Nişte bloggeri inimoşi au avut o idee generoasă: înfiinţarea unui grup de sprijin pentru bloggerii începători. Mi-am spus că, iată, bloggerii cu experienţă sunt generoşi cu colegii lor prospăt intraţi în blogosferă. Emme a fost cea care a avut iniţial această idée, după câte îmi dau seama. Bravo ei! Dar să vedem ce înseamnă sprijin, până unde merge sprijinul şi ce avantaje decurg pentru începători din această poveste. Şi, mai ales, ce Dumnezeu înseamnă blogger începător?!
Le-m pus această întrebare unor bloggeri care susţin că vor să dea o mână de ajutor şi fac parte din acel grup de sprijin iniţial. Niciun răspuns. Unul dintre bloggerii cu experienţă a venit cu ideea de a lansa un concurs pentru începători, la care au dreptul să participe acei oameni care au blogul de cel puţin 3 luni şi minim 15 articole pe acesta. OK, foarte frumos. De aici am tras concluzia că nu eşti blogger începător dacă n-ai un blog de măcar 3 luni şi, vezi bine, n-ai publicat 15 articole. Logic, nu?
Ulterior, Blogatu a declarat că înfiinţează şi el un grup de sprijin pentru începători. Foarte bine, bravo (şi) lui! Îi citesc pe toţi bloggerii care susţin că au experienţă şi nu numai. Dar văd că de la o idee, iniţial generoasă, la punerea ei în practică e o cale tare lungă. Deocmadată, nu ştiu dacă un om care şi-a înfiinţat un blog de două zile şi n-a apucat să publice decât un articol, se poate numi blogger începător. Sau nici măcar blogger nu este? Am văzut că un blogger se autointitulează începător, deşi are blogul de 4 ani! Oare vechimea blogului are importanţă în descifrarea acestei taine mari?
Sau nu vechimea deschiderii blogului contează, ci câte articole ai scris? Dar trebuie să ai acele articole puse neapărat pe blog? Acum câteva zile, Chinezu ne-a anunţat că Andrei Pleşu vrea să-şi deschidă un blog. Frumos din partea amândurora. Acum stau şi mă întreb dacă acest nou blogger, pe nume Andrei Pleşu, se poate numi începător, fiindcă nu şi-a publicat articolele şi romanele pe blog. Sau, să luăm cazul unui ziarist cu ani buni de experienţă în presa scrisă. Acest jurnalist şi-a deschis un blog acum o lună. Desigur, nu şi-a urcat pe blog toate ştirile, articolele, interviurile, anchetele, generic, toate materialele scrise de-a lungul anilor, dar a scris pe el mai mult de 15 articole noi. Acest individ e începător?
Şi mă mai întreb ceva: un blogger cu, să zicem, trei ani experienţă şi peste o sută de articole scrise (cu tare multe greşeli gramaticale, că ăsta-i nivelul lui) este mai blogger decât un publicist cunoscut care şi-a deschis un blog de două zile?
Nu vreau să supăr pe nimeni şi ţin cu tot dinadinsul să menajez toate orgoliile, dar doresc cu modestie să vă cer să mă luminaţi: ce înseamnă începător?
Şi, dacă nu sunt prea obraznic, mă gândesc să înfiinţez un grup de bloggeri care se întreabă: ce Dumnezeu înseamnă blogger începător?! Sunt cap de listă, aştept aderenţi care să-mi sprijine iniţiativa.
Da` cin` sa mai inteleaga si asa zisa blogosfera ?
PS : Ai castigat un membru in grup.
Foarte bine, ai făcut safteaua!
Ai dreptate. Termanii nu au fost bine explicati. Putem s-o numim “initiativa unor bloggeri de a-i ajuta pe cei care au de pus intrebari”. :))
Într-adevăr, e mai bine aşa.
Ca fapt divers, iniţial ideea cu “Grupul bloggerilor începători” a fost concepută de Blogatu, şi încă cu câteva zile înainte de 13 decembrie 2012 (ziua lansării grupului de mai sus). Se poate vedea diferenţa dintre cele două grupuri în istoria postărilor acestora :). Zic.
