Toţi oamenii au unele aspiraţii şi încearcă să şi le realizeze. Totuşi, nu întotdeauna este suficientă dorinţa, pentru că împlinirea viselor depinde de diverşi factori externi de necontrolat. Mulţi dintre noi ne rugăm la Dumnezeu, conform dictonului: “Cere şi ţi va da”. Dar şi un grup de psihologi italieni ne arată cum ne putem îndeplini dorinţele, urmând zece reguli.
1. Descrieţi o dorinţă veche, povestind-o într-o pagină de jurnal personal sau (de ce nu?) pe blog.
2. Alcătuiţi o listă cu posibilităţile concrete de realizare şi cu dificultăţile obiective care vă împiedică să vă împliniţi dorinţa.
3. Întrebaţi-vă dacă doriţi cu adevărat să ajungeţi la ţintă. Unii oameni se tem să ia contact cu realitatea şi cred că este imposibil să-şi împlinească dorinţele; pentru a nu avea deziluzii, nu fac nimic concret şi se limitează să viseze cu ochii deschişi.
4. Întrebaţi-vă în ce fel vi s-ar schimba viaţa, în cazul concretizării dorinţei, dacă vă veţi păstra obiceiurile şi legăturile afective.
5. Comparaţi lucrurile bune care au apărut până acum în viaţa voastră, cu cele care ar putea să vi se întâmple în cazul reuşitei. Fiţi recunoscători pentru toate împlinirile voastre.
6. Nu minimalizaţi valoarea şi farmecul lucrurilor pe care le-aţi realizat până în prezent.
7. Încercaţi să vă împliniţi visul, cel puţin parţial. E stimulativ să străbateţi măcar o parte din drumul spre reuşită.
8. Nu vă simţiţi frustraţi dacă visul vi se împlineşte doar parţial.
9. Nu-i însărcinaţi pe alţii cu împlinirea propriilor dorinţe. Rezultatul este mai valoros dacă v-aţi zbătut singuri.
10. Conştientizaţi faptul că, chiar dacă rămâne numai un vis, dorinţa îşi păstrează întreaga valoare. Un om nu este ceea ce spune el că este, ci ceea ce face. Dar şi dorinţele lui intime îl caracterizează.
Nu putem şti cu certitudine cum ajungem să ne îndeplinim dorinţele, care metodă e mai eficientă: să ne rugăm la Dumnezeu cu încredere şi iubire, sau să alegem calea ştiinţei, arătată de psihologi. Sau punându-le în practică pe ambele? Unii oameni cred că Dumnezeu îi va ajuta, dar alţii au încredere mai degrabă în ştiinţă. Desigur, sunt şi unele persoane care cred în ştiinţă, în general, dar îi detestă pe psihologi, spunând că, în cazul în care 10 astfel de specialişti ar studia separat un fenomen, ar ajunge la 11 concluzii diferite. Voi unde vă situaţi?
Visele/dorințele devin realitate! O spun din proprie experiență. Am crezut, cred și voi crede în visul meu! …și-a trecut dincolo de dorință, s-a materializat, în ciuda îndoielilor familiei mele…Am avut speranță, încredere și iubire! Da, mi-am iubit, îmi iubesc visul! …
Apropos, a fost ca-n ”Mitul lui Sisif” de fiecare dată, dar n-am căzut în ispita îndepărtării de acest vis! Am ținut cu dinții de acesta, din tot sufletul, inima și cugetul meu!
Am combinat cele două metode: încrederea în Dumnezeu, atenția pentru cei din jurul meu(Iubește-ți aproapele!), puterea binelui și psihologia. Psihologia – nu studiul minții, ci înțelegerea sufletului! Asta e psihologia pentru mine!
Cuget, inimă, suflet!
Mulțumim pentru acest frumos articol! Sensibil, emoționant și veridic!
Cristina, cu atâtea laude mă faci să roşesc!
Nu sunt laude, sunt doar afirmații! Ăsta e blog-ul tău și-l citesc cu plăcere. Pe lângă creativitate, informație,cursivitatea jurnalistului, scrii corect gramatical, ceea ce pentru mine este foarte important!
Toate la timpul lor, cam asa e si cu dorintele astea…
Deci mai devreme sau mai tarziu, se împlinesc?
Da, categoric, se implinesc. 🙂 Mai devreme sau mai tarziu. Totul este sa-ti doresti cu adevarat, sa crezi in visurile tale.
