Gelato sau un strop de fericire

Copii, adolescenți, oameni maturi, bunici, cu toții mâncăm înghețată. Răcorește și creeză dependență: din ce mănânci, ai mai mânca. Iar dependența e dată de zahăr, în acest domeniu. De asta mi-e greu să asociez înghețata cu, spre exemplu, gustul de bere, de ardei iute sau de morcovi. Există înghețată cu astfel de arome ciudate. Însă noi preferăm gelato, desertul de care nu ne săturăm niciodată. Veți vedea de ce constituie un strop de fericire.

Ei da, se poate cumpăra înghețată cu gust de spaghete cu brânză rasă, cu trei gusturi diferite: brânză de capră, caju și caramel, dar și cu gust de piper, de castravete, de vin sau chiar de cheeseburger. Cum o fi înghețata cu hrean, cu caviar, cu foie gras ori cu cârnat? Iar un fizician spaniol a realizat înghețata care își schimbă culoarea, în funcţie de temperatură şi oxidare.

Mă rog, nu susțin că astfel de gusturi nu te pot cuceri. Unele pot fi cu adevărat delicioase, însă greu le asociez cu înghețata. Mă aștept ca aceasta să fie dulce. Iar atunci când mușc dintr-un castravete sau un cheeseburger, n-aș vrea să aibă gust de, să zicem, înghețată cu alune! Înghețata e un desert, nu o friptură!

Înghețata cuprinde lapte, smântână, zahăr, albuș de ou și, împreună cu ingredientele care îi conferă aromele, formează o cremă care se răcește și se amestecă la turații mari, pentru a îngloba mult aer, mărindu-i volumul. De altfel, înghețatele ieftine conțin mai mult aer decât cele premium.

Rețeta de gelato e respectată de zeci de ani, iar prin faptul că toate caserolele sunt umplute manual se păstrează cremozitatea specifică desertului din Italia. Gelato se mănâncă în peste 40 de țări și se diferențiază prin ingredientele naturale conținute și prin faptul că se decorează manual.

Diferențele dintre gelato și înghețată sunt majore:

– gelato are mai puțină grăsime (5-7%) ca înghețata (10%), iar aromele primeia sunt potențate;

– gelato are cu 50% mai puțin aer ca înghețata, deci nu cumpărăm aer;

– gelato are textura mai delicată și mai catifelată;

– gelato nu se ține congelată luni de zile, se face repede și se vinde repede;

– gelato nu provoacă alergii, ca înghețata, uneori;

– înghețata folosește frișcă, deci un produs prelucrat, pe când gelato are lapte, un ingredient natural;

– gelato nu are conservanți sau coloranți;

– gelato se servește și la -13 grade, are o textură mai fină decât înghețata, care poate conține cristale de gheață.

Deci se poate spune că gelato e mai bună decât înghețata. De fapt, italienii consideră că gelato e cu totul alt desert, superior înghețatei.

Am observat că e adevărat ce auzisem: există un gelato special, de care trebuie să mă bucur alături de familie, mai ales în momentele în care ne uităm împreună la un film serial care continuă, deși porția fiecăruia de desert s-a terminat. Sigur, trebuie luate măsuri: într-o pauză de publicitate, ne mai punem o porție de gelato! Extraordinar e faptul că o putem mânca imediat.

Gelato are arome pentru toate gusturile, de la sortimentele clasice cu ciocolată, căpșuni sau vanilie de Madagascar, la variantele speciale, ca Bacio – Ciocolată cu alune sau Fistic Gianduja – fistic cu sirop de cacao. Există și sortimente ca deserturile din Italia, precum Crema di Firenze, Straciatella sau binecunoscutul Tiramisu. Gama Selezione este produsă cu 60% lapte integral de calitate superioară și cu alte ingrediente precum fistic sicilian, alune din Piemont, suc de lămâie din Sicilia și vanilie de Bourbon.

Indiferent de filmul serial urmărit, cu toții mâncăm cu poftă gelato. La o dramă, ce poate fi mai bun ca un gelato cu căpșuni sau fragi, care să ne îndulcească dispoziția? Un serial de acțiune cere un gelato de vanilie. Însă fiecare dintre noi avem preferințe pentru un gen sau altul de film, ca și pentru diversele sortimente de gelato. Întâmplător sau nu, și prietenei mele, și mie, ne place gelato clasic, cu ciocolată, care cel mai bine merge vizionând un serial de comedie, cum e Seinfeld, pe care îl revedem a treia oară.

Știința explică sec: starea noastră de fericire e strâns legată de endorfină, hormonul cerebral care acționează ca un drog natural. Beneficiem de trei surse diferite de endorfine: la nivel emoțional, fiindcă suntem alături de ființa iubită și pentru că urmărim un serial haios, care ne face să râdem, dar și la nivel gustativ, mâncând un desert de care nu ne săturăm niciodată. Deci acest desert înghețat constituie pentru noi un strop de fericire.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Recomandările săptămânii

M-am hotărât să înfiinţez o rubrică duminicală permanentă, intitulată, cel puţin momentan, „Recomandările săptămânii”, din lipsă de originalitate, în care...

Pisici năzdrăvane

A început un nou sfârşit de săptămână şi, aşa cum v-am obişnuit, voi încerca să vă rup de realitatea imediată,...

Avantajele panourilor solare

Tot mai adesea, și în România oamenii optează pentru tot felul de panouri solare. Acestea sunt grupuri de celule solare...

Close