Istoria banilor este de-a dreptul fascinantă. Unii consideră că banii reprezintă cea mai importantă invenţie din istoria umanităţii. Am discutat mai mult despre asta într-un articol separat. Banii sunt folosiţi din timpuri străvechi, în comerț, ca mijloc de plată, sub formă de monede. Apoi au apărut bancotele și, mai nou, mijloacele electronice de plată.
În vechime se făcea troc, schimb în natură, după care au început să fie folosite monedele, care mai întâi erau reprezentate de scoici, apoi se băteau din metale prețioase, aur şi argint. Vechea datină românească de a pune bani pe ochii mortului izvorăşte din mitologia Greciei antice. Trebuia plătit Charon, luntrașul lui Hades, zeul morţii.
De unde vin numele de monedă şi bancă?
În anii 3000-2000 înainte de Hristos au apărut primele activităţi bancare în Mesopotamia.
În perioada 1792-1750 î.Hr., în Babilon, codul lui Hammurabi conţinea legi care reglementau activităţile bancare.
În 640-630 î.Hr. au apărut monedele metalice (amestec natural de aur şi argint), fiind inventate de lidieni.
De-a lungul istoriei, monedele au fost bătute din aur şi argint (în perioadele de stabilitate economică) sau aliaje şi metale obişnuite acoperite cu argint şi aur (în perioadele de inflaţie).
După ce galii au atacat Roma, când gâştele au salvat Capitoliul, acolo unde erau stocate rezervele de bani ale romanilor, s-a înălţat un templu pentru zeiţa atenţiei şi a memoriei, Moneta, de unde şi denumirea de monedă. Ulterior, ea a devenit Juno Moneta, zeiţa protectoare a banilor.
Numele de bancă vine de la italianul banca, aceasta fiind denumirea meselor celor care schimbau bani (cei alungaţi din templu de Hristos). De fiecare dată când un împărat punea pe piaţă mai multă monedă decât era necesar pentru economie, apărea inflaţia.
806-821 primele bancnote de hârtie au apărut în China, pe vremea împăratului Hien Tsung, din cauza penuriei de cupru din care erau bătute monedele.
Asta arată clar că banii funcţionează ca unitate de măsura a valorii, nu prin valoarea lor reală. De-a lungul istoriei, banii au fost bătuţi din metale preţioase, apoi din metale obişnuite, după care au devenit bancnote din hârtie, apoi din plastic şi, după cum vedem astăzi, banii sunt electronici, neavând suport material. În acest fel banii ajung la esenţă, devenind o unitate de măsură a valorii.
De ce au apărut banii?
Sunt două cauze majore ale raţiunii apariţiei banilor: pe de o parte (la nivel microeconomic), e vorba de nevoia de a înlocui trocul cu o metodă mai la îndemână, care să presupună existenţa unei forme mai accesibile a valorii, lichidităţile. De exemplu, dacă un ţăran care cultiva porumb avea nevoie de serviciile unui fierar care care era interesat de de grâu, era nevoie de unul sau mai mulţi intermediari. Banul lichid a rezolvat această problemă.
La nivel macroeconomic, guvernele au astfel un control mult mai bun asupra propriilor economii. Ele au posibilitatea să tipărească bani de hârtie. Ar fi fost mult mai greu dacă mecanismul economic ar fi avut la bază trocul sau un sistem monetar bazat pe unele produse, ca aurul.
La începutul secolului al X-lea, au fost introduși banii de hârtie, de către negustorii chinezi de ceai, care încheiau tranzacțiile cu bilete la ordin, pentru a nu transporta monede metalice grele.
Bancnota e un mijloc de plată mai modern, din hârtie tipărită, cunoscută și drept bilet de bancă și bani de hârtie (chiar dacă ulterior au fost tipărite pe suport din plastic). Din secolul al XIX-lea, bancnotele sunt tipărite pe o hârtie fină cu mai multe straturi, cu rezistenţă mare la îmbătrânire și mânuire, având un filigran.
Acum vreo 30 de ani, s-au adoptat bancnotele din polimeri (ca polipropilena), fiind mult mai rezistente la șifonare și la rupere decât cele din hârtie. Prima bancnotă din polimeri emisă de România e cea de 2.000 de lei, din 1999, lansată cu ocazia eclipsei totale de soare din luna august a acelui an. Astfel, România a fost prima țară din Europa care a pus în circulație bancnote din polimeri.
Bancnota românească de 10 bani, emisă în 1917, a intrat în Guinness World Records drept cea mai mică bancnotă din lume, având dimensiunile 27,5 x 38 mm. Şi bancnota de 1.000.000 de lei, emisă în 2003, a intrat în Cartea Recordurilor, fiind bancnota de polimeri cu cea mai mare valoare nominală din lume.
