Mărturisesc că n-am vizitat Bucovina, deşi auzisem de locaşurile de cult, ca Humor, Moldoviţa, Arbore, Voroneţ, Suceviţa, Putna etc., de muzeele bogate, de priveleştea superbă şi de numeroasele case de oaspeţi care asigură întreg confortul. Am aflat că Bucovina este înscrisă în catalogul UNESCO – “Mari monumente ale lumii”. Numai disticţia Pomme d’Or acordată de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism ar fi trebuit să mă determine să vizitez Bucovina, probabil cea mai frumoasă zonă din ţară, după cum mi-au spus prietenii.
Sigur, există şi alte zone atractive, cum ar fi Delta Dunării sau staţiunile carpatine, dar niciuna nu este atât de bogată în istorie ca Bucovina. Numele s-ar putea traduce prin Ţara fagilor. Este o regiune istorică, cuprinzând un teritoriu vast care cuprinde orașele Rădăuți, Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret și Vicovu de Sus din România, precum și câteva localităţi din Ucraina.
Ţinând cont de recomandările prietenilor şi de cele descoperite pe internet, m-am hotărât să ajung la Vatra Dornei, să mă stabilesc acolo în concediul de odihnă pe anul acesta şi să încerc să vizitez cât mai multe dintre atracţiile turistice bucovinene. Pe internet am găsit impresiile câtorva turişti care au trecut pe acolo.
“Cred că a fost cel mai reuşit concediu. Ne-am întors cu mare plăcere la această pensiune. Proprietarii au devenit prietenii noştri…”
“A fost superrrr… Bucătărie, discreţie şi linişte cu adevărat… Abia aştept să mă întorc.”
“Am fost cazaţi aici pentru 4 nopţi în iulie. Pensiunea este nouă şi modernă, camerele curate şi vederi minunate, oriunde te-ai afla. Gazdele au fost minunate, dorim să recomandăm acest loc tuturor celor care vor să viziteze Vatra Dornei.” Anda (Canada)
“Dacă nu ştiţi ce gust are frumuseţea… Bucovina adevărată cu oamenii ei absolut desăvârşiţi şi dacă vreţi să fiţi fericiţi… vizitaţi această pensiune şi toată Vatra Dornei.”
V-am redat câteva din impresiile celor care au vizitat Vatra Dornei. Sunt multe case de oaspeţi, iar turiştii le-au acordat note pentru: impresie generală, raportul preţ/calitate, servicii şi facilităţi, personal, curăţenie, locaţie. Există şi un site care ne dă detalii referitoare la oferte de cazare în Vatra Dornei. Trebuie să-mi iau aparatul foto…
Încă nu am vizitat această zonă. Sper să nu simt aceeaşi dezamăgire pe care mi-a provocat-o Sighişoara. Mă aşteptam la mult mai mult.
Laura, vei fi dezamăgită şi de o carte, şi de un film, şi de o piesă de teatru, de orice, dacă porneşti cu mari aşteptări. Aşa mi se întâmplă şi mie. Aşa suntem noi, oamenii, făcuţi… Asta nu înseamnă că toate acestea n-au fost bune. Am avut prea multe aşteptări de ele.
Poate dacă Sighişoara ar fi fost în altă ţară, i s-ar fi acordat atenţia cuvenită. Dar fiind în România, am găsit o cetate medievală într-un oraş obscur, neîngrijit, urât din multe puncte de vedere. Adevărul este că nu ştim să valorificăm ceea ce avem. Ne mulţumim cu puţin. Avem un crâmpei de istorie acolo, buuun…hai să facem bani din el. Drumul până acolo nu-ţi oferă însă imagini plăcute. Când am intrat în oraş, mi-am întrebat soţul de câteva ori: ,,Sigur suntem în Sighişoara?!”
N-am fost în Sighişoara, dar la recomandarea asta, mai stau pe gânduri.
Ştiu că drumul până acolo e prost, ca toate drumurile din România, dar dacă nici peisajul nu te atrage, mai bine te întorci acasă.
Este o mare discrepanță între centrul vechi încărcat de istorie și orașul în sine. E doar o opinie, nu tb să te ghidezi după ea.
Aici Laura are dreptate. Sighusoara nu-i prea frumoasa, e neingrijita chiar si cetatea. Adica trebuie multe facute. Orasul n-a avut norocul Sibiului care arata ca o carte postala, in mare parte.
N-am ajuns in Vatra Donei dar mi-ar placea…
am incurcat o litera…am papat alta…dar cred ca se intelege 🙂
N-am fost nici colo, nici colo. Avantaj voi, care aţi fost.