Parafrazându-l pe Fănuș Neagu, o bere bună ar trebui să fie blondă, rece, multă și gratis. La asta mă gândeam, la o terasă, față în față cu Romeo, un vechi prieten. Mă invitase la o halbă de bere, din care știam că nu voi bea mai mult de jumătate. Merg adesea împreună cu prietenii la un pahar, de dragul discuției, nu al băuturii în sine. Într-o halbă, amicii mei puteau găsi uneori mai multe adevăruri despre lume decât orice filozof într-o viață de studiu.
– Căldură mare, monșer, pică bine berea, îmi spuse Romeo. Cum mă strâmbai, amicul meu păru îngrijorat: Ce e, coane, nu ți-e sete?
– Ba, cum nu?! Dar parcă era mai bun un pahar de apă rece…
– Știam că ești antialcoolic, nu antibere! Poate nu-ți place berea la halbă…
– Nu, Romică, berea e amară!
– Păi trebuie să fie un pic amăruie, plescăi Romeo. Dar viața e prea scurtă, ca să bei bere care nu-i gustul tău! Stai, că-ți dau cea mai bună bere de la noi!
Romeo chemă chelnerul și comandă două cutii de bere. Acesta o turnă în două pahare înalte și berea făcu un guler imaculat de spumă, estetic. Mirosul de mici fripți pe grătar ne înnebunea, așa că am comadat câțiva. Berea asta era mai fină, mai perlată și parcă mai puțin amară. Nu știu dacă era și meritul mititeilor, dar berea nu-mi displăcea deloc.
– E băubilă berea asta, îi spusei lui Romeo, râgâind discret, în semn de apreciere.
– Coane, în tine zace un mic băutor de licori! E drept, asta nu-i doar o bere… Are încorporată cea mai modernă tehnologie din lume! Este o bere savuroasă, nesofisticată, făcută din numai câteva ingrediente. E excelența simplității în toată splendoarea ei!
– Așa, Romică… Micul îmi rămânea în gât și trebuia să beau niște bere rece!
– Exact, coane, remediul ăsta se numeşte Manevra Albacher! Ți-o recomandă doctorul Berilă!
– Și, pe lângă apă chioară, ce mai conține berea asta?
– Berea de calitate premium conține doar apă (și nu oricare), malț, hamei și mălai. Într-un cuvânt, Albacher! Secretul gustului constă în apa folosită. În compoziția berii intră cam de 88% apă pură, de izvor, care provine din Munții Șureanu, având duritatea mică, precum cea folosită la fabricarea berilor din regiunea Pilzen, din Cehia. Dar Albacher este mai bună! Apa e microfiltrată, fiind eliminate eventualele impurități, obținându-se apa ideală pentru producția berii de nota 10. Apropo, trebuie să aniversăm 10 ani de existență a berii Albacher !
– Mulți ani înainte! Ușoară și elegantă, e singura bere despre care pot spune că îmi place. Are o savoare deosebită și merită nota 10!
– Da, da! Este o bere Premium Lager, produsă după o rețetă tradițională germană. E nepasteurizată și se filtrează la rece, folosind cele mai noi tehnologii. De altfel, producătorul este permanent preocupat de inovație. Albacher este primul brand de bere care a aplicat folie de protecție din aluminiu pe doză.
– E mai igienic!
– Exact! În plus, acum prezintă o nouă premieră: dispozitivul care transformă doza în sticlă! Albacher e prima bere autohtonă cu glass-up. Dai jos folia de aluminiu de pe doza pe care o deschizi și-i atașezi manșonul. Gâlgâie berea mai cu talent când o torni! Știi ce zicea Benjamin Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite? Că berea e dovada vie a faptului că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea să fim fericiţi. Hai noroc!
Berea de nota 10 pentru premianți
– Noroc! N-ai gusturi rele…
– Păi berea Albacher Premium de 0,66 litri a primit Gold Award-ul în cadrul World Selection 2016, o competiție internațională renumită organizată de Monde Selection Belgia. E pentru premianți, merită nota 10!
– De ce berea e de 10?
– Fiindcă e proaspătă, rece, se găsește la halbă, la cutie, ori la sticlă, brandul are mai multe sortimente (există bere Albacher Premium, Albacher Winter, Albacher de Paști, Albacher Radler), are puține materii prime, toate fiind naturale, e păstrată în condiții de igienă maximă. În plus, are un preț convenabil (toți turiștii străini spun că berea e bună și ieftină), poți consuma multă, fără să te amețească și personal o beau numai împreună cu persoane dragi. De asta e bere de nota 10!
– Înseamnă că și anturajul e de nota 10, râsei eu. Și ea e un pic amăruie, dar îmi place.
– Albacher are un grad mediu de amăreală, datorită aromei deosebite a mai multor tipuri de hamei germane care intră în procesul de fabricație. E făcută cu dichis nemțesc!
– Cine o produce?
– Albacher face parte din marea familie Romaqua Group, înființată în 1998, acum cu vreo 2000 de angajați, companie cu capital integral privat și autohton, lider pe piața apelor minerale naturale de la noi cu brandul Borsec şi pe piaţa băuturilor răcoritoare plate cu brandul Giusto Natura. Brandul Albacher ocupă un loc de frunte pe piața berii. Noi bem acum Albacher Premium, cu 4,8% alcool.
– Bine facem! Merită să încerc, în timp, toate sortimentele de bere Albacher…