De unde vine denumirea de leu?
În secolul al XVII-lea, în statele românești circulau talerii olandezi (löwenthaler). Aceştia aveau gravat pe ei un leu. Şi după ieșirea din uz a talerilor, numele de leu a fost păstrat ca termen generic pentru bani, iar în 1867 leul devenea unitatea monetară a Principatelor Unite.
Cea mai veche monedă atestată pe teritoriul românesc e drahma de argint de 8 grame, emisă de orașul grecesc Histria în anul 480 î.Hr.
Pe 22 aprilie 1867 s-a stabilit ca monedă națională leul, având etalonul la 5 grame de argint și având 100 de submultipli, numiţi bani. Primele monede emise erau din bronz, de 1 ban, 2, 5 și 10 bani, bătute în Birmingham, Anglia.
În 1868, a fost emisă prima monedă românească din aur, cu valoarea de 20 lei. Din 1870 s-au bătut și monede de argint cu valoarea de 50 de bani (aşa-zisele „băncuțe”), 1 leu și 2 lei.
Banca Națională a României a fost înfiinţată pe 1 aprilie 1880, aceasta fiind singura abilitată să emită monedă de metal și hârtie. În 1947 a fost emisă bancnota de 5.000.000 lei, aceasta având cea mai mare valoare nominală din istoria României.
În 1947, s-a făcut denominarea, la un raport de 1 leu nou la 20.000 lei vechi. Paritatea leu-dolar era de 150 de lei pentru 1 dolar. În 1966 s-au emis monede și bancnote cu noua denumire a ţării, Republica Socialistă România, care au rămas în circulație până după 1989.
Pe 1 iulie 2005, reforma monetară din România a schimbat leul vechi (ROL) cu cel nou (RON), 1 RON fiind egal cu 10.000 ROL. Cum România a intrat în Uniunea Europeană la începutul anului 2007, ar fi urmat să treacă la moneda unică europeană, EURO, după 2016.
Îmi plac articolele tale, căci mereu aflu câte ceva nou! 😀
Să vezi ce stare de confuzie generală va fi când se va trece la euro… bătrânii vor fi cei mai nemulţumiţi de schimbare.
Aşa a fost şi aşa va fi întotdeauna.
Si eu ma tot intreb de ce dracu au aparut banii… Cred ca va dati seama si voi ca sunt cauza pentru care exista absolut orice dezastru in lumea asta ! Tot ce e rau din vina lor se intampla !
Ma gandesc uneori, cum era daca se inventa altceva in afara de bani ?
Mai citeşte o dată articolul. Pur şi simplu, apariţia banilor a fost o necesitate.
Banii sunt doar un mijloc de care te folosesti, morale sau imorale sunt intentiile noastre. Nu banii sunt cauza raului, sunt doar un mijloc prin care poate fi facut rau sau bine.
“Banul nu reprezinta decat un mod artificial de a limita accesul majoritatii la resursele necesare.”
Asta asa, ca sa intelegi ca suntem doar niste marionete…
Aha. Necesitate. Bun. Si faptul ca in 2013, exista oameni care au nevoie de bani, dar nu au nicio sansa sa ii faca fiindca la “butoane” exista criminali si hoti care nu vor sa lase si pe altii sa traiasca ? Asta ti se pare o necesitate ?
Tot o necesitate este faptul ca exista in lume atatia oameni care mor de foame din cauza lipsei banilor ? Iar altii, care calca pe cadavre, au tot ce vor, se scalda in abni, si sfideaza pe toata lumea ?!
Vorbim de lucruri diferite. Au fost, sunt şi vor mai fi oameni lipsiţi de orice mijloc de subzistenţă. Mai ai de gând să faci şi altceva în afară de a striga că oamenii sunt nişte gunoaie flămânde şi că femeile reprezintă răul absolut, ahtiate după bani, lucruri care n-ar fi trebuit inventate niciodată fiindcă ne lipsesc nouă?
1. Bani. Normal ca ma enerveaza acest aspect. Sa stiu ca din cauza votului unor retardati, cateva milioane chiar, mi s-a rapit sansa la a face ceva in tara asta, normal ca este foarte enervant. Nu crezi asta?
2. Femei. Da, reprezinta raul absolut. Si nu fiindca mi-ar lipsi mie. Pentru informarea ta, daca urasc curvele, ceea ce oricine normal la cap ar trebui sa faca, nu inseamna ca nu am facut si compromisuri. Sau ca n-am avut parte de gaoaze. Poate de aceea stiu ce stiu.. Probabil am facut compromisuri, fiindca nu am avut de unde alege ceva mai bun !!! Nu sunt un visator la stele verzi, am trecutprin multe, stiu foarte bine care e esenta umana, si stiu ca toate-s la fel, mai mult sau mai putin. Doar ca unele se ascund bine
Se ascund bine şi nu le găseşti.
