Istoria lenjeriei corporale

În rândurile de faţă vă voi prezenta o scurtă istorie a lenjeriei corporale. Conform Bibliei, cel mai vechi obiect de îmbrăcăminte ar fi datat de pe vremea lui Adam şi a Evei, constând dintr-o foaie din fibre vegetale, care le acoperea părţile intime. Apoi s-au inventat chiloţii.

Printre primii oameni care au purtat chiloţi tanga se numărau şi gladiatorii. Practic, o fâşie albă de lână le acoperea organele genitale şi se prindea pe sub centură. Acelaşi tip de chiloţi purtau actorii şi atleţii greci, dar şi nobilii romani, pe sub celebra lor togă.

Şi femeile romane purtau sub robe un fel de chiloţi în formă triunghiulară, cu partea din spate ceva mai lată şi fixată de o centură.

Cuvântul chiloţi (culottes) e de origine franceză. Din Evul Mediu, până pe la începutul secolului al XIX-lea, francezii aristocraţi purtau un soi de ciorapi pantalon mulaţi pe picior, lungi până undeva între genunchi şi glezne. În Ţările Române, se purtau un soi de pantaloni strânşi pe picior până la genunchi, făcuţi din dimie albă sau pănură, care se numeau cioareci.

În Antichitate, talia şi sânii femeilor se susţineau cu fâşii din piele. Aristocratele Romei purtau ca lenjerie de corp un soi de pieptar. Prin secolul al XVII-lea, a apărut corsetul, având şi rolul de sutien. Respiraţia damelor era îngreunată de balenele care strângeau foarte tare cosetul, fiindcă moda cerea ca femeile să aibă o talie de viespe. Din cauza lipsei de aer, multe cucoane leşinau.

În anul 1907, parizienii n-aveau treabă cu răscoala ţăranilor români izbucnită în Flămânzi, aşa că în publicaţia Vogue magazine a apărut pentru prima oară în istorie cuvântul brassière (sutien, brasieră), care ulterior a devenit un fel de simbol al emancipării feminine.

În 1910, Mary Phelps Jacob, o tânără mondenă, a fost prima damă care a purtat sutien, fiindcă era nemulţumită de greoiul corset cu balene. Ea a legat două batiste din mătase de o panglică din bumbac, sânii fiindu-i aproape fixaţi sub rochie.

Prin anii 1930, moda cerea punerea în valoare a rotunjimilor feminine. Astfel, a apărut sutienul cu cupe, invenţie care a revoluţionat istoria modei. Sutienul actual are la bază aceleaşi pricipii constructive. Deşi sutienul e o descoperire atât de veche, cam 80% dintre femeile de azi poartă o mărime greşită.

Cele mai noi tendinţe ale modei sunt la îndemâna tuturor: le puteţi vedea chiar şi de acasă, în magazinele online. Bineînţeles, veţi descoperi lenjerie intimă într-o largă paletă de modele şi culori, care poate înflăcăra imaginaţia oricărui bărbat. Succes la cumpărături!

Comments

comments

6 Comments

  1. cotos 26/09/2013
    • Javra 26/09/2013
  2. Cristian 26/09/2013
    • Javra 26/09/2013
  3. elly weiss 01/10/2013
    • Javra 01/10/2013

Leave a Reply

Read more:
Bijuterii de calitate la prețuri mici în fiecare zi

Există un magazin online de bijuterii din argint, bijuterii cu pietre semipretioase, bijuterii fantezie, bijuterii placate cu aur și ceasuri....

Siguranţa afacerii şi a locuinţei tale

Trebuie să investeşti urgent în siguranţa afacerii şi a locuinţei tale prin sistemele de porţi automatizate. În funcţie de necesitate, de...

A înnebunit lumea!

Bine v-am regăsit! Ne-am mai apropiat puţin de primăvară. Nu vă pot promite că nu se va strica vremea, dar...

Close