Când mă gândesc la afacerile cu lemn din România, îmi vin în minte munţii pleşuvi cheliţi de codrii de altădată, dar şi mafia lemnului care ţine sub obroc tăierile ilegale de copaci, sub acoperirea autorităţilor locale, care au avut grijă să se acopere cu acte. Cert e că au dispărut codri întregi! Şi totuşi cred că afacerile cu lemn pot fi legale.
Arborii au fost tăiaţi, ecarisaţi şi trimişi ca materie primă peste hotare. După 23 de ani de furturi… ca-n codru, timp în care au pierit codri întregi de pe munţii României, se pare că, în fine, cei în drept s-au sesizat că e ceva în neregulă în acest sector de activitate şi urmează să se modifice Codul Silvic, astfel încât să se stopeze defrişările abuzive şi care ocolesc legile în vigoare.
Defrişările ilegale în masă vor duce la acuzaţii grave, ca subminarea economiei naţionale, pedepsită cu ani grei de puşcărie. E un prim semn că lucrurile pot intra în legalitate. Sunt semne bune, căci anul trecut s-a furat de două ori mai mult lemn decât media anilor 2009-2011, adică s-au înregistrat peste 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de copaci. Asta fără a mai pune la socoteală defrişările masive de până atunci.
S-a furat de la o biată căruţă de lemne pentru iarnă, la zeci de camioane de trunchiuri de copac ecarisate. Aceste aşa-zise afaceri au costat de la o sticlă de rachiu pentru pădurar, la miliarde de lei pentru tunurile date sub oblăduirea silvicultorilor şi a politicienilor cu funcţii de răspundere în stat, care au avut de partea lor poliţişti şi procurori.
Braţele caracatiţei mafiei lemnului sunt extrem de lungi. Sunt curios cine va fi judecat şi pedepsit. Sper că nu doar vreun pădurar nevoiaş va fi acuzat şi găsit vinovat de defrişări de mii de hectare de pădure… Cei care au strâns miliarde prin afaceri oneroase s-ar prea putea să nu fie găsiţi. Până să fie aduşi în justiţie, se pot prescrie faptele lor.
M-am uitat prin propria mea locuinţă, în căutarea unor obiecte din lemn masiv, cum se făceau pe vremuri. Am găsit nişte linguri şi nişte cârlige vechi de rufe. În rest, obiectele care se făceau din lemn sunt acum din plastic şi prefabricate, un soi de rumeguş amestecat cu clei, între două feţe din placaj.
Pe vremuri, casele se făceau din lemn plin, sănătos, aşa cum se fac şi azi prin alte ţările nord-europene, unde ajung buştenii din pădurile româneşti. Tot peste graniţă ajung alţi buşteni, care apoi sunt prelucraţi şi aduşi înapoi, sub forma unui mobilier extrem de scump. Chiar şi blocurile vechi din cărămidă şi beton aveau podeaua sub forma unui parchet din lemn de fag sau stejar. Acum, nici măcar parchetul nu mai e din lemn.
Însă, aşa cum spuneam, în industria lemnului, mult hulită acum din cauza furturilor repetate, afacerile pot fi legale. Portalul lider pentru informaţii din domeniul industriei lemnului e una dintre cele mai puternice burse din Europa, cu mii de cereri şi oferte. El promovează firmele serioase care activează legal în industria prelucrării lemnului, a mobilei şi a produselor din lemn.
Tot aici există şi un catalog al firmelor producătoare şi distribuitoare de pe întregul glob pământesc. Portalul le pune acestora la dispoziţie un site web absolut gratuit pentru a-şi promova companiile şi produsele. Aici se găsesc şi cererile, şi ofertele individuale, care pot fi găsite conform mai multor criterii. Totul este la îndemână şi uşor de accesat.
Cu toate că industria lemnului a fost terfelită din cauza nenumăraţilor intermediari dintre producători şi clienţii propriu-zişi, sper că vom avea şansa să ne procurăm mobilier modern, ecologic, din lemn sănătos la preţuri decente.
In Romania se fura lemn de 2000 de ani. Singurul care a rezolvat problema a fost Stefan Cel Mare. Daca te prindea la furat de lemn te punea sa plantezi cu mainile tale pentru fiecare copac o suta de copaci. Asa au aparut Codrii Cosminului ,|Dumbrava Rosie plantate ostenii polonezi Acum legea zice ceva de 1/10 dar jmecherii platesc la silvicultura o taxa de plantare pe care nu o mai materializeaza nimeni.
E adevărat că se jura şi acum 2000 de ani, dar nu în halul ăsta. Acum se fură cu acte în regulă.
poi astia sunt sranepotzii care revendica padurea plantata de rudele lor cand slujeau in oastea polonilor,hunilor,turcilor sau mai stiu io ce natzii veneau la furat pacilea
Acum să nu-mi spui că e vid legislativ. Asta mergea prin anii 1990-1992. Aia care vin să fure o căruţă de lemne pentru iarnă, se înţeleg cu pădurarul, care pentru o sticlă de tescovină le spune ce copac să taie, fiindcă el ştie că ăla e uscat. Dar aici s-au furat sute de hectare de arbori de către un singur om, care a ştiut pe cine să cumoere. E simplu. După aia a încercat să cumpere o animatoare dintr-un show, că a văzut el că aia umblă cu fotbalişti. Poveste veche de vreo 3 ani.
În România toate jafurile sunt legale, iar lucrurile fireşti sunt imposibil de realizat! Cred că e nevoie de inteligenţă, curaj, moralitate şi unitate pt. a putea schimba ceva.
Ei asta-i, prea multe vrei şi tu de la un singur guvern…
Sunt subiecte despre care mi-e si greu sa citesc. Pentru ca ma doare sufletul cand vad ce s-a ales de padurile noastre din inconstienta, iresponsabilitatea si goana dupa inavutire a unora.
Da, e sfâşietor să vezi ce s-a ales din mândreţe de codri…