Nu mi-ai răspuns la întrebare.
De acord in mare parte, doar ca nu urasc curvele, dar nici nu le iubesc.
Ar trebui sa le urasti, pentru ca asta merita…
Daca toti le-ar uri, intr-un fnal asta ar duce la schimbare, si nu ar rade lumea de noi ca avem cele mai multe tarfe din lume….poate s-ar schimba in bine situatia… Dar cat timp avem o natie de distrusi care nu inteleg cat rau face asta tuturor romanilor…….
Sa-ti explic cum e treaba cu banii in Romania :
http://www.emaramures.ro/stiri/82535/NU-SUNT-MULTUMITI-Mircea-Ursache-fostul-sef-al-PSD-Maramures-va-avea-un-salariu-lunar-de-12-000-de-euro-
Ai priceput ?!
Şi care-i problema? Şeful Poştei Române, instituţi falimentară, cu milioane de dolari datorii, câştigă 11.000 de euro.
Îţi reamintesc faptul că primele două legi pe care le-au votat cei CPUN, precursorul parlamentului de azi, au fost când intră ei în concediu şi ce salariu vor avea.
Tu văd că îţi direcţionezi veninul împotriva banilor şi a femeilor, când bani vrem să avem cât de mulţi, iar de femei, ce să mai zic, sunt vitale. Toţi acei oameni din articolul pe care mi l-ai trimis sunt oameni politici. Tu eşti şucărit nu pe bani în sine, ci pe lipsa lor în buzunarul tău. Nici pe femei n-ai de ce să fii supărat, ci lipsa lor din patul tău. Nu ştiu dacă observi, dar în toată ecuaţia aţi rămas tu şi oamenii politici. Deci pe cine eşti supărat, de fapt?
Baiatul asta…mari suferinte mai are….of, of…
Cat despre bani…sper totusi sa nu trecem la euro prea curand. Culmea e ca nici cu leul greu nu m-am acomodat total desi au trecut atatia ani. Inca gandesc in milioane…ca de altfel foarte multi oameni din jurul meu. 🙁
Oricum, informatii multe si interesante.
Tot în milioane gândesc şi eu. E şi normal. Noi suntem nişte oameni de milioane, nu-i aşa? Cum ar fi să se spună despre noi că suntem de zeci de mii?
Bine ca esti tu fericita, Elly, si ai miliarde de euro in cont. Bravo tie
Tu te iei de Elly fiindcă e fată? Nu ţi-a făcut nimic.
Cum pe cine sunt suparat, prietene ? Pe tine. pe mine. pe toti romanii din tara asta, fiindca din cauza lor, suntem cea mai saraca tara din Europa, la 23 de ani dupa….
Ti se pare asta putin lucru ? Spune-mi, cum crezi ca fi din 2013 incolo ?! Vrei un scenariu horror, cum va fi tara asta ?! Sa stii ca de abia incepe sfarsitul.
Politicienii, sau aia de la stat, care castiga peste 10.000 de euro, dar si restul, sunt toti unde sunt, fiindca noi i-am pus acolo. Banii aia nu ii castiga un om poate intr-o viata !!!
Cica e criza, nu ?! Dar lasa, ca prosti sunt in Romania destui, le dam 1 kil de zahar la sarantoci, si apoi ne votam salarii de miliarde tot de pe ei.
Tu realizezi cat de tampiti suntem eu, tu, noi ?!
Despre tine poţi vorbi orice. Lasă-ne pe noi, ceilalţi, în pace. Cu toţii avem scăderile noastre, dar nu ne face pe toţi părtaşi la starea de lucruri din ţară.
Daca esti cu adevarat nemultumit si vrei sa faci mai mult decat sa sa dai din gura, omoara cativa politicienii despre care crezi tu ca tara nu are absolut deloc nevoie.
N-ai decât să taci tu ca peştele şi nu mai instiga pe nimeni la omor, că-i ilegal! 🙂
Al dracu, ma, da sfinti mai sunteti !!! SUNTETI PARTASI PRIN SIMPLUL FAPT CA SUNTETI ROMANI, CA ATI VOTAT, CA VA LASATI CONDUSI DE NISTE NEBUNI, CA VA LASATI FURATI, FRAIERITI, BATJOCORITI IN FATA ! Pfai….
Alin, aştept de la tine şi nişte cuvinte înţelepte, fiindcă bănuiesc că le poţi rosti, de asta nu te spamez. Deci gândeşte-te bine, nu ceda primului impuls.
