Poate, într-o zi, o să realizaţi că o accidentare mai veche vă afectează mobilitatea. Sau poate aţi observat că viața a devenit atât de agitată iar totul în jurul dvs. este atât de stresant, încât fizicul și forța dvs. fizică scad. In cazul în care abilitățile dvs. motorii au fost afectate de o boală sau de un accident, este timpul să apelaţi la recuperare kinetoterapie.
Ce sunt kinetoterapia și fizioterapia?
Înainte de a analiza importanța diferențelor, să aflăm mai întâi pe ce se concentrează aceste două discipline.
Fizioterapia este aplicarea holistică a științelor mișcării. Fizioterapeutul parcurge ani de școală pentru a trata pacienții care suferă de probleme de mobilitate. Acestea pot fi cauzate de răni, boli, intervenții chirurgicale sau chiar boli cronice, cum ar fi artrita, diabetul și altele. Tratamentele de fizioterapie au scopul de a ajuta organismul să se vindece.
Kinetoterapia este studiul mișcării umane. Un kinetoterapeut folosește înțelegerea profundă a anatomiei, fiziologiei, biomecanicii, comportamentului psihomotor și a altor domenii pentru a îmbunătăți funcția și performanța umană. Astfel, prin recuperare kinetoterapie se pot trata problemele de sănătate ce afectează mobilitatea.
Cum diferă tratamentele?
Fizioterapia şi kinetoterapia servesc în scopuri complementare cu diferite focusuri și, prin urmare, oferă tratamente diferite.
Fizioterapeuții se concentrează în general pe diagnosticarea problemelor medicale și planificarea îngrijirii restaurative într-un cadru clinic. Ei evaluează, diagnostică și tratează pacienții cu tehnici manuale pasive, cum ar fi masajul, mobilizarea și manipularea. Tratamentele de fizioterapie sunt bazate pe metode fizice, cum ar fi masajul, exercițiile fizice regulate, apa, căldura, electricitatea sau lumina.
Pe de altă parte, un kinetoterapeut oferă asistență personalizată pentru a ajuta pacienţii să-și atingă obiectivele. Kinetoterapeuţii au o cunoaștere aprofundată a mișcării, reabilitării și întăririi corpului. Ei evaluează pacientul din punct de vedere motric și muscular și aleg programul de exerciții potrivit pentru stimularea mușchilor acestuia. Programul de tratament al kinetoterapeutului este determinat după o examinare minuțioasă.
Un kinetoterapeut se concentrează pe studiul mișcării umane, speculând diferitele elemente mecanice implicate în mișcare. Kinetoterapeuţii studiază întregul sistem musculo-scheletic și diferitele moduri complicate în care funcționează. Pe de altă parte, fizioterapeutul tratează pacienții care suferă de o condiție fizică redusă și de locomoție din cauza unui accident, boală, vătămare sau îmbătrânire.
Alegerea de recuperare kinetoterapie este recomandată în special pentru următoarele afecțiuni:
- hemiplegie
- AVC
- reumatism
- parkinson
- paraplegie și tetraplegie
- atrofie musculară
- scleroză multiplă
- probleme cardio-vasculare
- artrite și osteoartrite
- spina bifidă
- apoplexie
Recuperare kinetoterapie pentru prevenirea accidentărilor
Unul dintre obiectivele principale are recuperării prin kinetoterapie este de a preveni apariția leziunilor, prin promovarea activității fizice și a alegerilor sănătoase pentru corp. De asemenea, prin kinetoterapie veţi putea beneficia de următoarele:
- eliminarea durerii
- îmbunătăţirea mişcării
- redobândirea forţei musculare
- creşterea masei musculare
- redobândirea echilibrului
- recâştigarea dexterităţii
- creşterea rezistenţei la efort
- corectarea posturii și aliniamentul corpului
- recuperarea după un accident vascular cerebral sau un atac de cord
- recuperarea în caz de artrită sau osteoporoză
Astfel, terapia este utilă atât în recuperarea medicală în urma afecțiunilor locomotorii, cât și în tratarea unor afecțiuni ale organelor interne, afecțiuni neurologice, reumatice, ortopedice, cardiace sau respiratorii și chiar metabolice sau digestive.