Cât de mult credeţi în noroc şi ghinion? Putem avea un destin norocos ori ghinionist care ne poate influenţa viaţa în bine sau în rău? Un psiholog britanic spune că responsabilitatea pentru felul în care ne merge în viaţă ne revine nouă înşine şi că ne putem mări şansele de a ni se întâmpla lucruri pozitive prin propriile acţiuni şi atitudini.
El e autorul unor studii care indică faptul că putem deveni mai norocoşi, mai predispuşi la apariţia unor întâmplări benefice. Deci ne putem face singuri norocul.
Psihologul aminteşte de nişte persoane care câştigaseră multe premii la fel şi fel de concursuri, dar şi de cazuri diametral opuse, în care unii oameni erau teribil de ghinionişti. De exemplu o femeie a avut opt accidente de maşină, în timpul unei călătorii de 80 km.
Ghinioniştii ocolesc şansele, iar cei norocoşi nu le lasă să le scape. Deschiderea spre nou şi acceptarea unor provocări poate aduce norocul. Ghinioniştii nu sunt deschişi la nou şi ratează multe şanse care i-ar fi putut îndruma spre schimbări favorabile.
Caracterul extravertit al celor norocoşi îi îndeamnă să fie sociabili, făcându-şi astfel noi prieteni, care îi pot sprijini la nevoie, pe când ghinioniştii sunt rezervaţi, cu puţini prieteni. Norocoşii au o atitudine calmă, iar ghinioniştii sunt crispaţi şi nevrotici.
Ghinionul este ereditar!
De altfel, conform rezultatelor unui studiu efectuat de nişte psihiatri britanici, ghinionul este ereditar. Ei au ajuns la concluzia că există o aşa-zisă “genă a ghinionului”. Se transmite din tată în fiu şi e tipică familiilor lovite adesea de drame şi ai căror membrii suferă de depresie.
Asta s-a descoperit întâmplător, după 2 ani în care au fost monitorizaţi nişte pacienţi depresivi. Au fost monitorizati şi indivizi extravertiţi, pozitivi, cărora le place să trăiască experienţe noi, şi s-a descoperit faptul că aceştia apreciază evenimentele la justa lor valoare şi nu se tem de riscuri.
Aşadar, orice om poate scăpa de ghinion, dacă învaţă să-şi schimbe modul de a vedea lucrurile, pentru a combate depresia şi a elimina gândurile negative.
Principiile norocului
Persoanele norocoase creează şi fructifică oportunităţile. Ele au foarte mulţi prieteni şi cunoscuţi, cu care păstrează contactul; au o atitudine mai relaxată faţă de viaţă şi sunt deschise la experienţe noi.
Oamenii norocoşi iau cel mai bune decizii urmându-şi intuiţia. Se pare că subconştientul lor funcţionează adesea corect şi le transmite mesaje clare.
Persoanele norocoase se aşteaptă la lucruri bune. Fiind optimiste, au o atitudine pozitivă care duce la relaţii bune cu ceilalţi, la succes.
Oamenii norocoşi văd partea bună a oricărui lucru. Ei se gândesc că în viitor ar putea rezulta ceva bun din situaţia nefericită din prezent. Aceştia nu acceptă nefericirea, se mobilizează pentru a scăpa de ea. De asemenea, norocoşii trag învăţăminte din păţanii şi iau măsuri ca astfel de întâmplări să nu se mai petreacă.
Secretele persoanelor norocoase
Paradoxal, oamenii norocoşi nu cred în noroc. Aşa afirmă nişte oameni de afaceri prosperi, care au recunoscut însă că în viaţa lor s-au sincronizat unele întâmplări pozitive. Aşa le spun ei acestor evenimente fericite, nu noroc.
Şi persoanele norocoase au probleme. Dar ele nu le percep ca fiind ghinion, ci le văd drept noi oportunităţi. Se pare că aceasta poate fi o reţetă a norocului, la îndemâna oricui.
