Unu din doi bărbaţi spune că-i un rău ascultător. Are dreptate. Bărbaţii n-au o capacitate prea mare de concentrare asupra unei teme de discuţie. Sigur, sunt şi excepţii: când vorbesc cu amicii despre ce îi interesează cel mai mult, femei şi sport. Un studiu a arătat că bărbaţii sunt de patru ori mai atenţi la o conversaţie cu prietenii, decât la aceea cu partenerele lor.
La studiu au participat 2.000 de persoane de ambe sexe şi s-a constatat că, în majoritatea cazurilor, bărbaţii pot conversa atenţi cu partenerele lor timp de numai 6 minute, după care nu se mai pot concentra. În schimb, ei pot participa la o discuţie cu prietenii despre viaţa lor sexuală şi despre evenimentele sportive timp de 25 de minute, până să-şi piardă interesul.
Acelaşi studiu a mai concluzionat şi că doamnele ascultă pentru mai multă vreme şi cu interes mai ridicat, dacă sunt implicate într-o discuţie cu prietenele, decât atunci când conversează cu partenerii lor de viaţă.
Subiectul cel mai des adus în discuţiile masculilor este sportul, pe care îl preferă mai mult de jumătate dintre bărbaţii chestionaţi, fiind urmat de filme şi sex. Pentru femei, subiectul preferat de conversaţie cu prietenele este relaţia lor de cuplu, pe care 55% dintre cele intervievate l-au indicat drept temă predilectă.
Cercetătorii au mai descoperit că cel mai nepotrivit moment de a încerca să-i captezi atenţia unui bărbat este în timp ce acesta se uită la un meci televizat, când caută ceva pe canalele TV şi dacă se joacă cu o aplicaţie de pe tabletă sau telefonul mobil.
Un bărbat ratează, în medie, de cel puţin patru ori într-o săptămână momentul în care ar fi trebuit să-şi asculte consoarta. De cele mai multe ori, bărbaţii spun: „Bine, dragă”, ca să scape de conversaţie, însă fără să reţină nimic din ce le-a fost comunicat.
Temele de discuţie care îi determină pe bărbaţi să-şi piardă atenţia în timpul unei conversaţii cu partenerele lor sunt cele legate de oameni pe care nu-i cunosc, urmate de discuţiile despre colegii de muncă ai femeilor, despre celebritatinavigare pe internet, informatii, noutati şi îmbrăcăminte. Bărbaţii nu sunt interesaţi nici de lucrurile pe care partenera lor le-a văzut pe reţelele de socializare online, de horoscop şi despre ce au mâncat la prânz.
55% dintre doamne au declarat că sunt vigilente şi verifică în mod regulat atenţia partenerilor, pentru a se asigura că aceştia chiar ascultă ceea ce le povestesc ele. Peste o treime dintre cele chestionate au afirmat că un semn obişnuit al faptului că partenerii nu le ascultă e durata îndelungată până când aceştia răspund la o întrebare, privirile lor pierdute sau fixe.
Mai mult de un sfert dintre doamne au spus că lipsa de atenţie a partenerilor e vizibilă şi atunci când aceştia nu-şi iau privirea de la telefon, tabletă sau televizor. Peste o cincime dintre bărbaţi au recunoscut că navighează pe internet şi vizionează meciuri de multe ori în timp ce vorbesc la telefon cu consoartele lor.
Conform studiului, şi bărbaţii, şi femeile au recunoscut că preferă să împărtăşească informaţiile importante cu cei mai buni prieteni, nu cu partenerii lor de viaţă, fiindcă aceştia din urmă nu se arată la fel de interesaţi de noutăţile spuse de ei.
Sursa: aici
Crred ca e legat mai mult de tonalitatile comunicarii decat de subiectul continutului comunicarii, insa si subiectul daca e despre oameni necunoscuti nu poate reusi sa trezeasca atentia unui barbat la fel de mult ca a unei femei. Sincer cred ca tine de aspecte de functionalitate diferit antrenate de creier masculin vs feminin si astfel maj ce zice o femeie unui barbat incepe sa semene mai degraba asa ca o poveste in timpul careia e ok sa motai si sa adormi si nu mai seamana a comunicare direct informativa fata de care trebuie sa fii vigilent. Dar nu e ceva facut expres din rautate, e ceva care vine natural de la sine.
Nimeni nu acuză pe nimeni. Dimpotrivă, după cum vezi, şi femeile, şi bărbaţii sunt preocupaţi mai mult de ceilalţi.
Si tot degeaba…adica daca nu au cum sa se inteleaga reciproc ce rost mai are…desi cred ca se privesc unii pe altii si din vigilenta, nu numai din atractie automata, ca daca sunt specii diferite si nu au cum sa poata dialoga diplomatic, zau, cine stie ce se poate intampla ? Eu sunt asa mai vigilent din fire la triat totusi barbati, ca sa vad care e periculos si care nu e daca-mi iese unul in cale…ca femeile mi se par cam toate la fel de periculoase, ca si cum ar fi chinezi despre care non-chinezii au impresia ca seamana toti asa unii cu altii, de nici nu-i poti deosebi, plus care par asa totusi vag
amenintatori per total, desi totusi dragalasi mignoni si ok de la mai mare distanta.
