Rugăciunea ne întăreşte autocontrolul

Se pare că putem rezista mai bine tentaţiei de a răbufni, în momentele de tensiune, dacă ne rugăm uneori. Studiul recent al unor psihologi germani de la Universitatea Mannheim a concluzionat că putem avea autocontrolul mai bun, dacă ne facem timp şi pentru rugăciune.

Psihologii spun că asta are mai multe explicaţii posibile, dar că cel mai probabil este că oamenii credincioşi privesc rugăciunea ca pe o interacţiune socială cu Dumnezeu. Dacă presupunerea e corectă, rezultă că nu numai rugăciunea are puterea de a ne îmbunătăţi autocontrolul, ci şi o discuţie serioasă cu un prieten, pentru care e nevoie de o concentrare sporită.

Studiul arată că dacă oamenii sunt credincioşi, acest simplu fapt vine în ajutorul minimizării nivelului lor de stres şi la blocarea anxietăţii. De altfel, experienţele au demonstrat că există diferenţe nete între creierul oamenilor credincioşi şi cel al ateilor. Concluziile studiului subliniază faptul că religia are un efect calmant asupra persoanelor credincioase, ceea ce le determină să fie mai puţin îngrijorate în ceea ce priveşte înfruntarea nesiguranţei viitorului şi a propriilor erori.

Cercetătorii Universităţii Yale afirmă că suntem programaţi genetic să credem în divinitate. Asta înseamnă că şi credinţa face parte din natura umană, de la apariţia oamenilor ca specie. Chiar şi cei care au devenit atei, în momentele grele ale existenţei lor, tind să se reîntoarcă la credinţă. Personal presupun că asta poate însemna şi faptul că ateii ajung la concluzia e mai profitabil să creadă că pot primi ajutor de la cineva în perioadele de cumpănă, iar acest cineva poate fi Dumnezeu.

Cercetătorii canadieni au concluzionat că dacă unor oameni le este menţionat conceptul de divinitate, sunt vizibile două reacţii: micşorarea motivaţiei lor de a-şi a-ţi atinge scopul şi creşterea forţei de a rezista la nişte tentaţii. Acest lucru este explicabil prin aceea că peste 90% dintre oameni cred că există Dumnezeu sau o forţă supranaturală echivalentă.

Comments

comments

4 Comments

  1. Larisa 23/12/2013
    • Javra 23/12/2013
  2. Bucur 01/01/2014
    • Javra 01/01/2014

Leave a Reply

Read more:
Ce vrei tu de la un ceas?

Dintotdeauna m-au atras ceasurile, dar în ultima vreme simt nevoia să am mai multe. Până de curând, îmi cumpăram un...

Vorbe de duh comentate

Mulţi oameni de spirit şi-au consemnat câteodată cugetările, astfel încât să ne îmbogăţim sufleteşte citindu-le. Multe dintre acestea se referă...

Cum să ai o căsnicie fericită

Foarte mulţi sociologi, psihologi, medici, statisticieni şi alţi oameni de ştiinţă au depus eforturi îndelungate pentru a găsi o modalitate...

Close