Legătura dintre bolile gingivale și sănătatea generală

Între afecțiunile dentare și sănătatea întregului organism există o legătură foarte strânsă. Dacă dantura este afectată, si starea de sănătate poate fi afectată. Deseori, problemele dentare sunt asociate cu diabetul, bolile cardiace sau digestive. Unul dintre principalele motive pentru care încurajăm pacienții să vină la control stomatologic regulat este pentru a identifica încă din faza incipientă eventualele probleme.

Modul în care bolile gingivale pot afecta sănătatea generală

În ultimii ani, s-a dezvoltat un interes major pentru legătura dintre bolile gingivale și alte afecțiuni serioase, cum ar fi  artrita reumatoidă, diabetul sau bolile de inimă. În momentul de față, cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează această legătură, dar se crede că motivul ar fi faptul că bolile gingivale sunt afecțiuni inflamatorii care provoacă sângerare, ceea ce determină ca bacteriile să zburde libere prin tot organismul.

Odată ce s-au strecurat în sânge, se crede că bacteriile sunt capabile să creeze noi inflamații în corpul nostru. Cu o boală ca diabetul zaharat, aceasta poate fi o problemă reală, făcând mai dificilă controlarea nivelului zahărului din sânge.

Ce cauzează bolile gingivale?

Bolile gingivale sunt cauzate de infecții bacteriene ale țesuturilor și osului ce înconjoară și susțin dinții. Bolile gingiilor sunt progresive, afectând țesuturile de suport ale dinților și osul.

Bacteriile din placa dentară, în general, se hrănesc cu zahărul din alimente sau băuturi, producând toxine și alte chimicale. Toxinele eliminate de bacterii irită gingiile, cauzând inflamarea și sângerarea acestora.

În timp ce bacteriile sunt cauza directă a bolilor gingiilor, o serie de alți factori afectează sănătatea acestora. Riscul de a dezvolta boli ale gingiilor crește în următoarele cazuri:

– dacă suferi de anumite boli care slăbesc sistemul imunitar, acesta neputând lupta cu infecția (diabet zaharat, SIDA, leucemie, nivel ridicat de stres, dietă săracă în nutrienți);

– dacă în familie sunt antecedente de paradontopatii (alți membri ai familiei au asemenea boli, deci există o componentă genetică);

– în cazul femeilor care trec prin schimbări hormonale la pubertate, menopauză sau sarcină;

– dacă folosești anumite medicamente, precum anticoncepționale, antidepresive sau medicamente pentru boli cardiace;

– dacă ești fumător, sau dacă mesteci tutun.

Surse: http://www.drgrigoriu.rohttp://www.clinicimplant.ro/

Comments

comments

Leave a Reply

Read more:
Perlele elevilor la Simulare Evaloare Națională 2017

Mai mult de 450.000 de elevi ai claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au început simularea Evaluării Naţionale,...

Cele mai haioase comentarii

Voi, prietenii mei bloggeri, aţi avut curiozitatea şi răbdarea să-mi citiţi postările şi să reacţionaţi cu spirit în scris. Acum...

Când ceasurile devin un hobby

Apropiaţii mei ştiu că îmi plac ceasurile. Îndemnul pe care l-am auzit în casă cel mai adesea a fost „Nu...

Close