Cred ca e buna prima metoda, sa scriem pe blog dorinta, caci ea are sanse mari de a se materializa. Uite, de exemplu, in cazul meu, am facut un articol la sfarsit de an in care am povestit dorintele pe 2013. Ce crezi? Cele mai multe deja s-au indeplinit desi au trecut de atunci doar cateva luni. Desigur, cele mai multe lucururi le-am dobandit fara ca macar sa visez la ele, cum ar fi sejurul in Spania din 2010. Tot in 2010 scriam pe blog cat de mult imi doresc sa vizitez Lacurile si Cascadele Plitvice, tinutul de vis al Croatiei. In 2012 eram deja acolo… Deci da, se poate.
Trebuie avut grija cum anume formulam dorinta, pentru ca sunt sanse mari sa se indeplineasca intocmai.Si nu mereu o sa ne convina. 😀
Mă bucur pentru tine, Nice!
Dorinta este efectul golului interior. Poate el sa fie acoperit cu materialul adus din exterior? Fiecare isi poate raspunde.
Stii bine ce cred… :))
Desigur, cuvintele psiholog şi biserică sunt tabu…
Dacă sunt folosite în acelaşi context, e deranj mare.
Sună un pic ciudat: dorințele se îndeplinesc atunci când nu-ți dorești nimic! În momentul în care îți dorești ceva trebuie să încetezi să visezi la acel ceva și să crezi! Atunci dorința devine scop și așteptarea devine acțiune. A-ți alimenta dorința visând înseamnă să aștepți un miracol… Așteptarea înseamnă deziluzie… pentru că miracolele se întâmplă numai celor care cred!
Da, e cam alambicat. Pe de-o parte, spui că aşteptarea devine acţiune,
pe de alta, că aşteptarea înseamnă deziluzie. Rezultă că acţiunea este deziluzie. Nu ştiu cum vine asta.
Altfel, desigur, miracole li se întâmplă celor care cred în ele.
Dacă-ţi doreşti ceva cu adevărat, orice e posibil. În ultima lună şi eu am avut parte de multe dorinţe îndeplinite şi pot spune că m-a ajutat foarte mult gândirea pozitivă. De multe ori îmi imaginam cum ar fi să obţin ceea ce vreau, cum m-aş simţi dacă un vis ar deveni realitate…şi în scurt timp dorinţa îmi era îndeplinită. Funcţionează şi legea atracţiei uneori. 🙂
Într-adevăr, gândirea pozitivă este esenţială.
Am citit mai demult o carte unde se vorbea despre cam acelasi lucru, doar ca sub alt titlu. Inainte sa-ti doresti ceva trebuie sa te gandesti ce poti da in schimb, iar daca nu reusesti din prima sa nu uiti: ORICE ESESC INSEAMNA UN SUCCES ECHIVALENT!
Cum ai spus si in acest articol, daca pastram o gandire pozitiva si credem cu adevarat in dorintele noastre, acestea se vor adeveri cu siguranta.
Aşa şi este, numai că uneori ne e tare greu să fim optimişti,
când ne uităm în jurul nostru.
Offtopic: De citit:”Asteapta-te la miracole” de Joe Vitale
On topic: dupa ce am citit cartea am incercat sa pun in aplicare unele cgestii ! De exemplu! Traiam o perioada in care nu am avut nici un venit si nu aveam nici de unde sa fac rost! Si MI-AM DORIT .. dar cu DORINTA puternica .. ca pentru urmatoarea saptamana sa am 200 de lei in buxunar ZILNIC! Luni la prima ora am primit un laptop sa-l repar .. si in laptop 100 de lei .. ptr ca era “URGENTA” apoi m-a sunat cineva in legastura cu un anunt veeechi in care vindeam un telefon stricat ptr piese … apoi diverse evenimente in care suma totala sa fie in jur de 200 de ron .. si in fiecare zi a saptamanii am patit astfel de … “miracole” ABIA vineri mi-am dat seama ca era rezultatul dorintei mele !
Apoi, alt exercitiu .. facut cu mine … din care am iesit grav avariat… mi-am dorit enorm sa fiu cu o persoana .. initial a fost o ambitie … apoi m-am indragostit si m-am ars de toata frumusetea!
