Cele mai nesuferite fiinte de pe pământ mi se par a fi carcalacii, așa-zișii gândaci de bucătărie. Îmi provoacă o reacție incontrolabilă de repulsie. Față de alte insecte n-am aceleași sentimente, desi nu pot spune ca-mi plac. Totuși, pe toate celelalte le poți extermina mai ușor, dar în cazul gândacilor de bucătărie, trebuie neapărat să apelezi la specialiști în dezinsecție. Oricare dintre firmele de profil te poate scăpa de gandacii de bucatarie și de orice alți dăunători.
Gândacii de bucătărie au o rezistență incredibilă. Un studiu a concluzionat că dacă un cataclism planetar ar distruge întreaga omenire, destui gândaci de bucătărie ar fi bine mersi. Oare de ce? În primul rând, carcalacii se înmulțesc cu o rapiditate umitoare. O femelă poate “naște” nu mai puțin de 40-60 de pui deodată. Și e repede în stare să repete isprava. Mai mult decât atât, femelele sunt capabile de partenogeneză, deci, la o adică, se pot reproduce și fără ajutorul unui mascul.
În al doilea rând, gândacii de bucătărie au o formidabilă putere de adaptare. De exemplu, la un moment dat, cercetătorii au pus la punct o nouă metodă de stârpire, care constă în amestecarea unor substanțe zaharoase, folosite pe post de momeală, cu niște otrăvuri cu acțiune lentă. O vreme, această metodă a funcționat fără probleme, iar oamenii de știință se felicitau pentru descoperirea lor. Însă, după câțiva ani, gândacii de bucătărie s-au obișnuit să nu se mai atingă de substanțele zaharoase. S-au adaptat rapid, în doar câteva generații.
O altă calitate neobișnuită a acestor insecte nesuferite constă în faptul că circa 10% dintre ele ar supraviețui unui nivel de radiații echivalent cu cel degajat de bomba de la Hiroshima! Testele au arătat că n-ar muri nici la o lună de la expunerea la radiații nucleare.
Aceste mici bestii cunoscute sub numele de gândaci de bucătărie sunt în stare să-și țină repirația timp de șapte minute. Îți închid orificiile prin care iau oxigen din aer și pot rezista atâta timp fără să respire. Și încă ceva: incredibil, dar carcalacii pot trăi și fără cap! Chiar dacă sunt decapitați, ei pot respira prin orificiile despre care vorbeam și rezistă fără mâncare timp foarte îndelungat.
Dupăce am descris atâtea calități neobișnuite pe care le au, parcă nici nu-ți vine să-i omori. De altfel, cei mai mulți dintre noi avem impresia că îi îngrașă insecticidele obișnuite cu care încercăm să le venim de hac. Iar combaterea gândacilor de bucătărie chiar e o problemă. O firmă de specialitate are însă ac de cojocul oricăror ființe nedorite: gândaci, ploșnițe, căpușe, furnici, purici, muște, păianjeni, greieri, șoareci, șobolani și alte rozătoare, păsări, animale sălbatice și orice alți dăunători. Nu-i așa că-i grozav?
in camin avem probleme cu gandaci…acasa nu am avut niciodata!