Multe persoane se întristează după ce intră pe Facebook. Mai precis, oamenii care folosesc Facebook şi nu au o atitudine activă (comentând postările altora şi publicând ei înşişi propriile materiale), mai mult îşi pierd cheful de viaţă, văzând cât de bine le merge altora în comparaţie cu realitatea lor, adesea mai crudă decât cea idealizată de cei mai mulţi dintre oamenii care intră pe această reţea. Faptul că Facebook ne întristează l-am constatat eu însumi, cel mai citit articol al meu fiind legat exact de politica dubioasă a numitei reţele sociale.
Asta rezultă dintr-un studiu ale cărui concluzii au fost date recent publicităţii. Numai în România sunt 7,2 milioane de persoane care intră pe Facebook, dintre care 63,93% sunt bărbaţi. Cele mai multe persoane care accesează Facebook au vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (30,1%). Le urmează cei care au între 18 şi 24 de ani (27,2%), apoi între 35 şi 44 de ani (17,44%) şi între 13 şi 17 ani (13,4%). Urmează grupele de vârstă 45-54 de ani (7,3%), 55-64 de ani (3,4%) şi de la 65 de ani în sus (1,3%).
Personal, mă miră întrucâtva datele astea statistice. Mă aşteptam să fie mai multe persoane de genul feminin şi mai numeroşi adolescenţi (între 13 şi 17 ani). Revenind la oile noastre, mi se pare interesant că unele studii anterioare indicau o stare de spirit exact opusă pentru utilizatorii de Facebook. Greu de crezut, dar existau oameni pe care această reţea îi făcea mai fericiţi! Aşa spuneau studiile.
Totuşi, sunt mulţi factori care influenţează starea de spirit a utilizatorilor de Facebook, de la oboseala produsă de programul de muncă prelungit la problemele apărute în relaţiile de cuplu. Un cercetător mai isteţ a chestionat persoanele de pe Facebook de cinci ori pe zi asupra stării lor de spirit, timp de două săptămâni. Cinstiţi fiind, presupun că am sfârşi prin a ne obosi aceeaşi întrebare repetată de atâtea ori. În tot cazul, uite aşa, cercetătorul cel isteţ a ajuns la concluzia că Facebook ne înăbuşă veselia, fiind un important factor de stres. Şi totuşi, de ce?
Ei bine, ultimele studii arată că folosirea reţelei Facebook în mod activ nu influenţează deloc starea de spirit a utilizatorilor. Aceştia interacţionează întreaga zi cu alte persoane, postând statusuri şi trimiţând mesaje, păstrându-şi dispoziţia. Practic, folosirea Facebook nu este negativă în sine, ci doar păstrarea pasivităţii în reţea. Sigur, acum aşteptăm ca cercetătorii să indice nişte paşi simpli pe care ar trebui să-i facem, pentru a fi mai fericiţi după ce folosim Facebook.
Nu stiam de ce debordez eu de fericire! Ca n-am facebook! :))
Cică dacă n-ai cont pe Facebook, nu exişti (cel puţin în blogosferă).
Doamne, cum descopera ei apa calda…
Over and over again…
Eh, asta nu-i nimic. Am scris despre cercetarea pe care au făcut-o nişte savanţi, cheltuind bani buni: să afle în câte feluri se poate face nodul la cravată!
Eu nu mai prididesc sa dau like-uri pe fb si cu toate asta nu ma simt deloc mai fericita. Poate mai obosita. Daca mai incep si sa comentez la fiecare status…unde ajung? Nu mai bine ma concentrez pe activitatea din blogosfera? Pe cand niste statistici despre asta?
Detaliază! Ce înseamnă activitatea din blogosferă? Şi dacă dai like-uri, înseamnă că ai activitate, nu eşti pasivă.
Pai mai un articol, mai niste raspunsuri la comentarii, vizite la amici, chestii din astea light, de vara. La ce te asteptai?
trist e omu’ Doamne cand n-are facebook… sau are si nu doarme
Just!