Un studiu de piață a concluzionat că românii din mediul urban și-au fixat un buget mediu de 306 lei pentru cadourile pe care le vor face de Moș Nicolae. Această sumă era cât pe ce să-mi diminueze simțitor stima față de sine. În cazul meu lucrurile sunt mult mai pământene: te uiți în ghetuțe și-ți bagi picioarele!
Pierderea autorespectului n-a durat prea mult. Mi-am dat seama repede că această sumă nu-i prea mare, în condițiile în care reprezintă o medie între un alegător ca mine, care îşi permite să dăruiască doar o nuielușă de 10 lei, și cel pe care l-am ales să ne conducă, acesta cheltuind 300.000 de euro pentru o flecușteț de automobil pentru amanta lui. Păi nu?
În tot cazul, se poate observa o creștere cu 10% a sumelor cheltuite de sărbători pentru cadouri față de anul trecut. Se pare că Moş Nicolae va aduce la peste 70% dintre orăşeni mai multe dulciuri. Totuşi, în topul preferinţelor rămân în continuare jucăriile, hainele, încălţările, produsele cosmetice, parfumurile şi fructele. Pe de altă parte, mai mult de 12% dintre românii de la oraş vor oferi cadou de Moş Nicolae un smartphone sau o tabletă. Alţii nu-şi bat capul, dăruiesc o sumă de bani şi au scăpat de griji.
Studiul de piață a fost realizat de Mednet Marketing Research Center și au fost intervievate 800 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.
Noi și britanicii cheltuim cel mai mult de Moş Crăciun
Românii și britanicii sunt în topul celor mai cheltuitori europeni în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, britanicii vor să cheltuiască anul acesta pe cadourile de Crăciun, 420 de euro de persoană, cu 17% mai mult decât americanii. În schimb, potrivit unui studiu, românii, raportat la venituri, sunt cei care doresc să cheltuiască cel mai mare procent din veniturile lunare nete, adică 32%.
Conform studiului ING „Liga cheltuielilor de Crăciun”, în Europa, cheltuielile pe care le face Moşul rămân constante, în ciuda îmbunătățirii situației economice în multe țări europene. Raportul ING privind cheltuielile de Crăciun și Anul Nou, la care au participat peste 13.000 de respondenţi, arată că după britanici, următorii mari cheltuitori sunt cei din SUA (360 euro) și Luxemburg (300 euro), în timp ce Australia (200 euro) e la jumătatea clasamentului, alături de Germania, Spania și Italia (200 euro fiecare).
După România (32%), urmează Republica Cehă (25%) și Marea Britanie (15%) în ceea ce privește cheltuielile de Crăciun în raport cu venitul net. Studiul arată că majoritatea europenilor își mențin abordarea prudentă privind cheltuielile de Crăciun și că aceştia intenționează să investească o sumă similară cu cea cheltuită în 2014. Doar 16% dintre europeni intenționează să cheltuiască mai mult anul acesta. Britanicii și românii s-au îndatorat mai mult decât restul Europei (cu 15%, respectiv 16%) pentru cheltuielile prilejuite de sărbătorile de iarnă.
pai noi suntem un popr cu suflet mare, in special cei saraci si cinstiti, e normal sa cheltuim multi bani cu cadourile
Îți dai seama cât de cinstit e alesul, dacă cheltuiește 300.000 de euro pentru amanta lui?
Aoleu ! Iar inot impotriva trendurilor ! Eu anul asta fac parte din cei 16 % care au cheltuit mai mult decat anul trecut. Chiar acum m-am confesat pe Facebook ca anul trecut mi-am cumparat un cozonac insa anul asta mi-am luat doi. Plus mi-am luat si o pereche de papuci de casa, pe cand anul trecut mi-am luat 0. In plus, am daruit si cadouri extra la serviciu, dar asta e si pt ca anul asta am avut mai multe petreceri de adio decat anul trecut. Anul trecut au demisionat seful si doi colegi, pe cand anul asta au demisionat si seful nou si un subsef, doi secretari sefi, plus sase colegi, asa ca aceia care am ramas a trebuit sa contribuim cu mai multe cadouri.
Voi dați petreceri la seviciu când scăpați de șefi? Dă firma faliment, cumva? Dacă anul acesta au demisionat 10 oameni, în curând vei rămâne singurul angajat și vei fi uns șeful tău…
Sa stii ca m-am gandit la posibilitatea ca firma sa dea faliment insa am calculat ca mai dureaza pt ca per total sunt cca 600 de angajati si turn-over-ul e cam acelasi care fusese si la Amazon dot com in anii de mijloc de crestere si Amazon dot com inca nu a dat faliment. Plus la mine la serviciu de cate ori demisioneaza unul in locul lui sunt angajati vreo doi sau trei…da, per total cred ca va da faliment, insa sper sa fie lai incolo, prin 2050, (ca am citit ca ala va fi anul in care situatia economica din Scandinavia se va prabusi la nivelul la care e acum in Romania si Romania ramane tot unde era pe diverse tabele, iar pe locurile 1 si 2 trec Polonia si Italia. Cred ca va fi ca in perioada Renasterii, asa ca mie inca nu mi-e asa de frica de viitor.)