Eu una gasesc de 1000 de ori mai interesant ce are de spus un barbat(inteligent, cultivat, manierat) decat prietenele mele in legatura cu relatia lor de cuplu. Detaliile astea ma plictisesc de moarte.
Pe de alta parte iubitul meu incepe sa caste instant cand incep eu sa-i povestesc despre excursia la Praga. :))
Eu nu pot tria barbatii dupa ce zic daca vorbesc in fraze ff complexe. Insa daca par general politicosi, manierati plus zic asa direct ce vor in cateva cuvinte e mult mai usor ! Din pacate majoritatea acestora vor de la mine personal directii pe strada, incotro sa o ia adica pt a ajunge la un obiectiv turistic important. Mai rar sa zica unul asa direct ceva mai interesant, de ex (manierat, inclinandu-se usor reverentios), “draga dle doriti sa petrecem cateva minute impreuna in naosul umbros al acestei biserici tarziu medievale ?” Asa ceva, plus mai ales si vocabularul de specialitate, (care indica tehnocrat serios nu veleitar amator oarecare de istoria artelor, ca i-ar fi zis “renascentista (italiana)” nu “tarziu medievala” in acest caz), mie personal mi-ar ridica imediat vigilenta plus interesul in acelasi timp ! Desi desigur nu as accepta imediat insa as trece ff rapid la pasul 2 de screening.
Lucruri fireşti, de altfel…
S-a întâmplat şi asta! Eu le iau apărarea bărbaţilor!Să purced, deci!
Din experienţa-mi proprie pot spune că bărbaţii pe care i-am întâlnit le-a plăcut să trăncănească destul. Mai mult decât mie, chiar. Şi aşa se face că ei întotdeauna erau mai interesaţi de discuţia cu mine, decât viceversa.
Iar cât de discuţiile cu prietenii, bărbaţii cu care eu am intrat în contact mai des preferau să discute mai mult cu mine decât cu prietenii lor. Bărbaţii nu prea vorbesc între ei. Cel puţin nu ăştia pe care i-am cunoscut eu.
Aoleu…din aia care vor sau au nevoie de un psihoterapeut, zau…nu suport…cred ca nici ei pe mine ! Fff rar mi se intampla sa fiu eu abordat de oameni din astia si maj celor care ma abordeaza in acest fel sunt de obicei alcoolici sau oricum oameni pe care e mai bine sa-i trimiti la diversi specialisti. Poate e altfel fata de o femeie, insa fata de mine cam asa a fost cu astia care se destainuie chiar asa de mult. De obicei au si nevoie de bani sau un loc unde sa doarma plus o supa plus ma fac sa ma simt tot eu vinovat pt ca efectiv stiu ca nu e bine sa le dai bani plus habar nu am sa fac supa, si ar fi teoretic mai bine sa-i indrum catre diverse servicii sociale si eu habar nu am unde si sunt serviciile sociale adecvate, adica ma simt si vinovat ca nu le pot macar oferi ceva util, plus habar nu am cum sa le intorc spatele astfel incat sa nu inteleaga gestul asta in mod gresit, e ff complicat pt mine.
De ce trebuie să le iei apărarea bărbaţilor, cine-i atacă?
Un studiu destul de relevant…insa cred ca e realizat pe subiecti care au avut o relatie de parteneriat, oricare ar fi fost ea. Relatia dintre un barbat si o femeie, discutia dintre cei doi, in situatia in care abia s-au cunoscut e cu totul si cu totul alta. Mai cred ca, un partener, oricare ar fi el, barbat sau femeie, te asculta cu foarte mare atentie(sunt sigur de asta)indiferent de cat timp se cunosc, daca ai un mod concis de expunere a problemei sau a situatiei respective. Daca spui aberatii sau barfe, indiferent cine este langa tine, din indiferent ce motiv, nu va fi interesat(a). E natura umana si evident, fireasca…
Nimeni nu acuză pe nimeni. Singura mea observaţie asupra acestui studiu este aceea că nu s-a făcut precum majoritatea celorlalte, numai cu ajutorul studenţilor, deci concluziile pot fi mai aproapiate de adevăr. De asemenea, Să nu uităm că s-a făcut într-un anumit areal, iar rezultatele aceluiaşi studiu făcut în alt colţ al lumii (ca să nu spun România) s-ar putea să fie diferite.
Eu nu ma refer la acuzatie. Nimeni nu acuza pe nimeni, evident, totusi e destul de generalist acest studiu. Si subiectiv, cat cuprinde. Ai remarcat corect faptul ca, daca acest studiu s-ar fi realizat in Romania, de exemplu, rezultatele ar fi fost cu siguranta altele…