De curând, la un pahar de vorbă, un prieten m-a întrebat la ce-mi foloseşte o tabletă, dacă am un smartphone foarte bun. În primul moment am rămas fără grai. Întrebarea mi se părea absurdă, dar poate că nu era nelalocul ei pentru un neiniţiat. I-am povestit pe scurt diferenţele dintre un smarthone şi o tabletă şi apoi i-am explicat pe larg de ce folosesc o tabletă Galaxy Tab 4 T230 cu display de 7 inchi.
Până în urmă cu câţiva ani, preferam telefoanele cât mai mici, după care am trecut la smartphone-uri cu ecranul cât mai mare. Apoi mi-am dat seama că trebuie să fie o măsură în toate, iar acum display-ul telefonului de 5 inchi mi se pare perfect. Între timp, au apărut şi tabletele şi, atunci când mi-am cumpărat prima tabletă, bănuiam că mi-ar trebui una cu ecranul mare, care să se deosebească net de telefon. Experienţa a dovedit că mărimea cea mai potrivită pentru portabilitate e diagonala de 7 inchi.
De ce Samsung? Din aceleaşi motive pentru care am un smarthone Samsung, fiindcă din punctul de vedere al implementărilor software, e superior celorlalte branduri aşa-zis autohtone. Cele din urmă pot fi mai ieftine, dar sunt deficitare din punct de vedere software şi hardware.
De exemplu, bateria ce echipează tabletele celorlalte branduri ţine de două ori mai puţin decât cea a dispozitivului similar Samsung. Display-ul tabletelor care vor să concureze cu un Samsung e mai slab calitativ, mai puţin luminos, iar la lumina soarelui sunt aproape inutilizabile. De asemenea, designul şi construcţia tabletelor făcute de concurenţă sunt mai slabe decât Samsung. La fel stau lucrurile şi în ce priveşte accesoriile şi piesele de schimb.
La această tabletă îmi place mărimea ei fizică, fiindcă îmi încape lesne şi în buzunarul hainei. Diagonala ecranului de 7 inchi duce la o mărime fizică a dispozitivului care facilitează mânuirea lui. Mai mult, detaliile conţinutului (de exemplu, hărţile GPS-ului) sunt îndeajuns de vizibile încât să le observ nu numai eu, ci şi alte persoane din apropiere.
Galaxy Tab 4 mi se potriveşte perfect în mâini, oferind portabilitate excelentă şi un design elegant, modern. Partea din spate, din imitaţie de piele, dă o notă clasică de lux acestui device. Designul foarte subţire şi finisajele rotunjite (tipice pentru Samsung) de pe partea din spate mă ajută s-o iau cu mine peste tot, permiţându-mi o utilizare confortabilă pentru o lungă durată.
Experienţă multimedia extraordinară – Ecranul WXGA (1280 x 800) de 7” cu un raport de 16:10 al afişajului oferă o vizionare de o claritate excepţională a conţinutului media. Sistemul Multi Window de la Samsung maximizează experienţa în multitasking, oferindu-mi posibilitatea să vizionez un film, să verific e-mailul, să fac cumpărături online şi să vorbesc cu amicii în acelaşi timp, pe un singur ecran. Procesorul Quad Core cu 4 nuclee la 1,2 GHz menţine o funcţionare generală cursivă. În plus, am un abonament gratuit pentru un an la Bloomberg Businessweek+ optimizat pentru ecranul de 7″.
Transfer rapid al conţinutului – Group Play îmi permite să transfer conţinutul media şi să mă distrez cu soţia mea ori cu prietenii noştri, deşi sunt departe de ei. Conectând dispozitivele, pot să partajez ecrane, să vedem fotografii împreună, dar şi să joc orice jocuri, chiar şi de complexitate mare. De exemplu, am constatat că Asphalt 8 rulează fără probleme.
Mi se pare grozav că pot transfera rapid conţinut media între toate dispozitivele prin conectarea acestora cu Samsung Link. Trebuie doar să mă conectez la contul Samsung şi muzica, filmele, imaginile şi documentele de pe toate celelalte dispozitive compatibile îmi sunt disponbile pe tabletă. În plus, aceasta suportă aproape orice aplicaţie din Google play store.
Productivitate mare – Pot vizualiza documente Word, Excel şi PowerPoint din mers, cu Hancom Viewer de pe tabletă. Ca să editez documentele, este suficient să descarc Hancom Editing Tool de pe Samsung Apps.
Specificaţii fizice: 186,9 x 107,9 x 9 mm, 276 g
Conectivitate Wi-Fi, USB 2.0, GPS, Glonass
Conector căști stereo, 3,5 mm
Wi-Fi direct 802.11a/b/g/n 2,4 şi 5 GHz
Bluetooth v.4.0, profile DI, HOGP, PAN, A2DP, AVRCP, HSP, OPP, HID
Android 4.4.2 KitKat
Ecran principal TFT 7″ (177,7 mm), rezoluție 1280 x 800 (WXGA), număr culori 16 M, multitouch
Procesor Quad Core cu 4 nuclee 1,2 GHz
Memorie RAM 1,5 GB. Memorie ROM 8 GB
Suport memorie externă: microSD (până la 32 GB)
Rezoluţie înregistrare video cameră HD (1280 x 720) la 30 cps, rezoluţie cameră principală CMOS, 3 MP, rezoluţie cameră frontală CMOS, 1,3 MP
Accelerometru
Acumulator Li-Ion (nedetaşabil) 4000 mAh. Timp de vizionare video până la 10 ore şi audio până la 190 de ore. Redare multiplă media (audio şi video, cu rezoluţie Full HD, 1920 x 1080, la 30 cps).
Tableta are multe plusuri şi puţine minusuri. Memoria RAM de 1,5 GB e decentă. Browsing-ul web e impecabil, iar cu aplicaţia Be-on-Road se poate folosi ca navigator GPS şi fără conexiune la internet. Sigur, o memorie mai mare ar fi mai bună, dar ar scumpi tableta. Sunetul stereo e uimitor de clar, dar mi-ar fi plăcut să aibă conectivitate 3G. Însă ar fi dublat preţul! Aşa, pe la 600 RON, raportul preţ/calitate e excelent.
Folosită intens, bateria mă ţine o zi întreagă, dar de regulă, după o încărcare, pot folosi tableta mai bine de 3 zile. În concluzie, Galaxy Tab 4 T230 7” parcă a fost construită expre pentru mine şi pentru alte persoane dinamice, mereu pe drumuri, în maşină, cu ochii pe GPS şi care vor să ţină legătura cu familia şi prietenii.
După explicaţiile pe care i le-am dat, cu tableta în mână, prietenul meu a căzut pe gânduri şi mi-a spus că vrea să-şi cumpere şi el exact un astfel de device, dar nu ştie ce culoare să aleagă: un negru sobru sau un alb vesel.