Un studiu a cerut părerea a 34.000 de consumatori despre aparatele de aer condiționat cumpărate între anii 2007 și 2013. Pe baza acestei cercetări au fost selecționate 3 branduri de aparate de aer condiționat cele mai fiabile, ajungând de cele mai puține ori în service. Vestea bună este că dacă doriți să vă simțiți confortabil pe timp de caniculă, aveți de unde să alegeți un sistem eficient de aer condiționat tip consolă sau orice alt model.
În țara noastră, o unitate de măsură a acestor aparate este BTU (British Thermal Units). 1 BTU reprezintă cantitatea de căldură necesară ridicării a 0,45 litri de apă cu un grad Fahrenheit (0,56 grade Celsius). O explicație mai simplă: BTU reprezintă capacitatea de răcire a aerului.
Cum să alegi un aparat de aer condiționat
Alegera unui aparat de aer condiționat poate părea, la o primă privire, relativ simplă. Însă o astfel de alegere trebuie făcută cu foarte multă grijă, ținând cont de câțiva factori determinanți în obținerea confortului dorit. Dacă aveți deja un sistem de încălzire, trebuie să țineți cont că nu se poate egala cu un sistem de răcire. Apoi, trebuie să țineți cont de amplasarea aparatului.
Ca spațiu e bine să fie așezat pe podea, dar este ineficient. Aparatul de aer condiționat trebuie să fie amplasat cât mai sus pe perete, pentru ca eficiența lui să fie maximă. Volumul de aer ce trebuie răcit este din nou un factor de care trebuie să se țină cont. Dacă acesta este subevaluat, aparatul nu va face față în răcirea aerului, iar eficiența se va diminima. De asemenea, aplasarea în fiecare cameră a unui aparat este mult mai eficientă, atât pentru răcirea cât și pentru încălzirea aerului din incinta respectivă. Iar în acest scop este recomandată achiziționarea unui sistem multisplit.
Alegeți un furnizor capabil să estimeze corect sistemul de care aveți nevoie. Verificați conductele și cablurile cu care acesta vine în dotare. Conductele neizolate și neetanșate reduc considerabil eficiența sistemului.
Atunci când aveți nevoie de înlocuirea sistemului de răcire, este recomandat să se facă noi măsuritori, pentru că orice intervenție asupra locuinței poate modifica parametrii acestuia. De exemplu, înlocuirea ferestrelor cu tâmplăria de lemn și geam normal cu ferestre termopan și izolarea pereților, poate reduce nevoia de răcire a aerului.
Contractantul trebuie să verifice dacă vechile conducte trebuie redimensionate, sigilate sau înlocuite. Numai după ce capacitatea de răcire necesară confortului dvs. a fost stabilită, se trece la achiziționarea unui aparat de aer condiționat.