In legatura cu petrecerile pt sefii si colegii care demisioneaza la noi se face mereu petrecere, desigur cu demisionarii inca de fata nu dupa ce pleaca. Adica le uram asa drum bun si succes pe mai departe in cariera. Deoarece toti cei care pleaca pleaca la posturi si joburi mai bune, numai o data doi au demisionat pt ca au fost dati afara si au iesit la pensie asa mai devreme decat trebuie in mod normal. Chiar exista posibilitatea asta de a iesi la pensie cu vreo 5-7 ani inainte sa indeplinesti varsta daca ai vechime in munca asa de 40 de ani sau ceva de genul asta, desi pensia finala va fi o idee mai mica decat cea care ar fi fost altfel daca omul ramanea pana in ultima clipa. Insa in general in cultura Scandinava nu exista respect exagerat pt oamenii mai in varsta care mai sunt si sefi, mai ales pe ei ii da afara sau ii retrogradeaza asa in general, ff rar e dat
afara cineva mai tanar, mai ales din posturi din astea de sefie, asa
era si la vremea vikingilor, atat inainte cat si dupa ce au fost
crestinati, anumite obiceiuri nu se schimba prea usor). Insa de dat
petrecere se face petrecere desi nu e asa ca pe vremea vikingilor
cu aruncat cu pahare de vin si sos de ostropel de vaca pe pereti,
meniul e mai modern asa mai auster cu branza franceza si struguri, fara carne, plus cu ceai englezesc sau cafea turceasca la alegere.
Era mai mișto pe vremea vikingilor…
Da, chiar cred ca era, era asa in pesteri sau cetati de piatra si se aducea la mijloc o copaie mare gen troaca de lemn unde era un taur sau elan copt (ca porci nu aveau, abia mai recent s-a intensificat cultura porcului si mai mult prin Danemarca pt ca vazusera mistreti si porci la altii dupa ce calatorisera prin UE, si desigur ca erau mai buni si mai usor de preparat decat sa te chinui cu un elan sau o vaca intreaga la frigare, plus vacile se obtineau greu mai mult din furat, iar caprele nu le prea sacrificau ca le pastrau pt lapte si lana, insa vazusera ce bun era taurul sacrificat din schimburile culturale cu Dacia si Roma Antica, si chiar erau ff entuziasmati daca reuseau sa ciordeasca vreun bou sau o vaca de undeva). Insa deoarece vaca sau elanul nu se patrundeau asa de bine ca porcul de obicei fripturile erau mai in sange, si aruncau cu oasele de pereti plus mai varsau si vin si iesea asa ca la o orgie, dar nu erau rai, era doar pt ca nu stiau sa manance asa elegant cu furculita si cutitul, plus nu aveau nici oale sau tigai si tavi, nici farfurii pt fiecare, erau mai degraba saraci amarati decat fiorosi.
Eu am asa o parere cum ca vikingii cand au inceput sa vina catre Marea Britanie, zau, precis a dat BBCul de arunci niste articole si emisiuni despre ei ff similare cu astea mai recente despre romani, ca sunt hoti si nespalati plus implicati in activitati criminale, si in fond asa cu totii ca niste tigani, insa dupa aia s-au obisnuit cu ei, ba chiar s-au imprietenit si au contribuit cu totii impreuna la construitea democratiei si punerii bazelor Imperiului Britanic ulterior, numai ca la anul 800, in UE era o vreme de tranzitie asa mai dificila dupa ce cazuse Imperiul Roman de Vest, UK avea dubii ff mari despre conceptul UE si spatiul Schengen, si hodoronc tronc au aparut si vikingii sa le fure vacile…cred ca au fost neintelegeri ff mari pana cand sa se mai calmeze lucrurile, plus unii vikingi au preferat sa se stabileasca la sud in Normandia, unde era vin mai fin gen coniac, si de acolo se mai duceau asa ilicit peste Canalul Manecii sa mai fure niste vaci. Plus alti vikingi se dusesera mai departe catre sudul UE, ca deja era aglomeratie de migranti in UK si Franta, si aia din sud au inceput sa faca comert cu sclavi nord-africani, erau asa implicati in niste chestii mai neplacute gen trafic de persoane, Interpolul era probabil total suparat, iar in RFG inca nu venise dna Angela Merkel, cel mult sa fi fost niste stramosi ai dl Iohannis si Juncker pe acolo care nu o prea aveau cu leadership-ul si cu oratoria prea hotarata asa in vazul opiniei publice. Era desigur si coruptie, dacii erau toti deja in diaspora, fragmentati, nu mai aveau posibilitatea de a contribui decisiv la istoria UE medievale timpurii…ca daca erau dacii mai uniti, cine stie, azi poate si in Scandinavia inca mai aveam ospete cu tauri si vin aruncati pe pereti…
Deci crezi că vikingii erau un soi de țigani ai Europei. Niciodată nu m-am gândit în felul ăsta la vikingi, dar nici la țigani…