Am auzit diverse luări de poziţie pro şi contra folosirii aparatelor de aer condiţionat. În principiu, medicii n-au nimic împotriva lor. Totuşi, ei ne sfătuiesc să ne amintim că există o măsură în toate. În primul rând, e bine ca fluxul de aer să nu cadă direct asupra noastră. Apoi, se recomandă ca temperatura fixată a aparatului de condiţionat să fie undeva între 21 şi 26 de grade Celsius. Şi, nu în ultimul rând, să fim atenţi la şocul termic pe care l-ar resimţi corpul nostru atunci când ieşim afară, de la 20 şi ceva de grade, la peste 40 de grade Celsius.
Sunt destule persoane care cred că se vor simţi mai confortabil, cu cât aparatul de aer condiţionat va funcţiona mai mult timp. Dar acesta le provoacă mari neplăceri celor care au probleme cu sinusurile şi agravează efectele unor boli ca artrite şi nevrite. De asemenea, în aparatele de aer condiţionat există microorganisme care ne provoacă unele probleme respiratorii grave, iar prin intermediul aerului condiţionat, se pot răspândi unele boli, cum ar fi cea a legionarului.
Am suferit eu însumi de această boală a legionarului. Pe scurt, e cumplită! În detaliu, aveam cumplite dureri de cap, nu prea puteam sta în picioare, n-aveam deloc energie, în schimb aveam febră mare. Mai aveam puţin şi începeam să aiurez. De asemenea, îmi venea să vomit şi totuşi simţeam că vărsând aş elimina apă din organism şi mi-ar fi mai rău.
Oricum, mă durea tot corpul, dar mai acut partea lui superioară. Ulterior am aflat că am avut o penumonie cauzată de bacteria Legionella. Aceasta s-ar dezvolta în condiţii de căldură şi umiditate specifice unui aparat de aer condiţionat. Uneori, poate fi fatală. Aşa că de asta am un dinte împotriva aerului condiţionat. Nu mai spun că unele unităţi sunt enervant de zgomotoase.
Asta nu înseamnă că vreau să vă determin să nu vă achiziţionaţi aer condiţionat. Ba dimpotrivă, fiindcă folosirea unui astfel de aparat are nişte avantaje certe. De exemplu, măreşte semnificativ nivelului de confort, ceea ce duce la îmbunătăţirea performanţelor profesionale. Conducătorii cu scaun la cap oferă cele mai bune condiţii angajaţilor săi.
Dacă temperatura mediului ambiant e optimă, nu ne deshidratăm, fiindcă transpirăm mai puţin. De asemenea, dacă aparatul de aer condiţionat e curat, ar trebui să excludă prezenţa unor factori alergeni, ca polenul. Mai sunt şi alte avantaje, dar mă rezum să vă îndemn să vă luaţi un aparat de aer condiţionat şi să aveţi în locuinţă o umiditate de 60-70%.
Pe mine ma dor oasele de la aer conditionat. La modul cel mai serios. Stau in Belgia, si n-am nevoie mereu de aerul conditionat de la masina. Intelegi de ce. Dar uite ca se mai intampla sa il folosesc in zilele cand e putin mai cald, si merg cu masina. Daca mi bate in mine, m-a rupt la genunchi, coate, degete, si nu numai. Poate parea ciudat, dar chiar asa este. De multe ori il il tin doar pe partea dreapta, sa se faca racoare in masina. Asa n-am probleme.
S-ar putea să ai arterită. Ai grijă, se poate agrava!
N-am probleme cu AC-ul. Dar nu mi-as pune fiindca am probleme cu banii… 🙂
Cred că nu ţi-ai pune, nici dacă ai avea bani.
Când făceam stagiatura, am locuit şi eu la casă cu curte.
Nu-am suferit niciodată de căldură acolo.