De la părinții mei știu că prima zi de Crăciun se petrece în familie. Când eram copil, știam că în ziua de Crăciun membrii familiei își fac cadouri unii altora. Noi, cei mici, primeam în dar jucării, dulciuri, hăinuțe și tot felul de lucruri care ne făceau plăcere. Mai târziu am aflat că aceasta este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, nașterea lui Iisus. În tot cazul, în mintea mea s-a înrădăcinat ideea că cea mai frumoasă poveste de Crăciun începe cu familia reunită.
Acum, de altfel, sora mea şi soţul ei sunt plecaţi de multă vreme din țară, lucrând în străinătate, unde „munca se plătește cu adevărat”. Pentru copilul lor însă, nu contează banii pe care îi primeşte aici, ci așteaptă cu nerăbdare ziua în care părinții săi se întorc acasă. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în preajma unor sărbători religioase mari, ca Paștii și Crăciunul. Dragostea părintească nu poate fi trimisă de peste hotare, împreună cu banii…
Cel mai mic dintre nepoții mei are 3 ani și jumătate și este fiul surorii mele. El mi-a spus că va fi sărbătoare atunci când se vor întoarce acasă părinții săi. Pentru un copil crescut doar de bunici, din păcate, a devenit un lucru firesc. Se și mira că un om mare ca mine avea nevoie de explicații. Ei bine, măcar pentru asta n-am plecat să lucrez peste hotare, așa cum mă îndemna soră-mea: copilul meu trebuie să aibă o copilărie fericită, să nu devin doar un musafir pentru el.
Un copil care crește fără părinți este lipsit de dragostea de care are nevoie cel mai mult. Sigur, poate avea haine frumoase, încălțăminte de firmă, jucării sofisticate, telefon de ultimă generație, toate cumpărate cu banii trimiși de aceştia. Dar s-ar lipsi de ele pentru a-i avea alături pe ai lui. Dacă un cuplu își lasă copilul în grija altora pentru a putea câștiga mai bine în străinătate, își abandonează odrasla. E o formă de abandon conștient, perceput cumplit de cel mic, dar atât de comun în țara noastră.
De curând, m-a căutat telefonic sora mea, din Italia. M-a întrebat dacă i-am văzut fiul și dacă are nevoie de ceva. I-am răspuns cu năduf că are nevoie de părinții lui. A izbucnit în plâns și mi-a spus că ea și soțul ei vin acasă de Crăciun. Pentru sora mea, dorul de casă se manifestă pe multe planuri: îi e dor de mirosul copilului său, de rude, de prieteni și, poate mai greu de înțeles, îi e dor chiar de țară.
Și pentru mine sărbătorile de iarnă vor fi fericite: mi se reunește familia, iar părinții mei vor avea sufletul ușor, cu copiii și nepoții lângă bradul împodobit. N-are mare importanță ce vom avea pe masă și ce cadouri vom primi noi şi copiii noştri. Așa începe întotdeauna cea mai frumoasă poveste de Crăciun: cu familia întregită. Personal, am o dorinţă specială: de sărbători, să ningă liniştit…
Fiind ancorați în realitate, vă informez că pe data de 4 decembrie 2018 la Opera Comică pentru Copii începe cea de-a patra ediție a spectacolului Poveste de Crăciun, la Sala Polivalentă din București. Spectacolul este format dintr-un amalgam de momente artistice reunind nume mari ale artelor spectacolului și nu numai. Vor fi prezentate momente cu artiști lirici și Baletul Operei Comice pentru Copii, dar și cu mulți invitați surpriză.
Ca să vă faceți idee asupra participanților la ediția din acest an, la edițiile trecute au încântat publicul, printre alții: Felicia Filip și Iris, Kristian Benedikt, Corina Dumitrescu și Gigel Ungureanu, Laura Bretan, Teodora Buciu, Paula Seling, Mihai Mălaimare și Teatrul Masca, Cristina Dijmaru și Ovidiu Matei Iancu, Ducu Bertzi & Friends, Luiza Zan & Snaps Vocal Band, Alina Eremia, Orchestra Simfonică București, Corurile Cantus Mundi București, Școala de Balet „Jaqueline”, Lotul de Gimnastică Ritmică al UNEFS București ș.a.
Din programul din acest an amintim:
Prinț și Cerșetor – premieră, pe data de 9 noiembrie 2018, la Opera Comică pentru Copii. Ce s-ar întâmpla dacă peste noapte un copil ar deveni odraslă împărătească? Puteți vedea în această nouă premieră de balet în 8 tablouri. Nemuritoarea poveste a lui Mark Twain se narează în pași de dans la Sala Mare.
Games Room OCC – Jocuri, Puzzle, Pictură, Benzi desenate – distracție și educație pentru orice vârstă! Până pe 30 decembrie, Opera Comică pentru Copii ne oferă posibilitatea de a ne distra împreună cu cei mici. Games Room e locul în care, în fiecare weekend, după reprezentațiile de matineu, ne jucăm și pictăm, terminăm puzzle-uri cu imagini din spectacolele OCC, desenăm, construim și descoperim cele mai noi jocuri.
Spărgătorul de Nuci – pe 7 decembrie, la Opera Comică pentru Copii. Nimic nu poate fi mai frumos decât un balet de Piotr Ilici Ceaikovski care să ne ducă în lumea basmelor, a copilăriei și a dulciurilor. Pornim împreună cu micuța Clara în călătoria către Împărăția dulciurilor și o ajutăm să depășească toate greutățile.
O Noapte la Veneția – pe 27 decembrie, la Opera Comică pentru Copii. Când auzi de Johann Strauss, te gândești la vals, iar muzica îți pătrunde în suflet. Operetele scrise de el au devenit nemuritoare, cu lucrări precum „Liliacul”, „Voievodul țiganilor”, „O noapte la Veneția”. Cea din urmă este comedie, dar și vis, râs în hohote, dar și poezie. Sunt decoruri de poveste, artiști tineri și talentați.
De anul viitor se pot urmări și alte spectacole:
Hansel și Gretel – pe 1 februarie, la Opera Comică pentru Copii. Aceasta este, cu siguranță, cea mai cunoscută operă pentru copii de pe întregul glob. Nu există scenă de operă din lume care să n-o fi montat măcar o dată. Hänsel și sora lui, Gretel, trebuie să se salveze și să învingă vrăjitoarea, o forță opresivă aparent mult mai puternică. Însă tinerețea și inteligența copiilor înving.
Punguța cu doi bani – pe 2 februarie, la Opera Comică pentru Copii. Este o lecție despre curaj, noroc și perseverență, într-un ritm amuzant. Punguța cu doi bani schimbă viața unui cocoș și a stăpânului său. La sfârșitul acestei aventuri muzicale, copiii învață ce înseamnă să fii curajos și loial, află că mintea poate rezolva orice problemă şi că perseverenţa îi ajută să aibă succes. Cocoşul este dârz și hotărât să recupereze punguţa pe care i-a furat-o boierul, iar aventurile lui dau spectacolului umor, savoare și culoare.
Apoi vor fi prezentate multe alte spectacole: „Gulliver”, „Răpirea din Serai, „Harap Alb”, „Pinocchio”, „Flautul fermecat”, „Jack și vrejul de fasole” etc.
Până atunci, vă urez să aveţi sărbători fericite!