Românii beau alcool mult şi prost

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ne avertizează că bem cam mult, fiind între puţinele ţări în care se consumă anual, în medie, peste 12,5 litri de alcool pe cap de locuitor. Conform „Raportului global asupra alcoolului şi sănătăţii 2014”, în acest club select au intrat doar 14 state din întreaga lume: România, Andorra, Belarus, Cehia, Grenada, Lituania, Moldova, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Veţi vedea că românii beau alcool mult şi prost.

Spre lauda sa, fiecare român bea 14,4 litri de alcool pe an, mai mult decât un ucrainean sau un polonez. Îi surclasăm pe britanici şi irlandezi, cu toate că aceştia au renumele de beţivani fruntaşi. Cei din urmă m-au dezamăgit, bând mai puţin de 12 litri de alcool pur pe an. Ruşine!

Potrivit specialiştilor din OMS, 13,8% dintre bărbaţii de peste 15 ani şi 1,7% dintre femei au mărturisit că au băut până s-au făcut mangă cel puţin o dată în ultima lună, ca orice român care se respectă. Doar 14,3% dintre români (excluzând copiii) afirmă că n-au băut niciodată, desigur, o minciună sfruntată. Dintre românii adevăraţi, cei care beau zdravăn, un bărbat consumă peste 30 de litri de alcool pur în fiecare an, iar o femeie, aproape 11 litri. Cinste lor!

Din acest consum, berea reprezintă cam 50%, vinul – aproape 29%, iar restul sunt băuturi spirtoase. Acesta este însă doar consumul oficial, cel real fiind mai mare. Dacă am adăuga vinul de ţară, ţuica şi palinca la PET, consumul real de bere ar fi mai mic cu câteva procente.

                   De la cârciumă, la spital şi apoi la cimitir

Acesta este cel mai bătătorit drum naţional. Cu toate că bem pe rupte, gena naţională încă n-am reuşit s-o distrugem complet, stând acceptabil cu sănătatea. Conform OMS, suntem în categoria de consum de alcool cu risc mediu pentru sănătate. Dar tragem nădejde că, spre mândria lor, românii vor face tot posibilul să ajungă acolo unde le este locul, pe primul loc în rândul marilor consumatori de alcool.

Dacă tot avem unul dintre cele mai corupte parlamente de pe glob şi cel mai prost guvern din istoria patriei, e musai să fim şi cea mai beţivă naţiune a lumii, lucru care ar explica de ce electoratul a ales în acest hal: majoritatea celor care au votat erau beţi turtă…

Desigur, avem un procent promiţător de cazuri de ciroză produse de alcoolism. 8,9% dintre decesele de la noi au drept cauză alcoolul, un procent totuşi modest faţă de cele din Rusia, Ucraina şi Lituania, unde o treime dintre cei care mor o fac eroic, pe fondul consumului de alcool. La nivel global, din cauza abuzului de alcool, peste trei milioane de persoane mor în fiecare an. Consumul de alcool duce la dezvoltarea a peste 200 de afecţiuni grave, cum sunt ciroza şi cancerul.

Alcoolul e un drog care afectează modul de funcţionare a organismului, modul de a gândi, a simţi, a vorbi şi a te mişca, iar în timp duce la dependenţă. Femeile se îmbolnăvesc mult mai repede şi se pot recupera mult mai greu, pentru că le e foarte dificil să accepte că sunt dependente şi s-o mărturisească, aceştia fiind primii paşi care pot duce la vindecare.

Ei bine, excesul de alcool ucide mai multe persoane decât SIDA şi tuberculoza la un loc! Peste două milioane de români fac abuz de alcool, 70% dintre cazurile de violenţă în familie şi aproape jumătate dintre crime sunt cauzate de excesul de băutură, cam o sută dintre români murind glorios în fiecare an, sacrificându-se cu bravură pe altarul alcoolului. Românii luptă fără încetare pentru eradicarea alcoolului, bându-l.

Dependenţii de alcool de la noi au strâns 570.000 de zile de spitalizare numai în 2012, pentru care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a plătit 25 de milioane de euro. Totuşi, suma asta e ridicol de mică fiindcă n-au fost luate în calcul costurile cu urgenţele sau concediile medicale cerute din cauza problemelor provocate de abuzul de alcool.

Toate bune şi frumoase, dar bravii noştri beţivi de clasă mondială nici nu ştiu ce beau, estimându-se că mai mult de jumătate din alcoolul vândut e contrafăcut. Conform datelor Poliţiei, peste jumătate din băutura vândută în cluburile cu pretenţii din Bucureşti e contrafăcută. Sticlele originale de whisky sunt umplute cu alcool rafinat, apă din belşug şi urme de caramel, poşirca având preţ de marcă originală, adică 300 de lei sticla de whisky fals…

Surse: aici şi aici

Comments

comments

Leave a Reply

Read more:
E bine să visezi păduchi, dar să nu-i ai!

Un prieten vechi, Adrian, m-a invitat să vin împreună cu soția mea și băiețelul nostru la aniversarea fetiței lui, Raluca,...

Câtă mobilă poate intra într-o garsonieră?

Atunci când partenera mea şi cu mine am strâns suficienţi bani pentru a ne cumpăra o locuinţă numai a noastră,...

Pentru Kelemen Hunor, dacă ne opunem autonomiei, suntem nebuni sau comunişti!

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR şi candidat la preşedinţie, susţine că, dacă se exclud „cazurile clinice, care trebuie tratate la psihiatrie",...

Close