După părerea mea (de blogger de un an şi o zi), blogger începător înseamnă o persoană care deţine un blog şi încă nu are îndemânarea necesară să îl întreţina, imaginaţia de a putea scrie articole la nevoie şi libertatea absolută de exprimare după bunul plac. Asta fiind părerea mea de începător (clar nu trec mai departe de acest nivel deocamdată). 🙂
Succes pe mai departe!
Până la urmă, e mai puţin important cine a avut iniţiativa. Important că e binevenită şi, pare-se, bine primită. Mulţumesc, explicaţia ta e pertinantă.
Aha, iar conursuri pentru bloggerii incepatori? Deja imi miroase urat.
Nu ştiu, poate să fie o chestiune serioasă.
Pe mine m-a deranjat procedura. Pe de-o parte, spui că-i
un concurs pentru începători, pe de altă parte, trebuie să
ai oarece experienţă. S-ar putea ca asta să fie condiţia
celor care finanţează concursul (minim 3 luni vechime şi 15
articole scrise). Asta pot înţelege, dar nu mai e pentru începători…
Ma abtin de la comentarii, tocmai pentru ca as avea prea multe de spus. Bafta celor care sunt interesati!
Cred că un blogger începător înseamnă, după părerea mea umilă, că activezi în acest domeniu de mai puţin de un an. Şi eu intru aici :). E ca un job, experienţa se numără în ani buni. Nu contează în ce domeniu lucrezi, în momentul în care ţi-ai făcut un blog, o iei de la capăt.
Cred că ai dreptate. E un domeniu nou şi, indiferent de cât de bine ai scrie (vezi Pleşu), eşti un blogger începător.
Uite eu n-am inca un an (dar il fac foarte curand) si nu ma mai consider blogger incepator…
M-am considerat asa cam timp de 6 luni. Dar eu am publicat ritmic. Aproape zilnic sau chiar mai des. Se vede dupa numarul articolelor.
Nu stiu ce vor sa faca pentru bloggerii incepatori. Cred ca nimic care sa-i ajute pe ei. Va fi ceva perfect comercial si pentru top. Care nu pe bloggerii incepatori ii va avantaja. Nu iti face iluzii. Daca Vienela n-a spus, uite ca o spun eu 🙂
Elly, crede-mă, întrbarea din titlul articolului meu era retorică. Sigur că toată lumea ştie ce e un începător. Dar am întrebat asta fiindcă un blogger cu experienţă se arăta dornic să-i ajute pe începători, organizând un concurs, chipurile, pentru ei. Dar nu erau acceptaţi bloggeri cu mai puţin de 3 luni vechime şi cu cel puţin 15 articole scrise (las la o parte că văd că nimeni nu pare să ştie deosebirea dintre o ştire şi un articol sau dintre un interviu şi o recenzie). Acum spune şi tu, oamenii care abia şi-au făcut un blog de nici 3 luni şi/sau n-au păostat pe el măcar 15 materiale nu sunt începători?! Presupun că asta-i cerinţa firmei organizatoare, dar atunci nu mai spune că vrei să ajuţi începătorii. Cât despre ceea ce presupui tu că mai degrabă nu va fi făcut pentru începători, nu sunt naiv. În ce priveşte concursurile, m-am cam lecuit. Stai să mai treacă o vreme şi poate că-ţi voi spune (pe e-mail) ce mi s-a întâmplat mie însumi. Totuşi, sper că nişte bloggeri cu experienţă chiar vor răspunde serios apelurilor unor începători şi îi vor ajuta.
Tu nu ai nevoie de ajutor. Imi pari destul de dezinvolt desi n-ai nici doua luni pe aici (m-am uitat acum, desi stiam ca ai aparut relativ de curand in peisaj). Vad ca si in ale scrisului ai multa experienta.
