Ştefan, un vechi prieten de-al meu, mi-a spus că va avea casa visurilor lui. Alta?! Ei bine, nu, e aceeaşi. Nu face altceva decât să-i pună panouri solare. „O să am o casă care se roteşte după soare!”, a râs el la telefon. Auzisem de panourile solare şi ştiam că sunt cam scumpe. Ori amicul meu avea deja un împrumut la bancă. Eram curios să văd cum îţi faci o casă de vis.
M-am şi prezentat la Ştefan, înarmat cu câteva doze de bere. Când am ajuns în faţa porţii, am studiat cu atenţie acoperişul casei lui, dar n-am văzut nimic schimbat. Ştefan era în curte, pe o băncuţă, la umbra unui copac.
– Te uiţi degeaba, încă n-am început treaba! îmi strigă el. Salut! Hai, apropie-te, nu fii sfios! Max e legat în grădină.
Max e câinele lui Ştefan. Latră la orice necunoscut, dar numai gura e de el, după câte ştiu, n-a muşcat pe nimeni.
– Salut! Păi unde-ţi sunt panourile solare cu care te-ai lăudat?
– Eh, panourile sunt la magazin, râse Ştefan şi-şi deschise o cutie de bere. Stai jos, că te bate soarele-n cap şi te apuci să-l muşti pe Max! Ia şi tu o bere, că dai în lătrat pe zăpşeala asta!
M-am aşezat pe băncuţă, alături de el, mi-am aprins o ţigară şi am înhăţat o doză de bere.
– Asta-i casa ta de vis? E aceeaşi. I-ai mai făcut ceva?
– Tu eşti turc?! exclamă Ştefan. Ţi-am spus clar că o să am o casă de vis. Asta înseamnă că asta va fi cândva, în viitor. Nu-i vorbă, că nici acum n-am coşmaruri în ea…
– Aha, cândva! Păi nu costă nimic să visăm frumos, Fănică, dar îţi trebuie bani, ca să ţi le împlineşti!
– Adevăr grăieşti! Da’ cine te obligă că investeşti o sumă mare deodată? Strângi ce strângi, faci economii şi apoi bagi banii în îmbunătăţiri.
– Grozav! Da’ spune-mi care-i treaba cu panourile astea solare?
Ştefan îşi aprinse o ţigară din pachetul meu. Voia să se lase de fumat, aşa că nu-şi mai cumpăra ţigări. Suflă fumul satisfăcut şi răspunse sfătos:
– Trebuie să pleci de la premiza că-ţi vei recupera investiţia în maxim 5 ani. Cum? Plătind mai puţin la consumul de apă caldă, căldură, gaz şi energie electrică. Ai văzut ce ne fura Enel-ul? Aşa s-au îmbogăţit ăştia, pe spinarea noastră. Dar am de gând să-i fentez cât pot. Cel mai important pas e ăsta: îmi pun panouri solare. Energia solară nu mă costă nimic şi e inepuizabilă.
– Mda. Şi ecologică…
– Exact! mă întrerupse Ştefan. Fără poluare, fără vreun consum de combustibil şi am apă caldă tot anul! Costurile de instalare, menţinere în funcţiune şi întreţinere sunt minime, iar panourile au o fiabilitate foarte bună. Mă ţin 25-30 de ani. Nici nu ştiu dacă mai trăiesc atâta…
– Da, aşa-i, dacă nu trăieşti mult, orice te ţine toată viaţa. Şi cum te-ai hotărât aşa, deodată? Ţi s-a pus pata şi vrei neapărat panouri…
– Da, omule, mi s-a pus pata. În alte părţi, a căzut guvernul fiindcă alegătorii au fost prăduiţi prin umflarea facturii la energia electrică. Eu sunt mai puţin radical, dar, fiindcă pot, opresc hemoragia asta de bani. Nu mă costă foarte mult, dar oricât ar trebui să dau, îmi scot banii în câţiva ani şi, ulterior, merg în câştig. Pot lăsa lumina aprinsă când plec de acasă, că nu mă va costa nimic!
– Straşnic! Şi cum ai ales firma, Fănică?
– Am găsit-o imediat pe net. Am vorbit cu băieţii de la firmă şi mi-au propus mai multe variante. Trebuie doar să aleg şi mintenaş voi avea panourile pe acoperiş. Şi atunci pot spune că, în sfârşit, am o casă de vis!
Da’ de ce mi-as lua asa ceva din ro??
Pai nu mai imbogatesc enelu’ da’ le fac safteau alora?? Nu-i mai bine sa ma descurc singur pe zapuseala asta cumparand de la sursa???
Nu vreau io sursa direct adica soarele???
Te pomenesti ca noi romanii suntem mai nou producatori de solare si nu stiu io???
Nu cred. Dar firmele, de regulă, iau cu reduceri, datorită faptului că au comenzi mari. Tu comanzi o singură bucată. Poţi face nişte calcule, dacă ai posibilitatea să-ţi pui panouri solare. Vezi cât te-ar costa produsul cu tot cu transport, după care vezi cât te costă şi montajul. După aceea, vezi cât îţi cere o firmă din România. Poţi ieşi mai bine, dar poţi avea şi surprize, nu ştiu.
Nu stiu e un raspuns acceptabil, te sfatuiesc sa te documentezi inainte de a afirma orice.
