Există prejudecata că o diplomă de studii superioare atrage după sine un salariu mai bun. Mulţi tineri cu bacalaureatul luat se înscriu la o facultate fără să aibă foarte clar definit un scop în sine, la terminarea studiilor universitare. Cred că, după atâta pregătire, ar trebui să aibă un job bănos asigurat. Totuşi, sunt mulţi oameni cu salarii mari, fără studii superioare.
Ţin minte că eram licean şi aveam prieteni mai mari decât mine. La o şuetă, unul dintre ei m-a îndemnat: „Termină o dată liceul, ia-ţi bacul şi dă la facultate! Uite, de pe strada noastră numai Doru n-are facultate”. Alt prieten a completat: „El o duce cel mai bine!” şi ne-a apucat pe toţi râsul. Curios, dar aşa stăteau lucrurile. Bineînţeles, nu vorbele lor m-au determinat să dau la o facultate, ci presiunea părinţilor mei.
Cert e faptul că, intrat în pâine, am constatat că mulţi dintre subordonaţii mei aveau salarii sensibil mai mari decât al meu. Un şef de echpă mai în vârstă îmi şi zicea: „Azi vă primiţi şi dvs. bacşişul?!”. Am văzut că un electrician de vârsta mea, care avea bacalaureatul luat, primea un salariu egal cu al meu, iar altul, care făcuse doar şcoala profesională, primea mai mulţi bani, având vechime mai mare…
Astăzi, IT-ul este unul dintre domeniile cu salariile cele mai mari pentru angajaţii fără studii superioare. De exemplu, un web designer poate câştiga fără probleme peste 1.000 de euro. Şi un tester de jocuri are o remuneraţie foarte bună, în condiţiile în care e plătit ca să se joace pe calculator. Îndemânarea şi priceperea nu sunt condiţionate de studiile de specialitate.
Meseriile pentru practicarea cărora n-ai nevoie de studii superioare sunt cele de electrician, instalator, sudor, faianţar, bucătar, cosmeticiană şi coafeză. Un sudor în argon experimentat are salariul de 4.000-5.000 de lei, iar un instalator, un lăcătuş-mecanic şi un faianţar câştigă adesea 1.000 de euro lunar.
Desigur, câştigurile electricienilor, cosmeticienelor şi coafezelor pot fi frumos rotunjite cu aşa-zisele „ciubucuri”. Persoanele specializate în şcoli cu renume de „hair styling” şi de cosmetică au venituri lunare care depăşesc 1.000 de euro.
Şi vânzările pot aduce câştiguri de 500-800 de euro. De multe ori, pentru un reprezentant de vânzări, salariul este de 500 de euro plus nişte procente din vânzări. Nici salariul în care lucrătorul se bazează pe cunoaşterea foarte bună a unei limbi străine nu-i de lepădat. Call center-ele sunt pline de studenţi care pot câştiga, în unele cazuri, şi 500 de euro lunar.
Sursa: aici
Foarte adevarat. Asa ca invata cat poti de mult si gasesteti un loc de munca bun.
Just!
Mare dreptate ai!