As citi si noul articol acum, dar plec pe la bucatarie, asa, ca fetele. 😛
Astept sa-mi povestesti ceea ce ai de povestit. Atunci cand consideri ca va fi momentul. 🙂 Am si eu tot felul de experiente prin blogosfera.
Te înşeli, am şi eu nevoie de ajutor. Cătălin a descris foarte bine: una e să ai un blog, şi alta să fii blogger. Sunt dezinvolt în scris tocmai fiindcă am experienţă. În ce priveşte ce ţi-am promis, o voi face doar pe e-amil, fiindcă nu vreau să descurajez pe nimeni. Hai să spunem că dacă ni se întâmplă lucruri neplăcute pe blog, trebuie să privim aceste probleme ca pe nişte etape pe care trebuie să le parcurgem ca să ne maturizăm în blogosferă.
Am inteles ca pe mail. Am zis doar ca sunt curioasa. Toti am trecut prin cate ceva in lumea asta pe care o numim blogosfera. Nu stiu ce sa zic, eu ajutor n-am prea cerut. De fapt…n-am cerut deloc. Am prins tot felul de lucruri din mers. Nici macar in ceea ce priveste partea tehnica a blogului, ca sa zic asa, n-am cerut niciun ajutor. Deocamdata n-am avut nevoie. Dar cine stie? Poate voi avea vreodata.
Catalin…presupun ca e Madalin de mai jos…
In ce sens ai nevoie de ajutor?
Am nevoie de asistenţă tehnică. Nu ştiu ce să introduc în toate ferestrele de pe blog. Şi nici de ce.
Să ţi se împlinească toate dorinţele!
Sărbători fericite şi la mulţi ani!
Elly, crede-mă, întrbarea din titlul articolului meu era retorică. Sigur că toată lumea ştie ce e un începător. Dar am întrebat asta fiindcă un blogger cu experienţă se arăta dornic să-i ajute pe începători, organizând un concurs, chipurile, pentru ei. Dar nu erau acceptaţi bloggeri cu mai puţin de 3 luni vechime şi cu cel puţin 15 articole scrise (las la o parte că văd că nimeni nu pare să ştie deosebirea dintre o ştire şi un articol sau dintre un interviu şi o recenzie). Acum spune şi tu, oamenii care abia şi-au făcut un blog de nici 3 luni şi/sau n-au postat pe el măcar 15 materiale nu sunt începători?! Presupun că asta-i cerinţa firmei organizatoare, dar atunci nu mai spune că vrei să ajuţi începătorii. Cât despre ceea ce presupui tu că mai degrabă nu va fi făcut pentru începători, nu sunt naiv. În ce priveşte concursurile, m-am cam lecuit. Stai să mai treacă o vreme şi poate că-ţi voi spune (pe e-mail) ce mi s-a întâmplat mie însumi. Totuşi, sper că nişte bloggeri cu experienţă chiar vor răspunde serios apelurilor unor începători şi îi vor ajuta.
Observa confuzia dintre blogger si persoana care detine un blog. Exista o serie de state importante, gen US, in care exista si meseria de blogger.
Da, Mădălin, asta aşteptam să spună cineva! Bună observaţie. Dacă tu îţi schimbi singur o priză, nu înseamnă că eşti electrician, ci gospodar.
La mulţi ani!
Hm, eu nu mi-am pus niciodata problema, in ceea ce ma priveste, de blogger incepator sau avansat, ci, mai degraba, de blog mic, neinsemnat si blog mare, celebru, hiper vizitat.
E buna conditia aceea cu trei luni de blog si 15 articole publicate pentru ca nu conteaza ca tu ai inceput o activitate, ci daca si cum o continui. Incepator nu e cel care si-a deschis un blog, a postat unul sau doua articole si apoi a uitat de blog sau si-a dat seama ca nu are inspiratie. Sau e, doar ca nu intereseaza pe nimeni asemenea blog si blogger.
Sigur, poate că şi tu ai dreptate.
Constat că răspunsurile primite sunt, în general, de bun-simţ.
