Astăzi vă voi vorbi despre distracţia cu sufletul la gură. Caruselele au împărţit lumea în două categorii: oamenii pe care i-au convins să urce şi a doua oară (realizând cât le place ca adrenalina să le ţâşnească prin vene) şi cei care au jurat să nu mai pună niciodată piciorul într-o astfel de maşinărie a morţii. Legaţi-vă centurile şi ţineţi-vă bine, pentru că pornim într-o cursă a celor mai spectaculoase 10 carusele din lume, în funcţie de înălţime, lungime, viteză, dar şi de ingeniozitate!
1. Bandit Bomber (Abu Dhabi)
Deschis publicului în luna ianuarie a acestui an, caruselul Bandit Bomber oferă una dintre cele mai inovatoare şi palpitante curse pe apă. Asta şi datorită faptului că e unul dintre caruselele cu apă ce se deschid cel mai devreme în cursul anului, având în vedere că în ianuarie, în Abu Dhabi sunt deja 21 de grade Celsius.
Acest montagne russe e primul din Emiratele Arabe Unite şi poate din întreaga lume prevăzut cu „bombe” cu apă în fiecare scaun, dar are şi tunuri cu apă şi pistoale cu laser ce provoacă gheizere şi cascade. Bandit Bomber are o înălţime de 35 de metri, lungimea de 515 de metri şi atinge viteza medie de 60 km/oră.
2. Batman: The Ride (Illinois, SUA)
Deschis încă din 1992, acest carusel din Illinois a devenit sursă de inspiraţie pentru mulţi constructori din domeniu. Asta mai ales în acest an, după ce administratorii parcului de distracţie au modernizat cursa, adăugându-i bucle verticale ce te rotesc la 360 de grade, curbe abrupte de genul ac de păr, un tronson cu gravitaţie zero, dar şi o cursă în spirală, toate astea în timp ce mergi cu spatele. De parcă n-ar fi fost suficient, acest montagne russe are lungimea de 822 de metri, atinge viteza de 80 km/oră şi ajunge la înălţimea unui bloc de 10 etaje, adică la 32 de metri.
3. GateKeeper (Ohio, SUA)
Acest carusel s-a remarcat, încă de la inaugurarea sa, în luna mai 2013, prin costurile uriaşe ale investiţiei, 26 de milioane de dolari, dar şi prin cea mai înaltă inversie din lume, la 52 de metri. Caruselul se mai laudă şi cu recorduri în domeniul celei mai înalte căderi din lume şi a celui mai lung traseu, care măsoară 1.269 de metri. Viteza maximă atinsă este de 108 km/oră, iar numărul de locuri disponibile este 64. Un avantaj este şi preţul plătit de turişti, care, la dimensiunea lui, pare decent, cam 45 de dolari.
4. Nefeskesen (Istanbul, Turcia)
Acest carusel a fost inaugurat în aprilie 2013 şi construit de o echipă de elveţieni, aşa că te poţi aştepta la o precizie pe măsură. Se remarcă prin viteza de 110 km/oră, pe care o atinge în doar trei secunde. Având lungimea de un km şi înălţimea de 65 de metri, caruselul Nefeskesen s-a alăturat celorlalte 50 de atracţii care te umplu de adrenalină din parcul tematic Vialand.
5. Kingda Ka (New Jersey, SUA)
Deşi cursa cu acest roller coaster durează doar 28 de secunde, el deţine recordul la capitolul înălţime şi viteză. Trenul este pornit de un mecanism hidraulic şi ajunge la viteza de 206 km/oră în cel mult 5 secunde. La sfârşitul traseului de lansare, trenul urcă la 139 de metri, de unde începe adevărata cursă pentru adrenalină.
Dar orice avantaj are şi o latură negativă. În cazul acestui carusel, trebuie spus că din 2005 (când a fost inaugurat) şi până în prezent, a fost închis de mai multe ori pentru diverse reparaţii la partea tehnică, dar şi fiindcă că a fost lovit de un fulger, în 2009.