Asa ca proverbul .. ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea intampla … eu l-am trait pe pielea mea! 😉
Spor la dorinte constructive 😉
Nu ştiu câtă influenţă a avut cartea în peripeţiile tale, dar o s-o caut.
Joe Vitale scrie bine. Este autor a numeroase cărţi de succes, un guru al marketingului online.
”Zero limite”(metoda secretă hawaiiană pentru atingerea uni nivel înalt de bunăstare, sănătate şi pace)
”Cheia”(”CHEIA SUCCESULUI SE ASCUNDE ÎN INTERIORUL ACESTEI CĂRŢI ŞI ÎN PROPRIA DUMNEAVOSTRĂ PERSOANĂ. Acesta este secretul care vă lipsea pentru a vă elibera întregul potenţial şi pentru a obţine tot ce vă doriţi în viaţă. Răsuciţi ”Cheia” şi faceţi primul pas spre împlinire.”)
Mie, una, mi-a plăcut volumul ”Manual pentru viață”.
Autorul lui favorit este Viktor Frankl (”Omul în căutarea sensului vieții”).
Somn lin s-aveți!
O fata se duce sa se spovedeasca la preot si zice:
Dom’ parinte, am visat asta-noapte, ca dumneata si cu mine, ne plimbam prin padure, tinandu-ne de mina ca doi indragostiti
Se uita preotul la fata, vede ca-i frumoasa foc, si zice
-Zii, fata mea, ca visele se implinesc
Zice fata:
Si-apoi, m-ai luat dumneata, si m-ai tras intr-o tufa… si stii domnia ta… alea-alea, ca tinerii indragostiti
-Zii, fata mea, ca visele se implinesc
Zice fata:
-Dupa care te-ai imbracat domnia ta, si mi-ai dat 20 de Euro !
-Eheeee, vise, fata popii, vise… ce sa mai zic 🙂
Trebuie sa incerc si eu !
N-ai decât de câştigat.
“Nu putem şti cu certitudine cum ajungem să ne îndeplinim dorinţele…”
Primul şi cel mai important pas este să-ţi pui o dorinţă.
Cât de repede se realizează? Depinde de cât timp investeşti în ea!
Cum se realizează? Dai ceva la schimb, adică oferi tu înainte ceva, altfel ţi se va lua.
Ştiu că sună cam aiurea, dar aşa este. Dumnezeu ştie ce ai de dat, mult mai bine decât noi înşine… 🙂
Crezi că trebuie mai întâi să dai, ca să ţi se dea ulterior. Poate, dar depinde de domeniu.
Un scriitor, Friedrich Torberg, cred, spunea că în dragoste totul nu e cât dai, ci la cât renunţi.
J… cea mai bună metodă pe care o cunosc şi am aplicat-o (rar ce-i drept) e renunţarea la orice fel de aşteptări atunci când am dat.
Pe un om îl mai poţi păcăli (cel puţin o perioadă) dar pe Dumnezeu nu. Iar El ştie cu adevărat care îţi sunt şi nevoile reale.
Datul mai întâi şi apoi primitul mi se pare a fi ceva normal. Poţi să te duci la “cumpărături” fără să ştii măcar cam “cât” îţi poţi permite să investeşti?
Când eşti copil dai dragoste necondiţionată celor din jur, apoi începi să observi şi reacţiile oamenilor. Dacă dai în continuare celor care deja sunt pe extreme (au şi ei da dat fără să ştie sau le displace ceea ce primesc) atunci ai toate şansele să te trezeşti… muşcat. Am trecut şi prin asta.
Am învăţat mai puţin din cărţi, J. Cărţile doar mi-au confirmat concluziile trase în urma experienţelor trăite, fie ale mele fie ale oamenilor pe care i-am cunoscut.
Eşti dezamăgită de viaţă şi, mai ales, de oameni, dacă nu te mai aştepţi la nimic, bun sau mai puţin bun. Asta înseamnă blazare, ceea ce e în dezacord cu puţinii ani pe care îi ai. La vârsta asta era mai normal un optimism moderat. Altfel, viaţa ar fi o povară şi chiar nu este aşa. E un dar nepreţuit.
Până acum câţiva ani aş fi fost de acord (în mare parte) cu cele afirmate de tine.
Acum nu.
