Ieri aţi putut citi că unii bogătaşi au avut la început joburi de nimic. Astăzi vă prezint felul în care au câştigat primii lor bani cei mai mari miliardari ai lumii, oprindu-mă exclusiv pe teritoriul Statelor Unite. Motivul? În topul primilor patru cei mai bogaţi oameni din lume se găsesc doi americani, Bill Gates, locul 1, şi Warren Buffett, locul 4. În acest top se mai află mexicanul Carlos Slim Helu, locul 2, şi cel mai bogat european, spaniolul Amancio Ortega, locul 3.
Steve Jobs a lucrat la HP
În timpul liceului, Steve Jobs (1955-2011) a primit o slujbă de vară la Hewlett-Packard (HP), în Silicon Valley, unde a avut ocazia să-l cunoască pe cofondatorul Apple, Steve Wozniak.
Steve Jobs a renunţat la facultate, la mijlocul anilor ’70, pentru a asambla computere în garajul casei părinteşti împreună cu prietenul său, Steve Wozniak. Cei doi au fondat Apple în 1976 pentru a-şi vinde creaţiile, compania devenind în 35 de ani cea mai mare din lume.
A fost cofondator şi CEO (director general) al firmei Apple Computer, precum şi CEO al firmei Pixar, un studio de animaţie, până la achiziţionarea acestuia de către compania Disney. A fost cel mai mare acţionar al companiei Disney şi membru în consiliul director al acesteia.
Jobs a fost considerat unul dintre cei mai influenţi oameni din industria calculatoarelor şi din cea a divertismentului. Împreună cu Steve Wozniak, el a ajutat la popularizarea calculatorului personal. Averea rămasă pentru moştenitorii săi se ridică la 11 miliarde de dolari.
Michael Dell spăla vase într-un local
Michael Dell, născut în 1965, e cofondator şi CEO al uneia dintre cele mai populare companii de PC-uri, Dell. La 12 ani, acesta a început să câştige primii bani ca spălător de vase la un restaurant chinezesc. Mai apoi, a fost promovat ca ospătar, iar în scurt timp s-a mutat la un local cu mâncare mexicană. După aceea, a început să vândă abonamente la publicaţia The Houston Post prin telefon. De asemenea, obişnuia să cumpere computere vechi, le repara şi le vindea din uşă în uşă.
Acum Dell Inc este o companie multinațională cu sediul în Round Rock, Texas, care dezvoltă, produce, vinde şi oferă suport pentru calculatoare personale şi pentru alte produse legate de calculator. În anul 2008, Dell avea peste 88.000 de muncitori în întreaga lume. În 2004 era cel mai bogat om sub 40 de ani de pe glob. Acum Dell are o avere de 15,9 miliarde de dolari.
Michael Bloomberg parca maşini
Născut pe 14 februarie 1942, Michael Bloomberg provine dintr-o familie săracă. Prima lui slujbă consta în parcarea maşinilor la Harvard şi John Hopkins, în timp ce studia acolo. În cele din urmă, a înfiinţat Bloomberg LP, care a provocat o revoluţie în sistemul de securitate al informaţiilor pe plan mondial.
Bloomberg a fost primar al orașului New York, 3 mandate consecutive, din 2002 până în 2013. Cu o avere de 35 de miliarde de dolari, el este a opta cea mai bogată persoană din Statele Unite. Tatăl lui, agent imobiliar, fusese fiul unui imigrant evreu din Rusia.
A terminat Universitatea Johns Hopkins în 1964, cu licenţa în inginerie electrică. La Harvard a obţinut masterul în administrarea afacerilor. În 1966, a ajuns pe Wall Street şi, după ani de muncă, a fost făcut partener. Mai apoi a fost concediat, dar a primit plăţi compensatorii de 10 milioane de dolari.
Şi-a folosit banii pentru a fonda o instituţie de informaţii financiare, Market Systems, pe care o va redenumi în 1986 în Bloomberg LP, care a devenit un gigant media, integrand un post radio de business, o staţie de televiziune, un portal de Internet şi mai multe reviste.
Warren Buffett vindea Coca Cola pe stradă
Născut pe 30 august 1930, Warren Buffett este cel mai de succes investitor şi CEO la Berkshire Hathway, care se numără printre cele mai populare companii din lume. Copil de 7 ani fiind, vindea Coca Cola trecătorilor însetaţi din Omaha, cu un profit de 5 cenţi la sticlă. El a intuit că nicio afacere nu dă faliment atâta timp cât consumatorii sunt fericiţi.
Apoi, la vârsta de 13 ani, viitorul magnat a distribuit de pe bicicletă ziare vecinilor săi. Mai târziu, la liceu, a început propria afacere, cu nişte aparate de joc. Până să termine liceul, câştigase deja 10.000 de dolari.
Actualmente este al patrulea în lista celor mai bogaţi oameni din lume (al doilea, în SUA), cu o avere de 67 de miliarde de dolari. E cunoscut pentru stilul lui de viață modest. Warren Buffett spune că s-a îmbogăţit datorită investiţiilor în afaceri cu concept simplu.
Bill Gates a fost programator
Bill Gates, născut în 28 octombrie 1955, care acum deţine Microsoft, a renunţat să studieze la Harvard pentru a-şi urma pasiunea pentru tehnologie. Deşi nu şi-a luat licenţa la Harvard, Universitatea i-a acordat titlul de doctorand. La început, a lucrat ca simplu programator. Mai târziu, a devenit cel mai bogat om de pe planetă.
Gates este şi membru al consiliului de administraţie al fondului de investiţii Berkshire Hathaway, deţinut de un alt miliardar, Warren Buffett, cu care este bun prieten, şi care a donat miliarde de dolari fundaţiei de caritate pe care Gates o conduce alături de soţia sa, Melinda. El a donat unei universităţi din Australia 100.000 de dolari pentru a crea prezervativul pe bază de hidrocel solid, imitând pielea, care să-i determine pe bărbaţi să-şi dorească să-l poarte. E cel mai bogat om din lume, cu o avere de 81 de miliarde de dolari.
Probabil asta e cauza pentru care tinerii tarii noastre nu vor deveni in veci foarte bogati. Toti vor sa castige inca din prima zi de munca saci de bani. 🙂
Unii dintre s-au născut bogaţi, mulţumită tăticului, care e politician şi afacerist şi a jefuit ţara asta pentru tot neamul lui… La americani, chiar dacă părinţii sunt putrezi de bogaţi, copiii sunt puşi să-şi câştige propriii bani de buzunar de la vârste fragede, astfel încât, după ce termină şcoala, să fie competitivi pe piaţa muncii.
Nu doar la americani. Am inteles ca si nordicii procedeaza la fel.
Da, peste tot unde există civilizaţie. În tot blocul de ţări comuniste sau foste comuniste e un alt tip de mentalitate, aşa încât părinţii îşi duc copiii în cârcă toată viaţa lor. Cei din urmă n-au de ce să se omoare cu firea şi, la rândul lor, îşi vor duce copiii în spate…
Un băiat care nu şi-a luat bacul spunea că o să i-l cumpere ta-su, aşa cum îi va cumpăra şi diploma universitară. Mai e ceva de zis?