Voiam să deschid un magazin de haine şi încălţăminte, gândindu-mă că lumea va trebui să se îmbrace oricând şi în orice condiţii. Totuşi, a trebuit să mă adaptez realităţii tangibile actuale şi să accept faptul că românii sunt săraci. Asta înseamnă că au foarte puţini bani pentru haine. Pentru a-mi împlini visul, trebuia să ofer haine second hand. Lucrurile sunt limpezi, din punctul meu de vedere: cei mai mulţi oameni cumpără haine second hand.
Bine, bine, ofer haine second hand, dar de unde mă aprovizionez cu marfă? Prietenul meu, Gogu, are un magazin de haine second hand în Hunedoara, dar m-am gândit că şi eu, care sunt în Bucureşti, mă pot aproviziona de la aceleaşi societăţi ca şi el. L-am rugat ca atunci când trece prin capitală, să mă viziteze, ceea ce a şi făcut, iar acum stăteam de vorbă în faţa unei doze de bere şi a unei ceşti de cafea.
Gogu m-a informat că el se înţelege foarte bine cu furnizorul lui principal, o societate comercială care are ca principal obiect de activitate tocmai importul, sortatarea şi comercializarea hainelor second hand. Actualmente are peste 80 de angajaţi şi realizează importul a peste 200 de tone de haine second hand în fiecare lună.
Am scos un fluierat admirativ şi mi-am întrebat prietenul:
– Dumnezeule mare, 200 de tone lunar?! De unde le aduce, Gogule?
– Hainele second hand provin din Germania, din zona Frankfurt, din Austria, Olanda şi Statele Unite ale Americii. De reţinut e faptul că hainele sunt colectate numai din cartierele rezidenţiale locuite de persoanele care au un venit un mediu sau peste mediu. Asta înseamnă că se pot despărţi repede de hainele la care renunţă dintr-un motiv sau altul.
– Aha! Şi practic cum face?
– Păi produsele sunt sortate şi apoi ambalate în depozitele societăţii, urmând să fie puse la dispoziţia clienţilor care au magazine de desfacere pe întreg teritoriul României. Deci te poţi lipi şi tu…
– E bine, Gogule! Şi cum cumpăr?
– Trebuie să completezi comanda online, societatea o procesează şi te sună pentru confirmare, iar apoi produsele solicitate vor fi livrate direct la magazinul tău, în cel mai scurt timp sau la data precizată de tine.
– Stai să deshid leptopul, ca să facem o probă!
– Da, uite, ai haine sh aici. Mergi la secţiunea Comandă Online, unde găseşti produsele afişate împreună cu preţul/kg şi dă click pe produsul care te interesează. Apoi trebuie să introduci numărul de kg pe care doreşti să le cumperi şi adaugă în coş. E bine să ştii că trebuie să adaugi cel puţin 10 produse diferite. Abia atunci comanda va fi valabilă.
– Înţeleg că trebuie să completez datele mele şi numărul de telefon şi apoi voi fi contactat în cel mai scurt timp.
Gogu îşi aprinse o ţigară şi sorbi din cafea, după care reluă:
– Îmbrăcămintea second hand, încălţămintea, produsele de uz casnic şi cele din categoria diverse se pot vedea, fiind ambalate în saci transparenţi cu greutatea de 15-25 kg. Prima oară e bine să ajungi la depozitul lor, unde vei găsi câte un sac din fiecare produs deschis, pentru a te convinge de calitatea produselor. Societatea poate asigura transportul mărfii cu propriul parc auto. Cantitatea minimă pentru o comandă e de 250 kg, iar comanda poate valora minim 2000 de lei.
-Stai să prind un pic de cheag, Gogule! Îţi mulţumesc pentru pont!
Vezi, cand iti deschizi magazinul, chiar si unul doar virtual, sa nu uiti cuvantul cheie “Vintage”, ca suna mai bine decat “second hand”. Daca iti deschizi magazin virtual, poti sa pui si niste videoclipuri cu filme de epoca, si niste poze cu decoratiuni gen tapet cu frunzulite si amorasi de ghips. Nu uita sa scrii Vintage cu litere cursive sau macar italice. Culorile de fond ale paginii de blog sa fie asa gen cafe au lait deschis prafuit si literele cu verde oliv.
S-ar putea să fie ok ce spui tu, dar dacă eu am alte gusturi? Şi apoi, pe pariu că peste 50% dintre cititori nu cunosc ce înseamnă vintage…