Fiindcă tot a fost ziua celor 44 de pahare, ar fi bine să vedem care sunt băuturile alcoolice tradiţionale în diverse zone ale mapamondului. Cu alte cuvinte, ce bea prostimea. Nu vorbim de băuturile cele mai consumate, fiindcă în multe ţări berea bate toate recordurile.
Anglia – Ginul este o băutură spirtoasă originară din Olanda, dar a devenit vestit în Anglia. E aromat cu fructe de ienupăr şi alte ingrediente, ca anason, coriandru, scorţişoară. Cel mai cunoscut sortiment este London dry gin.
Brazilia – Caipirinha este un cocteil din cachaca (lichior tare din trestie de zahăr), zahăr şi lime (fructe asemănătoare la gust cu lămâile).
Bulgaria – Rakia e obţinută din mai multe feluri de fructe: cireşe, mere, piersici, prune, struguri. Rakia locală se bea vârtos sub denumirea de rachiu şi în România, Albania, Turcia şi în ţările ce alcătuiau Iugoslavia. Procentul de alcool conţinut este între 40 şi 60%.
Cuba – Mojito e un cocteil tradiţional cubanez care conţine zeamă de lime, sifon, zahăr, rom alb şi mentă. Se bea cu gheaţă zdrobită.
Germania – Berea este cea mai consumată băutură alcoolică din lume. Se obţine din malţ, hamei, drojdie de bere şi apă. O combinaţie cunoscută sub numele de Diesel este berea cu Cola. Radler se obţine în Germania din amestecul berii cu suc de lămâie.
Italia – Limoncello e un lichior de lămâie produs mai ales în sudul Italiei. Se prepară cu vodcă, apă, zahăr şi lămâie. Se bea din pahare mici, încălzite.
Japonia – Sake are un gust dulce sau acrişor şi e asemănător cu vinul, dar se obţine din orez (decorticat sau nu) fermentat. Nihonshu e denumirea japoneză sub care e cunoscută în afara ţării băutura sake.
Mexic – Tequila este o băutură originara din Mexic făcută prin fermentarea sucului de agave. Shot-urile de teqiula se beau cu lămâie şi sare. Cantitatea de alcool din tequila este de 51%.
Moldova – Vinul este obţinut prin fermentaţia alcoolică a mustului obţinut din struguri, la care nu se adaugă arome sau extracte. Numai aroma lemnului de stejar (din care sunt făcute butoaiele) e permisă.
Puerto-Rico – Piña Colada înseamnă “ananas strecurat”, în limba spaniolă şi se prepară din rom alb, suc de ananas şi cremă din nucă de cocos. E un cocktail dulceag, răcoritor.
România – Ţuica e o bătură tare, obţinută prin fermentarea şi distilarea dublă a prunelor. Se pot adăuga şi pere. Dacă nu se folosesc prune, ci doar pere, se obţine rachiu de pere, nu ţuică.
Rusia – Vodca este un lichid transparent ce conține apă și etanol purificat prin distilare, de la o substanță fermentată din cartofi, cereale (grâu sau secară) sau sirop de sfeclă de zahăr, a cărei origine şi-o dispută şi Ucraina, şi Polonia.
Scoția – Scotch-ul este o băutură rafinată specifică Scoţiei, chiar dacă se produce şi în Irlanda. Se obţine prin distilarea malţului de orz, secară, grâu sau porumb. Cele mai vândute feluri de sunt Ballantines şi Johnie Walker Red Label. Se bea cu sau fără gheaţă.
Spania – Sangria e o băutură populară şi în Argentina, Uruguay şi Portugalia, pe bază de vin roşu, sec şi acidulat, orice fructe tăiate în bucăţele, puţin coniac, vermut sau lichior, îndulcitori şi apă carbogazoasă. Nu este un cocteil, preparându-se în boluri care se pun la frigider. Nu e o băutură care se serveşte în restaurante sau baruri, obţinându-se în casă.
Ungaria – Palinka în Ungaria, palincă în România şi Slovacia, este o bautură spirtoasă foarte tare din fructe (prune, de obicei), obţinută prin dublă distilare, cu un conţinut de alcool de 52%.
Mi-e greu sa cred ca te imbeti de la sangria. Si mi-e la fel de greu sa cred ca in restaurantele, barurile sau terasele din Spania nu se serveste aceasta bautura traditionala.
In fine, mie imi place sangria, o beau rar insa, nu prea am ocazia. Insa, in general detest alcoolul. Sunt curioasa cum e limoncello, dar stiind ingredientele mai degraba nu o sa-mi placa. Nici pina colada nu am incercat, dar ma roade curiozitatea.
Informațiile despre băuturi le-am luat de pe Wikipedia. Fiind antialcoolic, am băut prea puține dintre băuturile despre care am scris.
Uneori femeile se imbata atunci cand vad doar paharul si sticla. Exemple exista, mai ales cele de sus. Nu stiu, s-a schimbat rolurile cumva? Nu mai beau barbati si beau femeile..?
Nu s-a schimbat nimic, atât că acum şi femeile beau mai mult.