Progresul tehnologic înseamnă micşorare de preţ

Ştiţi ce mă uimeşte de fiecare dată? Atunci când un produs de birotică apare pentru prima oară pe piaţă, preţul mi se pare a fi foarte ridicat. Mă gândesc că produsul respectiv mai are nişte funcţii suplimentare, care să jusitifice costul. Dar e de ajuns să treacă puţin timp, cel mult o jumătate de an, iar produsul care era considerat ultimul răcnet poate fi cumpărat la un preţ mult mai mic. Nu de alta, dar a apărut ceva similar cu tehnologie mai nouă, cu mai multe funcţii. E clar, progresul tehnologic înseamnă micşorare de preţ.

Ultima oară am costatat cu bucurie acest lucru zilele trecute, după ce am deschis o nouă filială a firmei noastre. Iniţial a fost nevoie de găsirea unui spaţiu corespunzător, cu un preţ de închiriere satisfăcător, într-o zonă centrală, cu vad, lucru cronofag şi stresant, care a necesitat multă alergătură. În cele din urmă, am reuşit să găsim un spaţiu foarte bun, dar trebuia să şi utilăm biroul. A fost relativ uşor să găsim o mochetă potrivită, dar a durat o vreme până când a fost montată.

Şi mobilierul a fost uşor de găsit. A dat secretara de site-urile câtorva magazine online de profil şi mi-a făcut propuneri interesante. Am ales ce am crezut de cuviinţă şi am ajutat la montarea birourilor şi a dulapurilor. Să nu credeţi că aşa ceva e ca-n filme şi vezi cum personalul ciocneşte un pahar de şampanie, cu urări de succes, zâmbete şi promisiuni. A, nu, realitatea e mult mai dură.

De exemplu, am constatat că trebuie să schimbăm întreaga instalaţie electrică. Desigur, contra cost. Bugetul fusese deja depăşit, iar această cheltuială suplimentară nu era prevăzută. Mă rog, una peste alta, a trebuit să mărim cu 30% bugetul. Ulterior, directorul general mi-a spus că a fost satisfăcut că n-a fost nevoit să aloce 50% mai mult decât estimase, aşa cum se întâmplase în alte oraşe, dar atunci nu ştiam asta şi-mi făceam probleme.

Am reuşit, în schimb, să facem economii la utilarea biroului cu aparatură. După ce ne-au fost aduse calculatoarele, a trebuir să mai achiziţionăm nişte scanere, copiatoare şi imprimante. Cu cele din urmă a fost cel mai uşor. Secretara a căutat pe net imprimanta şi am comandat nişte imprimante, pe care am cheltuit mai puţin decât credeam. Apoi secretara a căutat şi cartuse imprimanta, ca să nu rămânem niciodată în pană. După ce am terminat toate astea, eram epuizaţi, dar mulţumiţi: ne puteam apuca de muncă!

Comments

comments

6 Comments

  1. Călin 28/04/2013
    • Javra 28/04/2013
  2. IanculescuHimself 29/04/2013
    • Javra 29/04/2013
  3. elly weiss 02/05/2013
    • Javra 02/05/2013

Leave a Reply

Read more:
Aparatele de măsură salvează vieți!

Cele mai multe domenii de activitate cunoscute sunt dominate de parametri, constante, limite, cauză și efect, acțiune și reacțiune. Depășirea...

Nu pierde timpul alergând după un ceas, ia-l de pe net!

M-a vizitat recent cu un prieten, Horia. Ştia că sunt pasionat de ceasuri şi am citit multe despre ele. Voia...

Un nou brand pe piața telefoanelor mobile din România

Cu doar 12 ani vechime, Coolpad poate fi socotit un brand tânăr, dar viguros și în vogă, deja situat în...

Close