Totusi salut orice articol ”verde” si ma bucur ca ai scris despre asta, desi e clara dorinta ta de a crea un advertorial de pe pozitia de amator.
E foarte adevărat că dacă nu eram “provocat”, greu mi-ar fi trecut prin cap să scriu pe tema asta. Nu de alta, dar e atât de evident că cel mai bun lucru e să-ţi pui panouri solare, încât şi Gâgă şi-ar pune, nu doar un om sănătos la cap. Personal, m-am gândit foarte serios să încerc să intru în combinaţie cu alţi locatari ai blocului în care locuiesc şi să facem pentru noi o năzdrăvănie de genul ăsta, dar am abandonat, fiindcă am fi fost sabotaţi de ceilalţi. Invidia e lucru mare… Dar nu numai din cauza asta. Totuşi, mă bucur că am scris despre subiect. Şi s-ar putea să mai scriu din proprie iniţiativă, mai ales dacă îmi voi pune planul în aplicare.
Dacă tu ai o casă particulară care s-ar preta la aşa ceva, sunt sigur că ai face-o. M-am gândit şi mai departe: la folosirea vântului pentru a obţine energie electrică. Dar n-am studiat serios problema, din cauza costurilor mari. Oricum, nu-i rău să visezi…
Nu exista costuri mari ci numai oameni fara vise sau vointa – cu un vw lupo 3l te poti duce sa bei o cafea la viena cheltuind zero bani – ulei vegetal folosit primit in dar de la orice restaurant – masina costa 2000 de euro plus modificarea pe ulei 500 euro ( sau audi a2 daca iti place mai mult adaugand 1500 de euro – caroserii de al ce nu ruginesc si consum de 3 litri la 100 de km ulei sau motorina)
Cu o cutie de alimente de 5 lei plus 500 de grame de inox si doua ore de munca poti face un generator simplu de HHO reusind un consum de 3 l/100km pentru orice masina motorina sau benzina sub 1400 cm3
si daca-ti spun ca motorina arde complet si altfel fara miros ai sa ma crezi…
Cu ulei folosit si ceva soda caustica si metanol poti face biodiesel arzandu-l ”verde”… plus sapun uitand un milion de reclame la praf de creta…
Celule fotovoltaice??? e prea mult de zis insa nu le vei putea monta la bloc, nu ai destui mp ca sa-ti duca barem o garsoniera… , asta daca administratia e de acord sa le montezi ceea ce ma indoiesc… insa daca o iei spre bacau, undeva pe la jumatate vei vedea un sat intreg alimentat de un camp imens unde sunt instalate randuri randuri pe hectare.
Nu exista costuri mari, oriunde te uiti e energie….
M-am gândit că suprafaţa mică s-ar putea să nu ajungă decât pentru un apartament, dar dacă nici pentru atât, mi-ai retezat visul. Poate, pe administrator îl convingeam, dar pe vecini, în niciun caz. Bravo localităţii alimentate cu aşa ceva! Acolo e un primar destoinic. În Bucureşti e Oprescu…
Cât despre automobile, ştiam câte ceva, dar nu amănunte atât de precise. Se vede că-i meseria ta. Ştii despre ce vorbeşti şi eşti pasionat. Ferice de tine că-ţi place ce lucrezi, chiar dacă, uneori, îţi vine să-ţi iei câmpii. Un pic ciudată meseria ta atât de tehnică pentru profunzimea sentimentelor tale. Un amestec rar.
Uneori prinde tare bine sa citesti si comentariile, nu numai articolul. Poti afla o multime de lucruri interesante, cum este cazul aici.
Cu toate contraargumentele aduse de Cristian, eu prin Ploiesti chiar am vazut blocuri pe care s-au montat astfel de panouri, semn ca se poate uneori. 🙂 Sigur, cand stai la casa, totul devine mai simplu, caci nu ai nevoie de aprobarea vecinilor rautaciosi. 🙂
Just. Adevărul e că n-am văzut panouri solare pe niciun bloc, dar mi-am închipuit că se pot monta.
Vienela are dreptate, sunt destule blocuri deja cu celule insa ele deservesc sala scarilor, iluminatul la boxe adica acele parti comune ce oricum se judeca in comun deci asupra carora nimeni nu a avut ceva de comentat.
Pe de alta parte, Cristi m-ai inteles gresit, terasa blocului ar trebui impartita egal intre numarul de apartamente, fiecaruia revenindu-i o suprafata, care suprafata nu ajunge pentru a sustine un apartament.
E o nebunie la bloc unde legi strambe hranesc o comunitate ce se focuseaza pe comun uitand proprietatea, gandeste-te doar la un bloc imens cum e cel de la potcoava ce are sute de centrale versus cate o centrala pe scara la subsol, bani risipiti cu zambetul pe buze…
Uite d-aia eu vand acum cateva proprietati la bloc avand un proiect de viitor ce include tot verde, fara enel, fara distrigaz, fara apanova… doar soare, apa si aer.
Pare a fi un proiect excelent. Succes!
Parerile sunt impartite cu privire la o asemenea tehnologie…Oricum costurile unui asemenea montaj sunt foarte ridicate in Romania fata de alte tari…iar acesta e un mare impediment, cred eu!
Nu mă pot pronunţa supra preturilor de aici şi de aiurea.