Serviciile de consiliere de cuplu au început să fie tot mai răspândite și în țara noastră, deși ele sunt accesate încă destul de timid, deoarece, orice s-ar spune, oricine simte un mare disconfort când urmează să meargă la psiholog.
De ce se tem oamenii de ședințele de psihoterapie?
Motivele sunt numeroase. Printre cele mai frecvente pot fi enumerate:
– teama de necunoscut, de a pătrunde într-un cabinet unde nu știi exact ce se va întâmpla;
– spaima că un psiholog s-ar putea juca puțin cu mintea ta, făcându-te să spui și ceea ce ai vrea să ții ascuns;
– îngrijorarea legată de ceea ce va spune negativ partenerul tău despre tine sau despre relația voastră, în cazul psihoterapiei de cuplu.
În realitate, nimănui n-ar trebui să-i fie frică de a merge la psiholog, deoarece ședințele de acest tip au scopul de a îmbunătăți viața clienților nu sunt realizate pentru a-i pune în situații neplăcute ori jenante.
Psihoterapia de cuplu rezolvă probleme aparent insurmontabile
În definitiv, ar trebui ca psihologul specializat în relații de cuplu să fie privit mai degrabă ca un mediator, ca un arbitru obiectiv, care nu face altceva decât să explice regulile unui joc la care vei participa împreună cu partenerul tău, să se asigure că ele vor fi respectate și să tragă la final anumite concluzii benefice pentru sănătatea relațională a cuplului respectiv.
Totul este să existe deschiderea de a privi terapia de acest gen ca pe un joc serios, unde ambii parteneri vor ajunge, cu timpul, să obțină o relaxare de un tip special, care, în final, va putea conduce la salvarea relației aflate în impas grav într-un anumit moment.
După o ședință de psihoterapie, clienții ar trebui să se simtă mai ușori, ca și când ar fi scăpat de o greutate de pe suflet. În plus, datorită metodelor folosite de specialist, ar trebui să observe și alte schimbări până la viitoarea ședință, fie și de detaliu, în modul de a se comporta în relația de cuplu.
Psihoterapia de cuplu, arta de a găsi soluții individualizate
Ce-i drept, nu există soluții rapide miraculoase: a merge la psihoterapeut cu partenerul și a pune pe tapet problema ce vă frământă nu înseamnă că specialistul va putea scoate instant dintr-un joben rezolvarea cea mai potrivită pentru cuplul în cauză.
Trebuie mai întâi întocmit unui plan de acțiune, de multe ori se abordează mai multe strategii, mai multe metode de psihoterapie, până a fi găsită cea mai eficace, printr-o colaborare reală psihoterapeut-clienți.
Iar acest demers este de durată și necesită mai multe întâlniri de specialitate, așadar o investiție din partea clienților constând inclusiv în energie personală focusată în direcția salvării relației cu ajutorul specialistului la care au apelat, alături de resurse de timp și bani.
Cam de cât timp și bani este nevoie nu se poate preciza de la prima întrevedere, deoarece în materie de terapie de cuplu modificările pozitive dorite se pot petrece mai rapid sau mai lent, în raport de implicarea clienților, dar și de cât de grave și complexe sunt problemele pe care le au în relație, de cât de vechi sunt acestea.
Cât costă o ședință de psihoterapie de cuplu?
Ca la orice alt tip de consiliere, fie ea juridică ori contabilă, se poate plăti un preț mic sau mai mare pentru o ședință de psihoterapie, în raport de foarte multe criterii.
Costul unei ședințe la psiholog, care durează în medie între 45 și 60 de minute, este totuși relativ accesibil unui segment larg de clienți, de aceea este bine să întrebați direct specialistul ales cât veți avea de plătit pentru fiecare întâlnire de psihoterapie, nu să vă luați după zvonuri. Este posibil să aveți surpriza plăcută de a afla că o să vă coste mult mai puțin decât v-ați imaginat.
Desigur, un psihoterapeut cu foarte multă experiență practică, cu o vastă pregătire teoretică, o să perceapă o sumă mai mare pentru o ședință decât cineva care de-abia și-a deschis un cabinet și dorește să-și facă un portofoliu de clienți.
Oricum, ideea este că s-ar putea să primiți uneori un ajutor mai eficient din partea unui specialist în psihoterapie de cuplu nu atât de renumit, dar cu care ambii parteneri interacționează foarte bine, decât din partea vreunei somități în domeniu, care vi se pare prea distanțată, prea puțin implicată în rezolvarea cazul vostru de viață.
Oricum, dacă decideți să urmați un program de ședințe de terapie de cuplu, trebuie să luați în calcul că primele modificări evidente apar de obicei cam după 6 întâlniri cu psihoterapeutul, iar pentru a obține rezultate foarte bune, un set de 10-12 ședințe este ideal.
Ce-i drept, există și căi mai rapide de soluționare a problemelor cu care vă confruntați, prin metode de psihoterapie inedite, totul este ca ele să se potrivească cu felul dvs. de a fi.
Ca și în medicină, unde nu există boli, ci doar pacienți, la fel și în psihoterapie, orice cuplu este unic, de aceea trebuie utilizate metodele adecvate, iar găsirea și aplicarea lor în mod specific în fiecare caz în parte reflectă profesionalismul psihologului respectiv.