6. Dodonpa (Fujiyoshida, Japonia)
Încă de la inaugurarea sa, în decembrie 2001, caruselul Dodonpa s-a remarcat drept al doilea din lume care foloseşte aerul comprimat la lansarea trenului. Totodată, el a bătut recordurile în materie de viteză (deţinut anterior de Superman: The Escape şi Tower of Terror) şi de acceleraţie (deţinut anterior de Hypersonic XLC). Azi se află pe locul 4 în topul celor mai rapide carusele din lume, dar şi-a păstrat încă renumele în ceea ce priveşte acceleraţia.
Cu toate astea, parcursul de aproape 1,2 km, viteza de 172 km/oră şi o cădere de la 50 de metri oferă amatorilor de senzaţii tari una dintre cele mai memorabile curse. Ca să nu mai pomenim de urcuşul şi coborârea la 90 de grade.
7. Steel Dragon 2000 (Prefectura Mie, Japonia)
Construit în anul 2000, Dragonul de Oţel oferă clienţilor săi un circuit complet şi o cursă cu nervii întinşi la maximum, pentru că e construit pentru a testa rezistenţa. Durează 4 minute să parcurgi întregul trase, pentru că acesta are aproape 2,5 km lungime, record ce încă n-a fost întrecut de niciun roller coaster din lume.
Cu o viteză de 153 de km/oră, se spune că acest carusel e al doilea cel mai rapid din Japonia şi pe locul 6 pe mapamond. În plus, se află şi în topul celor mai scumpe carusele din lume, pentru că la construcţia sa s-a folosit mai mult oţel decât la oricare alt montaigne russe, pentru a-l proteja de cutremurele frecvente din această ţară.
8. The Smiler (Alton Towers, Anglia)
Este unul dintre cele mai haioase, dar şi mai sinistre carusele din lume. Se spune că la crearea sa au fost implicaţi mai mulţi experţi în psihologie, care au ajutat la maximizarea fricii călătorilor. Folosind declanşatori de manipulare a minţii, precum seringile uriaşe, luminile intermitente, curbele în spirală şi gâdilatul, The Smiler a fost menit să estompeze linia de separaţie dintre iluzie şi realitate. Caruselul are aproape 1,2 km lunigme, o înălţime de 30 de metri şi atinge viteza de aproximativ 85 km/oră, iar o particularitate aparte o reprezintă cele 14 inversii ale sale.
9. El Toro (New Jersey, SUA)
“Taurul”, după cum se poate traduce numele acestui carusel, e unul dintre cele mai spectaculoase montagne russe făcute din lemn. Inaugurat în iunie 2006, el avea, la acea vreme, cea mai abruptă cădere din lume (76 de grade). Structura acestui carusel are 55 de metri, ceea ce îi asigură locul 3 în lume în acest domeniu, iar căderea de la 54 de metri îl clasează pe primul loc. În plus, călătorii sunt propulsaţi până la viteze de 110 km/h, care fac din El Toro cel mai rapid roller coaster de lemn din lume. Un alt element demn de menţionat e acela că acest carusel este prima atracţie din lemn care foloseşte cabluri de tranţiune, în locul clasicelor lanţuri.
10. Eejanaika (Fujiyoshida, Japonia)
S-a remarcat ca fiind al doilea carusel în 4 dimensiuni, primul construit aflându-se în Statele Unite, dar Eejanaika este mai mare, mai lung şi mai rapid decât varianta americană. Unicitatea sa este conferită de faptul că scaunele se pot roti înainte şi înapoi la 360 de grade, lucru posibil graţie celor patru rânduri de şine, două pentru mers şi alte două pentru rotirea scaunelor.
Pe de altă parte, acest carusel a intrat în Cartea Recordurilor pentru că a oferit 14 inversii, cele mai multe din lume, la vremea inaugurării. Cu toate acestea, inversiile, în marea lor majoritate, se datorează rotirii scaunelor şi nu neapărat a şinei, care, de altfel, se roteşte doar de trei ori. Controversele iscate de acest fapt au fost încheiate de administratorii şi constructorii caruselului, care au declarat că nici n-au avut intenţia de a bate vreun record.