Are mai puţină importanţă câţi ani am trăit ci câtă viaţă am avut în aceşti ani. Acum caut să mi-o fac cât mai frumoasă. Dar moderat, evitând să mai iau lucrurile la modul personal sau să (mai) fac orice fel de presupuneri inutile.
asta pentru ca in dragoste nu dai nimic…renunti de fapt
A mers la careva ?
Are mai puţină importanţă asta.
Important e să meargă în cazul tău.
Încearcă, ce ai de pierdut?
Da, dorintele se implinesc pentru ca atunci cand ne dorim ceva foarte tare luptam pentru ceea ce ne dorim si atunci cu siguranta se materializeaza. Daca nu faci nimic, doar te rogi, am unele indoieli ca functioneaza.
Se prea poate să ai dreptate.
odata cu dorinta apare si intentia daca ne oprim la ”imi doresc sa…” nu cred ca se va materializa cred ca trebuie pus ceva accent si pe ”intentionez sa…”
Nu ajunge sa vrei.
Nu e cazul sa te intrebi daca poti, poti sigur…
Ar trebui sa VEZI inainte de a se intampla intr-o forma atat de detaliata incat PASIUNEA necesara descrierii sa te impinga de la spate sa FACI, sa actionezi, sa te misti, sa iesi din propriul confort.
Asta pe parcursul unui inteval de TIMP.
Simplificand un principiu de viata >>> VEZI – PASIUNEA – FACI – TIMP
De fiecare data cand una din cele de mai sus sunt la un nivel minimal sau nu exista sau pier pe drum, un VIS nu se realizeaza.
O glumă care mi-a plăcut:
“- Ştii cum îl faci pe Dumnezeu să râdă? Îi spui care îţi sunt planurile”
acum scriu dorinta, sper ca o sa se indeplineasca!!!:))
Succes!
Nu este la fel pentru toata lume, fiecare in ce crede, daca unii cred in banci apeleaza la ele, altii cred ca e bine sa fii emigrant, altii politicieni si tot asa. Aici nu e vorba de existanta miilor de religii din lume, politeiste, monoteiste, ateiste, etc. ci este vorba de scopul fiecaruia in viata, iar scopul daca este constructiv si nu lezeaza pe nimeni atunci ” crede, cere si ti se va da ” , niciodata nu vei sti pe ce cale se va alinia Universul, Dumnezeul Creator si ti se vor realiza dorintele. Noi singuri ne limitam si ne incatusam in propria mentalitate, in propriile concepte. Pune-ti o dorinta in minte, una pe care o crezi imposibila, foloseste ” imaginatia dirijata ”, gandeste-te la dorinta implinita cu toate detaliile, simte mirosul, caldura, fericirea pe care o traiesti in mijlocul dorintei implinite, roaga-te Dumnezeului Creator, viu si adevarat – inteligenta Universala Morala, foloseste autosugestia, continua pana se va materializa, niciodata sa nu te indoiesti, crede in miracole fiindca ele exista in fiecare secunda din viata noastra, noi insine suntem cate un miracol. ( Uneori uit si eu asta si ma bucur ca s-a amintit aici ). Scrie aici dorinta si iti demonstrez ca este doar o chestiune de timp, timp direct proportional cu credinta ta in realizarea acestei dorinte. Facem proba ?
Îţi urez succes!
hai sa fim seriosi. viata e complicata, nu doar 10 psihologi ajung la 11 pareri diferite la aceeasi problema dar si 10 preoti, 10 femei, 10 barbati sau 10 negri mititei. dorintele se implinesc pana la urma intr-un fel sau altul, nu trebuie sa ne facem probleme. ca sa aflam care ”metoda” e mai buna ar trebui mult lucru de laborator. nu se poate /decreta/ doar pe baza de parere, ne trebuie o clasa martor in ambele cazuri (daca ar fi sa luam doar pe cele doua). pana una alta dorintele trebuiesc ajutate sa se implineasca, fiecare are modul sau personal (aplicat conf. personalitatii si cazului concret) si ca sa te apuci sa pui pe blog faptul ca tu iti doresti X, mi se banal. dar asta a ajuns blogosfera, un loc unde ”decat” (sic!) ne punem pareri si trairi personale la care rezoneaza doar cunoscutii (si aia uneori in mod ipocrit).
Blogul e un jurnal personal, deci e firesc să cuprindă şi trăiri personale, nu doar ale altora. În tot cazul, textul n-a fost scris nici pentru a avea pretenţia de a fi exhaustiv, nici ca să stârnească polemici…