Acum aproape 10.000 ani a apărut ideeea de pat. În Neolitic au fost inventate salteaua și patul. Primele saltele nu erau decât grămezi de frunze, iarbă sau paie acoperite cu pielea unui animal. Mai apoi erau saci umpluţi cu lână, fân sau pene. Azi vă voi prezenta evoluţia saltelelor de-a lungul timpului.
După câteva mii de ani, faraonii egipteni aveau paturi construite din abanos si aur, iar sclavii lor dormeau pe nişte ramuri de palmier îngrămădite într-un colţ al camerei. În schimb, persanii aveau un soi de pungi mari făcute din piele de capră şi umplute cu apă.
Cu 200 de ani înainte de Hristos, romanii foloseau pentru dormit saci pe care îi umpleau cu paie şi lână. Aristocraţii aveau saltelele umplute cu pene. Prin secolul al XV-lea saltelele erau sub forma unor saci umpluţi cu paie, pene şi păstăi de mazăre uscate. Sacii se acopereau cu brocart, mătase ori catifea. Prin secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, umplutura saltelelor o constituiau paiele şi puful păsărilor.
Un secol mai târziu, umplutura era constituită din lână şi bumbac, pentru ca mai apoi sacii să fie confecţionaţi din bumbac sau in. La sfârştul secolului al XIX-lea a apărut somiera, o invenţie deosebită care se mai foloseşte şi azi.
Prin anii 1930 au apărut saltele cu miez de arcuri, tapiţate, iar după alţi 30 de ani existau saltele şi perne umplute cu apă. În 1966, pentru NASA, a fost inventat un material vâsco-elastic numit mai târziu “memory foam”. După încă un deceniu au apărut pe piaţă saltelele pneumatice, făcute din cauciuc sau vinilin. Abia în 1992 saltelele s-au fabricat din “memory foam”, spumă vâsco-elastică din poliuretan de densitate mare.
Saltele moderne pentru pat
Saltelele cu arcuri au miezul constituit dintr-un rând de arcuri metalice, peste care se lipesc straturi de pâslă din lână (fetru). De obicei, își păstrează calitatea timp de 7-10 ani.
Saltelele cu arcuri împachetate individual (Pocket Spring) au foarte multe arcuri (între 600 şi 2000). De aceea se pliază mai bine formelor corpului.
Saltele de spumă memory sau latex. Spuma e sensibilă la temperatura trupului şi se adptează formei lui. Îşi menţin calităţile vreme de 10-20 de ani. Punctele de presiune sunt reduse cu până la 80% şi se recomandă persoanelor care dorm pe o parte. Efectul de balans este foarte redus, iar partenerul nu simte când îţi schimbi poziţia. Aceste saltele memory au excelente proprietăţi antialergenice şi sunt uşor de întreţinut.
Astfel de saltele au mijloc dublu din spumă, fiind tari pe o parte şi moi pe cealaltă. Dacă le întorci ai un alt tip de confort. Partea tare este superotopedică, făcută din spumă groasă nedeformabilă, iar cea moale este din spumă foarte elastică, mai subţire. O astfel de saltea e ortopedică şi ergonomică, menţinând coloana în poziţia corectă. Facilitează relaxarea completă a muşchilor şi o circulaţie sanguină corectă, asigurând o recuperare fizică şi emoţională ideale.
Saltelele Pikolin sunt construite din latex şi sistem de arc continuu. Practic, nu există posibilitatea ca vreun arc să sară ori să se rupă. Au o circulaţie a aerului foarte bună şi fermitate mare. Toată suprafaţa saltelei e utilă, ceea ce înseamnă că atunci când două persoane dorm pe ea, ambele au zona proprie de confort, chiar dacă au greutăţi inegale.
Pentru un plus de confort, salteaua este matlasată cu Pikolatex (care omoară acarienii) şi fibre sintetice, ceea ce îi oferă o moliciune fără egal. Pentru o fermitate sporită, are un izolator din fibre naturale şi cocos. Aceste saltele Pikolin sunt fabricate în Spania, iar raportul preţ/calitate este excepţional.
Saltelele bebe latex au un tratament igienic complet împotriva acarienilor, bacteriilor şi ciupercilor. O astfel de saltea e confecţionată dintr-un bloc de latex cu grosimea de 13 cm. Are şi o husă detaşabilă. Atenţie, nu cumpăraţi saltele cu latex rulate! Ocupă mai puţin spaţiu de depozitare şi sunt mai uşor de transportat, însă îşi pierd din calităţi şi confort.
Fiecare om îşi va achiziţiona o saltea după gustul şi nevoile proprii, astfel încât să beneficieze de un somn cât mai odihnitor şi să deschidă ochii zâmbind. Dacă e să-mi exprim preferinţa, personal aş opta pentru o saltea spumă (pentru versatilitatea ei) sau Pikolin (pentru rezistenţa sa în timp). Documentându-mă asupra acestei teme, am găsit undeva un adevăr excelent formulat: „Pe oricare saltea poţi să dormi, dar nu pe oricare te poţi odihni cu adevărat”. Tocmai de aceea, am făcut puţine referiri la preţ.
Trebuie să rezişti tentaţiei de a face compromisuri. O saltea modernă, care se potriveşte nevoilor tale, poate fi folosită 10 ani şi mai bine, fără a-şi pierde din calităţi. Problema poate fi privită ca o investiţie pe termen lung în confortul şi sănătatea proprii. Specialiştii au calculat că fiecare 100 de lei investiţi într-o saltea modernă reprezintă numai 0,027 lei pe noapte, vreme de 10 ani, deci aceasta este o investiţie foarte bună.
Ca orice cercetare de genul asta, mi se pare interesanta. Am acasa doua paturi din copilaria mea si tot paturi sunt, adica partea lor de saltea e mai mult decat OK si azi. Iar o canapea cumparata acum vreo 6 ani…deja da semne de boala. Ca tot setul de mobila din care face parte, de altfel…
Din păcate, sunt foarte scumpe.