Fie că te fac să urli de bucurie, fie că te obligă să-ţi încleştezi maxilarul şi pleoapele, pentru ca mai apoi să te rogi să se încheie cât mai repede cursa, constructorii din industria divertismentului au demonstrat că pot avea, câteodată, minţi de-a dreptul bolnave sau, după unii, geniale.
Io zic ca-s minti bolnave, ca asa mi-am muscat buzele cand m-am dat ultima data cu d’astea, incat nu-mi mai trebuie niciodata !
De acord cu tine!
Happy Weekend !
Weekend plăcut şi ţie!
Eu in fiecare vara ma duc la Thorpe Park (langa Londra) sa-mi iau doza de adrenalina. In Stealth iti ramane pielea de pe fata intinsa, la ce viteza are. Mai rar ma urc in el ca mi-e frica. Tare imi plac parcurile de distractii.
Îţi plac senzaţiile tari!
Asta e adrenalina pura! 🙂
Nu cred ca m-asi da inapoi!
Happy Weekend sa ai!
Eu caut o distraţie mai paşnică…
Weekend plăcut!
Sunt fascinante si infricosatoare in acelasi timp. Nu stiu daca as avea curaj sa ma urc in vreunul…poate in cel mai pasnic 🙂
In altul decat in cel din Satul de vacanta de la Mamaia nu m-am urcat vreodata. Deci nu stiu. Nu-s chiar fricoasa dar acestea par majoritatea nu doar extrem de spectaculoase ci si foarte periculoase.
Dar mi-a placut sa aflu despre ele. Nu stiam nimic.
Happy weekend!
Abia că în caruselul de la noi nu m-aş urca nici cu pistolul la tâmplă. Amatorismul cu care (nu) se întreţin astfel de instalaţii e criminal. Barem prin alte părţi or avea bani să-l întreţină.
mi se face rău numai când mă uit la ele…
weekend placut!
Te cred, dar n-am intenţionat asta.
Să ai duminică frumoasă!
În septembrie 2010 cea mai mare navă cu propulsie solară din lume a părăsit portul Monte Carlo, pentru o tentativă de ocol al lumii. Nava cu un deplasament de 60 de tone, botezată “Planeta Solară”, are un motor alimentat cu energie de celule fotovoltaice, cu o suprafață de 540 de metri pătrați. Bateriile îi permit vasului să navigheze timp de trei zile chiar și pe vreme noroasă.
Nu cred ca as avea curaj sa ma urc in vreunul dar sunt fascinante!
Ba eu m-aş urca în carusel, dar să nu-l pornească!
Nu sunt fricos de felul meu ,dar acestea par extrem de spectaculoase dar si foarte periculoase!
Multe Salutari!
Da, toate sunt extrem de mari şi se ating viteze ameţitoare…
Eu sunt foarte fricoasa si nici sa ma platesti in aur nu m-as risca in asa ceva. Nu-mi place viteza, adrenalina, nu caut senzatii tari. Nu agreez parcurile de distractie in general. :)) Sunt genul mai linistit, mai cu picioarele pe pamant(daca pot spune asa).
Te înţeleg. Atât că nu-i vorba de frică. Sunt curajos de felul meu, dar prostiile astea îmi fac rău organic. Unii cauită adrenalina, le plac grozăviile astea, dar asta nu înseamnă că sunt curajoşi.
M’as da in ele. Pana ma urc e mai greu la mine :)) Ca zic “da, ma dau” dar pana ma urc ma mai razgandesc de 3-4 ori :)) dar odata ce m’am urcat nu mai am treaba..ma mai dau si a 2’a oara..asta daca nu cobor…ca daca ma dau jos…iar o iau de la capat cu razganditul :))
Cui îi place adrenalina…