cale de-a mă înțelege cu ei. Și nu voiam să le țin partea când se luau de unul mai slab. Așa că m-am apucat să citesc. Și-ntr-o carte polițistă am găsit rezolvarea aceasta. Împrietenește-te puțin cu bătăușul. Și-am descoperit că aveam multe puncte comune. În scurt timp s-a lăsat de “meseria” de-a se lua de alții fără motiv și chiar îi ajuca în cazul în care alți băieți se luau de ei.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Ce ţară e asta?! Victima violului e vinovată!

În România, de la începutul anului până acum, 5 femei au fost violate în fiecare zi. Aceasta e media cazurilor...

TotalMag, un magazin în care stăpân e clientul

Firma NERAMO DISTRIBUTION SRL este specializată în comercializarea de echipament tactic pentru ofiţeri de poliţie, jandarmi, militari şi nu numai....

Ce joburi au avut celebrităţile

Pe când erau nişte persoane anonime, mulţi dintre oamenii admiraţi astăzi au avut fel şi fel joburi, foarte departe de...

Close