Nu înţeleg de unde vine apetenţa cu care comentatorii sportivi aseamănă o echipă de fotbal şi jucătorii ei cu corpul omenesc sau cu alte fiinţe ori maşinării. Expresii precum “creierul formaţiei” îmi zgârie auzul. Nici pe prezentatoarele de show-uri televizate nu le înţeleg, dacă îi tutuiesc pe toţi invitaţii, indiferent de vârsta lor. Şi atunci mi se face dor de televiziunea bulgară, pe care o vizionam înainte de revoluţie.
Se spune că Tătăruşanu, Chiricheş, Bourceanu şi Rusescu ar fi fost “coloana vertebrală” sau “scheletul” Stelei. Mai mult, aceeaşi echipă se transformă şi în pasăre: “aripile” echipei sunt Adi Popa şi Cristian Tănase. Foarte bine, dar în acest caz, ceilalţi jucători ce funcţii au? Cum niciuna? Trebuie să le găsim un rost în viaţă, nu-i putem lăsa de izbelişte, sunt de-ai noştri.
Despre Bourceanu s-a spus că era “motorul” Stelei. Foarte bine. Şi bujiile de cine sunt întruchipate? Dar tacheţii şi rezervorul? Însă Bourceanu a fost, conform imaginaţiei unui comentator sau a altuia, şi “inima”, şi “plămânul”, ba chiar şi “creierul” echipei. N-am nimic împotrivă, era polivalent. Însă mă interesează cine sunt colecistul, ficatul şi intestinul gros al formaţiei, ca să ştim ce mai extirpăm din trupul Stelei, atunci când mai pleacă vreun jucător.
Alt lucru care mă intrigă la emisiunile sportive televizate este faptul că reporterul sau moderatorul începe prin a-şi saluta interlocutorii, de parcă în secunda aia i-ar fi observat. Cum să interpretez asta? Interlocutorul a venit fiind chemat de reporter şi regulile bunei-cuviinţe îl obligă să-l salute pe acesta din urmă. Dar se pare că reporterul îi spune la început: „O să vă dau bineţe când vom fi în direct. Să fie clar, să n-avem discuţii!”.
Sau în prim-plan îl văd pe moderator, care după o frază introductivă ni-i prezintă pe onor invitaţi. Cadrul se lărgeşte, pentru ca tu telespectatorul, să-i vezi şi pe aceştia, iar moderatorul spune: “Astăzi îi am ca invitaţi pe domnul X. Bună ziua, bine aţi venit! Pe domnul Z. Bună ziua, suntem onoraţi de prezenţa dvs.”. Şi cam tot aşa şi pentru ceilalţi invitaţi,ca şi când exact atunci s-ar vedea pentru prima oară cu moderatorul. Cu siguranţă, s-au paraşutat în studio în clipa aia.
Altă cutumă de neînţeles prin televiziune este aceea de a te da drept prieten cu toţi invitaţii de prin show-uri, aşa că toată lumea ar trebui să se tutuiască, desigur, cu toată lumea. Dar se ajunge la situaţii ridicole, în care o septuagenară e întrebată de o moderatoare drăguţă de vreo 20 şi ceva de ani: „Viorica, spune-ne, te rog, cum ai făcut şi ai dres, când ai auzit cu cine s-a cuplat fiica ta?” Iar invitata, răspunde, cu sfioşenie: „Domnişoară, să ştiţi că eu n-am niciun amestec…”
Oameni buni, stimaţi oameni de televiziune, provocaţi nişte situaţii groteşti şi apoi aveţi pretenţia să vă urmărim emisiunile! Şi dacă v-aţi umple numai pe voi de ridicol, poate că nu aveam nimic de comentat. Dar îi târâţi în derizoriu şi pe invitaţii voştri, care, de regulă, au făcut lucruri mai importante în viaţă decât voi, fiindcă nu i-aţi fi poftit, în caz contrar.
De asta, uneori, mi-e dor de vremurile în care mă uitam numai la televiziunea bulgară, eram „draghizlitili” şi nimeni nu mă călca pe nervi, fiindcă nu înţelegeam nimic… Acum, mai curând mă uit la History, decât la Măruţă. Aşa că vă întreb şi pe voi dacă vi s-a făcut dor de televiziunea bulgară.
Eu detest televiziunea, de fapt cam tot ce înseamnă media.
Mass-media înseamnă radio, televiziune şi presă scrisă. Şi le deteşti pe toate fiindcă manipulează, ne prostesc, au conţinut idiot sau de ce?
Ceva de genu’!
Eu nu mai tin minte daca pe Lolek si Bolek I-am vazut la bulgari sau la romani inainte de revolutie cam prin 1985-1986. Daca era de la bulgari, atunci da, imi e dor chiar in clipa asta de TV bulgara. Mi-e dor si de bunica. Si de mama si de tata. Vreau sa am 6 ani, si sa aleg sa invat lb germana in loc de franceza. E prea obositor sa fii adult si sa nici nu stii o boaba de germana in contextul meu actual.
Germana e cea mai grea limbă europeană. Am încercat s-o învăţ în liceu, dar îmi lipsea motivaţia.
Am auzit ca poloneza e una din cele mai grele limbi de invatat din lume, (mai usoara decat chineza totusi), asa ca eu cred ca poate fi mai grea decat germana. Si cativa polonezi mi-au zis asta, ca gramatica germana li se parea floare la ureche fata de cea poloneza, daca ar incerca sa o invete un strain.
Nu te contrazic, dar germana are o circulaţie mai mare decât poloneza. Deci, la o adică, mai curând m-aş apuca de germană.
Sa stii ca am avut momente, dar in trecut. Acum vad ca ma uit cu un interes din ce in ce mai crescut la televiziunile de stiri. Deh, in fiecare clipa se intampla cate ceva iar eu vreau sa fiu la curent cu starea natiunii. 😛 Nu-mi permit sa ratez nimic important. :))
Ma uit si la emisiunile de analiza sportiva marca Digi 1. 😛
Am remarcat si eu scaparile mentionate de tine in articol, dar sunt oameni si ii privesc cu ingaduinta. 😀 😛
Nu ştiam că eşti pasionată de fotbal.
E adevărat, la ştiri mă uit şi eu.
Nici macar la bulgari nu m-am uitat, cand erau ”pe val”, cu atat mai putin m-as uita acum la mizeriile pe care televiziunile noastre le promoveaza. Cu toate astea, am remarcat si eu prostul obicei al moderatorilor, de a-si saluta in direct invitatii. Poate ca e simpla strategie de ocupare a 2-3-5 minute din emisiune cu ceva. 😀
Se poate, dar dacă era vreo reclamă, se taxa la secundă.
Eu sunt asa de scarbita de moderatori, de nici nu pot exprima exact. Ma anerveaza cand pun intrebari tampite, de obicei exact despre ceea ce omul tocmai a vorbit cu 5 secunde inainte. De unde se vede ca nici macar atenti nu sunt la invitati ci doar la desfasuratorul pe care li-l sufla aia dn regie in urechi…
La emisiuni sportive nu privesc.
Nu faci bine. În emisiunile sportive găseşti cel mai rafinat umor involuntar. Îţi amintesc o butadă: Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!