Familia noastră este formată din 3 persoane mari (mai ales eu) și late (mai ales soția mea, cum o tachinez). Deși pare a fi o cantitate neglijabilă, la socoteală intră și copilul nostru preferat, unicul și neprețuitul. Sunt singurul din casă care am grijă să consumăm cât mai puțină energie electrică, după ce factura de la Enel a reușit să mă sperie. Ori, ce facem, când facturile ne dau fiori? Economie, desigur!
Ulterior, am aflat că noi, toți românii, suntem furați, fiind taxați în plus. Dar furtul certificat de facturile aberante este generalizat pe tot cuprinsul patriei, indiferent cum se numește firma furnizoare de energie electrică. În aceste condiții, e de bun-simț să fac economie, deși restul familiei pare să nu rezoneze la zbaterile mele.
Totuși, lucrurile sunt clare până și pentru odrasla noastră, care abia a învățat să numere. Economisim până la 3 metri cubi de apă/lună instalând un cap de duș economic, ceea ce ne reduce factura la întreținere cu 15 lei lunar. Economia poate crește substanțial, oprind apa atunci când putem, când ne spălăm pe dinți și în timp ce mă bărbăieresc, de exemplu.
Făcând duș, folosim cu 20-50% mai puțină apă caldă decât dacă am prefera cada. Dacă facem doar duș, putem economisi până la 200 de lei anual. În ciuda acestor calcule, nevastă-mea preferă să stea cufundată în apa din cadă, în care adaugă fel și fel de ingrediente necesare, zice-se, catifelării pielii. În plus, nu știu cum rezistă în apa aceea atât de fierbinte. Și ea, mă rog, e matură, conform actelor doveditoare, dar cu copilul nostru nevinovat ce o fi având, opărindu-l? O iert, fiindcă atunci când ies din baie sunt tare dulci amândoi, îmbujorați și mirosind bine.
Fiecare bec economic ne poate reduce factura de curent cu cca 60 de lei/an. În plus, acesta are durata de viață foarte lungă. Becurile cu LED rezistă între 35.000 şi 100.000 de ore de funcționare, așa că am investit cu cap, înlocuindu-le pe cele cu filament, clasice. În loc să mă felicite, soția mea s-a strâmbat, spunându-mi că nu-i prea place lumina pe care o dau noile becuri, mult mai scumpe.
Desigur, ar trebui să folosim inteligent aparatul de aer condiționat. Aşa cum e recomandabil, am cumpărat un termostat care să ne menţină în locuinţă o temperatură optimă. Astfel, aparatul nostru de aer condiţionat nu va funcţiona tot timpul. Asta-i în teorie, dar realitatea e crudă…
Temperatura ideală în casă e între 18°C și 21°C. Setând termostatul cu doar 1°C mai jos, factura de încălzire poate scădea cu cca 5-10%, dar alor mei nu le pasă de spusele specialiștilor, fiind friguroși din fire.
Să știți că dacă am ține ferestrele închise și storurile coborâte în zilele toride, am putea reduce timpul de funcționare a aparatului de aer condiționat. Însă doamna mea cică vrea să aerisească bine locuința.
Electrocasnicele din cea mai înaltă clasă energetică sunt mai eficiente cu 60% decât celelalte. Când cumpărăm un aparat electrocasnic, ar trebui să avem grijă ca acesta să aibă clasa energetică A, A+, A++ sau A+++. Dar soția mea dorește să achiziționăm electrocasnicele în funcție de preferințele sale în materie de culori. Astfel, un frigider roșu înveselește bucătăria. Și când am cumpărat un automobil, a interesat-o culoare acestuia și numărul lui de airbaguri, nicidecum performanțele motorului și consumul de combustibil.
Cuptorul cu microunde e mai economic decât plita pentru încălzirea unor porții individuale. Gătind economic, economisim până la 160 de lei anual.
Setând mașina de spălat la 30°C, am economisi până la 75 de lei pe an. Programele de spălare la temperatură ridicată sunt utile numai pentru haine foarte murdare. De asemenea, e bine să nu spălăm foarte des la maşina de spălat, numai că Prâslea ne împiedică să împlinim acest deziderat. Are un talent ieșit din comun de a-și murdări temeinic hainele.
Trebuie să închidem lumina, când ieșim din cameră, dar cine să mă audă?
Cu cât ţinem uşa frigiderului mai mult timp deschisă, cu atât acesta va consuma mai multă energie pentru a răci aerul cald care pătrunde nemilos înăuntru, dar fiului nostru îi trebuie timp pentru a se hotărî că nu vrea nimic din frigider.
Înainte de a pleca în vacanță, scot totul din priză, iar iarna reglez temperatura mai jos. Scoțând din priză electrocasnicele atunci când nu le folosim sau utilizând un prelungitor cu întrerupător, economisim cam 180 de lei pe an.
Ar trebui să nu lăsăm în funcțiune aparate care consumă energie electrică, decât timpul în care ne servim de ele. I-am și spus soției mele cât consumă electrocasnicele uitate în priză:
– Boilerul de bucătărie e cel mai mare consumator de energie, atunci când nu-l folosim, acesta înregistrând un consum de 142 kw/an. Aşa că, dacă nu spălăm vasele, trebuie scos din priză.
– Televizorul e deschis chiar și atunci când cel mic nu se uită la desene animate. În plus, e tot timpul în priză. Consumul mediu anual de energie al acestuia e de 48 kw, calculatorul consumă 43 kw/an, sistemul Wi-Fi conectat tot timpul la energia electrică va consuma 30 kw/an, radioul, 16 kw/an. Chiar și cuptorul cu microunde uitat în priză are un consum de 13 kw/an. Cafetiera și telefonul fix fără fir consumă în van câțiva kw anual.
Vedeți bine, făcând socoteala, dacă am stopa risipa, am avea în buzunare câteva sute de lei bune în plus. Și totuși, soția mă acuză că sunt zgârzie-brânză!