Mulţi dintre noi renunţăm la luptă, de teama unui insucces. Abandonăm, fără să vedem rezultatul final. Putea fi victorie, nu eşec.
Jucătorii de pocher de succes nu joacă decât anumite mâini, numărul cărţilor aruncate fiind mult mai mare decât al celor jucate. Cei norocoşi ştiu când să parieze. Dacă au o mână proastă, o aruncă.
Norocul nu ne vine din neant, ci ne e adus de celelalte persoane. Norocul apare din oportunităţile ivite. Adesea norocul vine din rezolvarea problemelor altora.
Norocul răsplăteşte persoanele întotdeauna pregătite să facă lucrurile temeinic.
Trebuie să recunoşti că tu eşti vinovat de problemele pe care le întâmpini. Astfel, vei putea să schimbi situaţia nefavorabilă. Trebuie să le dai mai puţină importanţă vechilor tale convingeri, nu neapărat să te lupţi cu ele. Şi mai e necesar să fii foarte atent cu noile convingeri pe care doreşti să le adopţi. În timp, acestea vor lua locul celor vechi.
Eu sunt o persoana introvertita, pesimista sau pur si simplu realista, nu interactionez usor, dar sunt norocoasa si am parte intotdeauna de finaluri fericite. Fapt pentru care sunt recunoscatoare 😀
Cui îi eşti recunoscătoare, Cris?
E bine să fii cea mai optimistă dintre pesimiste…
noi , cei de pe STFViata.com suntem cei mai optimisti oameni !! si cei mai norocosi !!
Personal, sunt cel mai optimist dintre pesimişti.
Norocul si-l cam face omul cu mana lui … prin munca 🙂
Tind să-ţi dau dreptate.
De pildă, eu mă consider o persoană ghinionistă. Da’ am o scuză, sunt pesimistă!
Când mă uit în jur, mă apucă şi pe mine pesimismul.
Trebuie să fac un efort conştient, pentru a fi optimist.
generatia noastra este rezultatul unor lungi traditii influente de conceptul de “noroc” si “ghinion”, dar daca patrundem putin in miezul chestiunii ajungem la urmatorele concluzii:
Sigur ca norocul poti sa ti-l faci in mare parte prin munca, sigur ca te poti autosugestiona in mod benefic, dar asa zisul noroc nu depinde doar de persoana ta, ba mai mult, de persoana ta depinde foarte putin.
Sa ne gandim la gradul doi al matematicii, poate avea multi parametri si necunoscute.
Deja de la gradul 5 in sus nu mai exista formule generale pentru rezolvare.
Si sa ne gandim acum la noroc ca la o ecuatie cu multi parametri (viata reala are multi) si cu multe necunoscute.
Cand o necunoscuta ajunge dat cert, redevine necunoscuta in alt context si se formeaza deci o ecuatie complicata in permanenta “miscare”
deci eu cred ca asta e una dintre explicatiile bune ale conceptului de “noroc”
Înţeleg că chiar crezi în noroc şi ghinion, dar că depinde foarte puţin de noi.
Sau nu depinde deloc de noi chiar să atragem norocul. Şi atunci, de cine?
Cred ?
Ma indoiesc de acest fapt.
Posibilitatile sunt doua: ori cred foarte, dar foarte putin, ori nu cred deloc.
Norocul ni-l facem dar mai primim si gratuit. Nu cred in norocosi si optimisti absolut, cat nici in pesimisti si ghinionisti in acelasi timp. Sunt oameni si oameni, nu exista lumea doar in alb si negru, cel putin nu in marea ei majoritate. Experienta imi spune ca e mai bine sa fiu tacuta cand ceva e pe cale sa se implineasca, cu cat divulg scad sansele.
Personal eu cred in noroc. Sunt unele situatii in care intervine ceva si am sa iti dau un exemplu in acest sens. Eu ma pun si invat la biologie scheletul craniului si al trunchiului si renunt la scheletul membrelor. Si un colex X invata doar scheletul craniului. La test ce crezi? Mie imi cade subiectul cu Scheletul membrelor in timp ce la colegul X cel cu craniul.
