Borsec a fost reales cel mai puternic brand românesc în clasamentul realizat anual de Biz. Numele Borsec mi-a adus în minte de două lucruri: veselie și gust unic, extraordinar de bun. Se știe că Borsec este apa vie românească. Veselia era provocată de Misi, un localnic maghiar, prieten cu părinții mei. Eram copil și-mi însoțeam părinții prin toate stațiunile prin care mergeau. Vreo 3 ani la rând, am fost la Borsec, unde părinții mei se împrieteniseră cu un tânăr veșnic vesel și amabil.
Prenumele tatălui meu era Mihai, iar spre surprinderea lui, Misi i-a spus că sunt tizi. Apoi a înțeles că Misi este un diminutiv pentru Mihaly, nume corespunzător în limba română cu prenumele masculin Mihai. Ai mei nu prea știau ungurește, deși avem rude de naționalitate maghiară, dar Misi vorbea românește, e drept, puțin stricat. Tatălui meu îi plăcea să-l tachineze, punându-l să rostească repede expresii românești, adevărate capcane lingvistice, de genul „la curbă, șinele trosnesc” sau „napi îți dă pe loc”.
Misi nu termina niciodată de rostit expresiile, realizând că îi ieșeau bazaconii din gură. Se oprea brusc, se înroșea și rămânea imobil o clipă, după care izbucnea în râs, ca toți ceilalți. Eu râdeam nu atât de vorbele lui, cât de perplexitatea momentană de pe chipul său. Părinții mei și Misi au ținut legătura. Misi ne și vizita, când ajungea în București. Mi-e dor nu de Misi ca persoană, ci de veselia pe care ne-o provoca. Sunt momente prețioase în amintirea mea, unice și irepetabile.
Acum nici părinții mei, nici Misi nu mai există, în schimb, îmi pot cumpăra oricând o sticlă de Borsec, lucru care, ciudat, constituie o alinare pentru mine. De când am vizitat pentru prima oară Borsecul și am gustat din izvoarele locale, am evitat să beau altă apă minerală. Deși unele sunt bune, niciuna nu poate înlocui apele Borsec, nici ca gust, nici ca proprietăți tămăduitoare.
Regina apelor minerale rămâne Borsec. Și apoi, de Borsec sunt legat emoțional. În asta constă pentru mine unicitatea acestor ape. Sunt cu totul speciale: îmi potolesc cel mai eficient setea, dar le-aș bea și de plăcere, îmi însănătoșesc organismul și îmi alină sufletul.
Borsec, sute de ani de tradiție și prestigiu
Se spune că pe vremuri erau 30 de izvoare binefăcătoare în Borsec, dar azi mai există doar 13. Mama mă îndemna să beau din ele, spunându-mi că au apă vie. Nu înțelegeam semnificația acestor cuvinte, dar simțeam că sunt ceva de laudă. Acum știu că Borsec (în maghiară: Borszék, în germană: Bad Borseck) se află în județul Harghita, în Carpații Orientali și a fost prima localitate europeană în care s-au îmbuteliat ape minerale curative în scop industrial. Orașul are o populație de aproape 2.600 de locuitori, cu o majoritate de etnici maghiari.
Apele minerale carbogazoase Borsec sunt bogate în calciu și magneziu. Se spune că sunt prețuite încă din secolul al XVI-lea, fiind recomandate în tratamentul bolilor cardiovasculare, varicelor, al bolilor endocrine, dischineziei biliare, bolilor digestive, tulburărilor renale și ale aparatului urinar, nevrozei astenice, bolilor dermatologice, metabolice și de nutriție etc. Apele Borsec au peste 210 ani de tradiție și prestigiu, având o compoziție unică. Bând din ele, îți recapeți vitalitatea și energia.
În 2017, Borsec a fost din nou ales primul în Top 100 cele mai puternice branduri româneşti realizat anual de revista Biz. Intitulat BrandRo, topul măsoară „puterea” mărcilor românești în ceea ce privește investiția de încredere și afectivitate care le e acordată de către consumatori. Performanţa brandurilor e măsurată în baza importanței mărcii, gradului de utilizare și notorietății ei, neluându-se în calcul indici comerciali și financiari.
Apa minerală Borsec, marcă 100% românească, a fost desemnată cea mai bună apă carbogazoasă îmbuteliată din lume, la concursul internațional de ape din stațiunea americană Berkeley Springs, din anul 2004. Aceasta e cea mai importantă competiție de profil de pe glob. Alte distincții obținute de apa minerală Borsec: Medalia de Merit – Târgul Internațional de la Viena, 1873, Diploma de Onoare – Expoziția de la Trieste, 1876, Diploma de Onoare – Expoziţia Mondială de la Paris, 1878, Medalia de Aur – Expoziția Internațională de la Poznan, 2004, Medalia de Aur Specială – Selecția Mondială a Calității de la Bruxelles, 2005.