Dumitru, un vechi prieten de-al meu, a trecut pe la mine şi m-a anunţat că intenţioneză să viziteze China. M-a pufnit râsul, fiindcă, la cât de întinsă este, i-ar trebui o vacanţă de măcar 25 de ani, ca s-o viziteze. Dar a completat că, de fapt, vrea să ia avionul până în Beijing şi să ajungă în Shanghai. Apoi mi-a vorbit despre cât de ingenioşi pot fi chinezii, precizând câteva descoperiri made in China. De exemplu, ştiaţi că primii care au folosit furculiţe au fost chinezi? Europenii au auzit de ele abia după vreo 4000 de ani.
Medicina alternativă are o istorie străveche la chinezi. În secolul al XIV-lea un dietetician a alcătuit un tratat legat de nutriţie, în care a scris toate cunoştinţele în domeniu strânse în o mie de ani.
Praful de puşcă se spune că ar fi fost inventat de chinezii din secolul al X-lea. Praful în sine era deja folosit, în cadrul festivităţilor, sub formă de artificii. Totuşi, mongolii au inventat primele arme de foc, abia în secolul al XIII-lea.
Hârtia a fost inventată de chinezi. În secolul II î.Hr. au făcut pentru prima oară în lume pasta de hârtie, iar două secole după aceea, în anul 105, un eunuc a obţinut prima coală de hârtie.
Banii de hârtie reprezintă tot o invenţie chinezească din secolul VII, în timpul dinastiei Song. Atunci bancnotele erau folosite doar de chinezii bogaţi şi apoi de negustori, uşurându-le celor din urmă negoţul pe aşa-zisul Drum al Mătăsii.
Tiparul a fost şi el inventat de chinezi, în secolul al XI-lea. Există dovezi despre folosirea unui tipar mobil în anul 1088, pe vremea Dinastiei Song. Totuşi, prima hârtie imprimată datează din anul 660, când, în China, s-a folosit un tipar din lemn.
Hârtia igienică a fost menţionată pentru prima oară în anul 589 în China. După trei secole, arabii au scris despre felul deosebit în care o foloseau chinezii.
Busola a fost inventată de chinezi, în secolul al IX-lea. Primul om care s-a folosit de busolă a fost navigatorul Zhu Yu, în anul 1119. De aceea s-a şi emis teoria că America fusese descoperită de chinezi, cu 50 de ani înaintea lui Columb.
Furculiţa şi beţişoarele sunt şi ele invenţii chinezeşti. Surprinzător, dar asiaticii au folosit primii furculiţa! În nordul Chinei a fost descoperită cea mai veche furculiţă din lume, datând din timpul Dinastiei Xia, care a domnit din anii 4000 î.Hr. până în 1700 î.Hr. Europenii au început să folosească furculiţa abia patru milenii mai târziu.
Meniurile din restaurante au fost inventate de chinezi. Practic erau nişte bucăţi de hârtie pe care era specificată hrana din restaurantele, casele de ceaiuri şi pieţele existente pe Drumul Mătăsii.
Acestea sunt numai câteva dintre invenţiile chinezeşti. Sincer, o clipă l-am invidiat pe Dumitru pentru călătoria lui, însă m-am bucurat pentru el.
Mitică va avea prilejul să vadă cu ochii lui Turnul Televiziunii, Perla Orientului, una dintre cele mai importante atracţii turistice din Shanghai, care până în 2008 a fost cea mai înaltă clădire din China, atingând 468 metri. De altfel, în 2010, Shanghai a intrat în Cartea Recordurilor, având cei mai mulţi turişti din lume cu prilejul evenimentului World Expo. De menţionat şi inaugurarea primului tren din lume de mare viteză bazat pe levitaţie magnetică, MAGLEV.
Nu uitati ! Pe 19 februarie vine Anul Nou Chinezesc ! Intram in Anul Caprei ! (Sau al Oii, ca in traditia chinezs capra si oaia reprezinta acelasi lucru, japonezii tinzand mai degraba sa-l descrie ca oaie, iar vietnamezii drept capra. Am aflat ca e din cauza semnului pt silaba yang, langa care mai trebuie sa pui si alte silabe pt ca sa-si dea lumea seama despre ce fel de animal e vorba, insa e si in functie de bucataria regionala, pt ca in anumite locuri in China daca ceri o mancare de carne de oaie ca la mama acasa, chiar si pe unele din limbile chineze vorbite corect, e posibil sa-ti dea o mancare de capra ca la casele altor mame din regiunea respectiva, sau invers…ma rog, am citit niste barfe ca e posibil sa-ti dea si caine sau pisica sau resturi de cal, insa asta e considerat ilegal).
Cele mai interesante manifestari si parade din UE se vor desfasura intre 19 si 22 februarie in aceste orase, europeanbestdestinations.com/top/best-destinations-to-celebrate-chinese-new-year-in-europe/
Dacă ştii, spune-ne dacă va fi un an fără liniştit, fără războiul care se prefigurează…
Din cate am observat eu asa din diverse predictii pe Internet, desi nu pare a fi chiar in spiritul traditiei chineze autentice de a se referi astrologic predictiv in legatura cu soarte de grupuri mari de oameni, ci mai mult de indivizi, desi desigur de cand cu ideologiile, perspectivele si mentalitatile astea mai moderne plus cu dezvoltarile corporatiste mai larg globale de pe piata muncii din ultimul sfert de secol, trebuie sa adaptam si noi acea traditie chineza cum om putea, pare a exista o tendinta clara catre a prefera negocieri decat conflicte, si aceasta tendinta va deveni mai clara catre vara.
Doresc sa adaug ca mie personal aceasta predictie de tendinta catre acorduri pasnice varatice mi se pare una chiar real incurajator pozitiv optimista ca acel nou razboi de care zici ca se prefigureaza va putea fi evitat, de vreme ce multe studii publicate in mass-media britanica din ultimii 200 de ani arata o tendinta clara de crestere a criminalitatii in timpul lunilor de vara in emisfera nordica oricum, deci desi asa per total se pare ca se prefera poate si razboaie mai multe in timpul lunilor de vara, (zau, mai ales de cand cu dezastrele alea ale lui Napoleon in Rusia din Razboi si Pace plus relativ mai recent din filmele alea despre
Stalingrad), per total se pare ca Oaia sau Capra prefera sa pasca bland si pasnic pe timpul verii.
Da, ce-i drept, n-am văzut nicio oaie furioasă…