Bine, dar poate fi o simplă întâmplare.
Au fost şi cazuri în care ţi-au căzut subiecte pe care le ştiai.
Mie mi s-a întâmplat să învăţ doar 3 cursuri din 30 şi sî iau notă mare.
Deja ai introdus altă noţiune în discuţie, superstiţia.
E o temă frumoasă de discuţie.
Norocul exista, fara indoiala. Cea mai buna dovada? Jocurile de noroc. 😀 La loto, la pariuri, la cazino, poate fi vorba de stiinta? De munca? Poate de perseverenta. Care duce cel mai adesea la faliment. :))
Depinde ce înţelege fiecare despre noroc.
Poţi să-l ai şi să n-ai habar de el.
Eu nu privesc norocul ca pe un câştig la ruletă.
El poate exista în lucruri mărunte.
nici nu stiu daca , cred in noroc sau nu ….adica cateodata simt nevoia de putin noroc dar nu dau dovada de el cat despre ghinion … ai ai ai tata cat cuprinde :))
jocurile de noroc chiar sunt bazate pe stiinta mai mult decat ar vrea omul sa creada.
Am facut cateva cursuri de statistica si probabilistica in ceea ce priveste jocurile noroc si daca am timp voi face un articol pe tema asta in weekend.
E ingenios sa ajungi sa intelegi cum functioneaza mecanismele respective si aici nu ma refer la spargerea algoritmului care genereaza numere castigatoare, ci la partea de statistica si probabilistica de care ziceam mai sus.
Cat de posibil este sa castigi la X si 0 cunoscand bine jocul? E probabil.
Cat de posibil este sa mori in accident de masina ? Exista cateva sanse, totusi mici, incerte.
Cat de posibil este sa mori in accident de avion sau sa vezi un meteorit cazand? Exact, sanse aproape nule.
Ei bine, posibilitatea sa castigi premiul cel mare la 6 din 49 este mai mica decat cea a decesului in avion.
Adica este mai probabil sa mori in aer, decat sa castigi la jocul respectiv. 😀
Daca gasesc timpul necesar o sa fac articolul respectiv.
Numai bine.
Ar fi interesant un material despre probabilistică, sigur.
O seară bună!
Cred ca viata este un sir de intamplari, unele care ne aduc un strop de fericire, altele care ne trantesc la pamant. Cred ca orice gest, orice miscare facuta de noi sau de altii ne poate schimba viata in bine sau in rau. Noroc, ghinion… nu stiu daca le pot defini exact, pentru a spune ce cred…
Deci îţi poţi face singur norocul, dar nu depinde numai de tine.
🙂 Habar n-am daca sunt ghinionista sau norocoasa. Depinde. Desi, ce e noroc? Ce e ghinion? Ghinionul meu poate ca e norocul altuia. Si invers.
Nu-s nici eu ceea ce se cheama o norocoasa. Nici chiar ghinionista dar prea putin optimista da. Din cauza vremurilor. Eram mult mai optimista candva…
Ai o mare slabiciune pentru psihologi daca ai pomenit de ei din primele randuri ale articolului 🙂
Te înşeli! Psihologii mi-au spus că au o slăbiciune pentru mine.
Cică sunt un caz interesant, se pare, incurabil…
:))))
In toate cele omenesti, cred ca norocul are o mare insemnatate, fiindca-l vedem stapanind si amuzandu-se: ridicand in slavi pe unii fara vreun merit oarecare sau impingand in prapastie pe cei mai vrednici de a fi apreciati.
Aha, tu vezi norocul ca pe o întrupare ticăloasă…
De recomandare deja stii 🙂 Uite si urmarea naturala, o leapsa pe … unde.
Te bagi la leapsa sau la un comentariu?
Leapşa asta nu. Ascult radio doar în ultimă instanţă.