Eu cred ca si aici, in blogosfera, se cauta seriozitatea. Sunt inca oameni care mai pun accent pe asa ceva. 🙂
Mă faci să sper…
Să-ţi aducă Moşul tot ce-ţi doresti!
La mulţi ani alături de cei dragi!
Treaba asta cu ajutorul bloggerilor incepatori a fost si va fi in continuare o initiativa a unor oameni ce vor sa ajute cat le permite timpul. De multi ani au tot aparut oameni si bloguri care nu cereau nimic in schimb, doar ofereau informatii pentru incepatori. Nu a fost idea lui Emme, nici a lui Blogatu si cu siguranta nu conteaza a cui a fost. Ei sunt doar niste persoane ce au continuat ceva ce a fost inceput in trecut si oprit (din diverse motive) dar sub alt nume.
Iar legat de “cand esti incepator si cand nu mai esti”, aici e in functie de cum se considear fiecare. In momentul cand tu te crezi incepator, inveti. Cauti, intrebi, inveti. Cand ajungi la un nivel unde informatia este multa, dar nu toata (sau completa), atunci te poti considera “avansat”. Dar parerea mea proprie si personala este ca nimeni nu este incepator sau avansat, doar unii care sunt bloggeri si altii care detin un blog. Si asta nu tine de vechimea prezentei in online sau a blogului respectiv.
Ai dreptate, aşa gândeam şi eu.
Dacă tot ai pus degetul pe rană, îmi permit să te întreb dacă vreun blogger s-a gândit să scrie pentru toţi începătorii abc-ul:
cum îţi faci blogul, ce dificultăţi poţi întâmpina şi cum le depăşeşti, cum îţi alegi tema, toate lucrurile astea mărunte care ţin de bucătăria blogului. Personal am avut şansa să mă îndrume cineva care e în blogosferă de câţiva ani, care, ştiind cum scriu, m-a îndemnat să-mi fac un blog. Dar nu toată lumea e în situaţia asta fericită.
Mă gândesc că ar fi bine să fim cât mai mulţi oameni care să aibă un blog şi care, cu timpul, să devină bloggeri.
Acum depinde cum priveşti lucrurile: mulţi dar proşti sau proşti dar mulţi. Mă gândeam că ne-am putea deştepta împreună, dacă am avea cine să ne arate abc-ul.
Am văzut unele încercări în acest sens, toată stima pentru cei care îşi bat capul cu aşa ceva, dar nu văd un proiect coerent, de la cele mai simple lucruri. Dacă ar fi existat un soi de curs scris pe tema asta, am fi putut învăţa de acolo. După câte ştiu, nu există.
Pe curând!
Asta incerc eu sa fac. Cat imi permite timpul voi arunca cate un articol despre cele mai banale chestii (pentru unii) pana la lucruri mai avansate. Voi incerca cum se pregateste, cu ce se mananca si cam tot ce tine de blogging.
Voi incerca sa explic cum se pregateste, cu ce se mananca si cam tot ce tine de blogging. *(greseala din graba)
Bine faci, bine găseşti!
Fii sigur că mă vei avea printre cititori!
Bine ai face! Dar ia-o gradual, începând cu cele mai simple lucruri. Fără să înveţi tabla înmulţirii, nu poţi rezolva ecuaţii de gradul nşpe.
Exista cateva bloguri care au absolut tot ce vrei sa afli in materie de blogging, pentru incepatori. Cand mi-am facut blogul pe blogspot am citit multe din informatiile gasite pe bloggerajutor.robloguri.info. Acolo este scris absolut orice pentru un incepator, dar numai pentru platforma blogspot.
Apoi, cand m-am mutat in casa noua, m-a ajutat mult Florin Rusanu. Sunt multi oameni in blogosfera care ii ajuta pe incepatori absolut dezinteresat.
Mulţumesc pentru pont! Nu ştiam de existenţa bloggerajutor.robloguri.info. Dar nici el de existenţa mea, aşa că suntem chit!
Deja m-am uitat un pic pe el şi e nevoie de aprofundare în analiză.
Un An Nou fericit, cu împliniri, linişte şi iubire!