Telefonul mobil are mult mai multe funcţii în afara celei de bază: să vorbeşti la distanţă cu o altă persoană, indiferent dacă unul sau amândoi sunteţi într-o incintă sau afară. Telefonul mobil înlocuieşte ceasul, aparatul şi albumul foto, camera de luat vederi, termometrul, creionul şi hârtia, busola, aparatul GPS, radioul, castofonul, ba chiar şi calculatorul. Oare câte funcţii va mai avea un telefon mobil? Unde ne vom opri? Deja ne este tot mai greu să folosim toate facilităţile pe care ni le pune la dispoziţie.
Dar de ce telefonul mobil a devenit omnipotent şi acum ne este indispensabil? De ce nu maşina de spălat sau friteuza? Mda, ambele nu sunt portabile. Atunci de ce nu ceasul, care oricum a apărut înaintea telefonului mobil? Ceasul n-a reuşit să înlocuiască decât parţial calendarul şi termometrul. De ce nu creionul chimic sau cureaua ori pantoful? De ce tocmai telefonul mobil? I-am pus întrebarea asta unui prieten şi mi-a răspuns: ”De ce nu?”. Păi nu văd logica, asta-i tot.
De ce ce oare cercetătorii au o fixaţie pentru telefonul mobil? De ce nu se gândesc ei cum să folosim mai bine cheile casei, de exemplu? Ce, nu ne-ar fi plăcut ca o cheie de yală să fie şi aspirator, şi maşină de spălat, şi aspirator? Mda, aceeaşi problemă: toate astea nu sunt mobile, nu le putem purta în buzunar…
Îmi aduc aminte când am văzut prima oară un radio-casetofon. Avea o mulţime de butoane şi mă gândeam că va fi foarte dificil să învăţ fiecare ce funcţie are. Aiurea! În vreo zece minute am învăţat tot ce putea face. Şi acum, de fiecare dată când mă uit la un telefon mobil de ultimă generaţie, am acelaşi sentiment, că sunt copleşit de complexitatea lui. Bineînţeles, până la urmă, înţeleg fiecare drăcie ce chestii face.
Dar mă gândesc că dacă cercetătorii se mai căznesc puţin, vor inventa un telefon mobil căruia să nu-i pot veni de hac. Mi se va părea că-i mai deştept decât mine şi mă voi uita la el cu frustrare, imaginându-mi cum cei care l-au conceput îşi dau coate, fericiţi: hai că l-am încuiat! În tot cazul, aştept ziua în care telefonul meu mobil se va duce în locul meu la serviciu, unde se va întâlni cu colegii şi colegele lui, iar telefoanele vor îndeplini întocmai şi în timp util sarcinile specifice jobului.
Se va întoarce pe seară acasă şi-mi va povesti ce idilă a avut cu un telefon mobil de sex contrar în pauza de masă, când se alimentau de la reţea. Dacă n-o fi şi în lumea lor vreo minoritate de homosexuali care să aibă nişte drepturi, că aşa-i democratic…
Nu stiu cate functii va avea dar sa sti sigur ca functia de “mort” va avea, am vazut ca ai castigat un concurs spanacesc, bravo si felicitari.
Mulţumesc!
Dar oare mai avem nevoie si de alte fucntii? Deja poti sa faci absolut orice de pe telefon. Chiar sa iti pornesti masina.
Asta mă gândesc şi eu: are chiar prea multe funcţii.
Exista si ceas smart cu functii de telefon :)) Tehnologia in industria telefoanelor avanseaza foarte mult ce e drept. Daca ne uitam la samsung s4..deja nu mai avem nevoie de contact fizic cu telefonu, adica poti sa navighezi pe internet sau pe diverse aplicatii doar cu privirea sau doar gesticuland deasupra ecranului. Telefonul destept ar mai trebui sa stie sa descuie si casa, pentru ca masina stie deja, sa porneasca aragazul, masina de spalat si sa deschida usa frigiderului:-? Ne face din ce in ce mai comozi, pe de’o parte e bine ca evolueaza, dar pe de alta parte nu e asa bine..
Ei da, nu-i aşa bine…
Cam multe funcţii pentru un aparat aşa de mic. Unele nu-şi au rostul şi stau şi mă gândesc dacă nu cumva doar telefoanele sunt “smart” şi nu şi oamenii care le utilizează.
Mi se pare că cerem prea mult de la o unealtă.
Nu stiu ce-am sa fac cand nu vor mai exista decat telefoane destepte. Mie-mi plac tastele…
Sper sa mai existe si din cele cu taste pentru inadaptati ca mine :))
Functie de microfon n-are …inca.
Deci tot ai ramas inspirat 😉
Vor rămâne încă mulţi ani telefoane cu taste,
chiar dacă vor fi mai deştepte.