Nici nu-ti imaginezi ce pot, dar ce rost are ?! Nu prin cuvinte vom schimba ceva, ci prin fapte ! Dar vazand ce oameni suntem…este destul de clar ca nu se va schimba nimic in Romania, decat in mai rau
Dacă se poate mai rău, înseamnă că stăm bine, m-ai liniştit…
@Alin
Eşti fascistş toata lumea este de vină pentru nerealizarile tale, în afara de tine. Iar cei care au reuşit sunt, probabil, hoţi, excroci sau mai ştiu eu ce!
Nu ştiu cum ai votat tu, dar te rog sa-mi spui cum vei vota la europarlamentare, pentru a vota altfel…
Apropo, prima criză oarecum globala, de care istoria aminteşte este în timpul împăratului Traian după ce a capturat aurul dacic. Cantitatea mare a dus la o devalorizarea lui.
Mai există o legendă care spune ca banii au fost inventaţi de bandele de hoţi care nu puteau să schimbe în siguranţă bunurile furate.
Se mai spune că primii bancheri inovatori au fost cavalerii templieri.
Pe la colţuri se mai vorbeşte că cea mai puternică valută o are ţara cea mai îndatorată.
Şi multe altele…
De ultimele două am auzit şi eu.
Scuze!
Cantitatea mare a dus la devalorizarea lui.
Haideţi să punem, noi toţi cei mici, TUNURILE pe Parlament(ari), ale cărui legi ne-au adus în starea actuală; acolo se leagă ploile – mănoase doar pentru unii şi aducătoare de sărăcie pentru cei mulţi. De acolo se regizează corupţia care ne macină întreaga societate;
. . . şi MITRALIERELE pe acelea dintre televiziuni, care varsă otravă.
Un efort susţinut, continuu, de înfierare, de demascare, poate să ne scoată la lumina pe care poporul nostru o merită.
BANII AU FOST IVENTATI DE ESCROCI PT. A SE IMBOGATI
ESCROCE = ESCROCI
ESCROCI = ES – CROCI = ES – CRUCI(CRUCE) – O = OSE – CRUCEA – I =
= ORGANIZ. SPIRUALA EVANGHELICA – CRUCEA (TEMPLIERII +)
CRUCEA = INTERSECTIE DE DOUA LUMINI = MOARTE
Cine a nascocit BANII, a nascocit ura intre frati,dispretul intre parinti,omorul si zazania, inchizandu-ne drumul catre suflete.
Nu poate fi drept OMUL care se lasa stapanit de bani.
BANII nu trebuie sa stea nicidata in sertar, esenta capitalismului este de ai arunca mereu in circulatie,ca sa scoata “pui”
BANUL la BAN trage,iar paduchele la paduche(saracie)
BANUL face tot!
Ce nu face omul pentru BANI?
BANUL este ochiul DRAC-ului (CARD-ului)
BANUL invie si mortii
BANUL este binevoitot oricand
Cu BANI cumpei tata si mama
BANII rezolva orice problema
BANUL este chia care deschide toate usile
BANUL gaseste raspuns la toate
Cu BANII si femeia sa nu glumesti!
BANUL = PUTERE = INDEPENDENTA = LIBERTATE = FERICIRE = LUNGESTE
VIATA = ADUCE MOARTEA PREMATURA.
DUMNEZEU ITI DA BANI DAR NU TII BAGA IN BANCA.
BANII SE FAC LA PADURE DIN TOPOR SI DIN SECURE( MAI NOU CU DRUJBA DIN PADURILE ALTORA.
BANII NU SE FACA ASA, STAND LA CARCIUMA SI A BEA.
BANII SUNT CHEIA SUCCESULUI IN VIATA.
BANII ADUC RECESIUNE = SARACIA
LA TRECEREA LA MONEDA UNICA EUROPEANA, DACA ISARESCU SI GUVERNANTII, NU ADUC EURO LA PARITATE CU LEUL (1 LEU = 1 EURO)VA FI CEEA MAI MARE RECESIUNE SOCIALA. ACELOR CARE AU SALARIILE SI PENSIILE IN LEI. DE CE?
DACA IN NOAPTEA DE REVELION(POSIBIL 2015), AVEM IN BUZUNAR UN SALARIU DE 1000 DE LEI,DUPA ORA 24,00, MAI SCOATEM DIN BUZUNAR 200 EURO, IAR PRETURILE CU MONEDA EUROPEANA,NE VA “INUNDA” CA UN TZUNAMI PESTE NOAPTE. VA TREBUI SA TREACA ANI BUNI PANA GAND GUVERNUL VA MAI MARII SALARIILE SI PENSIILE CU 25-50 SAU 100 EURO PE LUNA.MASINILE SI CASELE VOR FI TOT IN EURO LA PRETUL DE AZI.
nU REUSIM SA NE ADAPTAM BINE CU EURO, PENTRU CA ESCROCII, VOR INTRODUCE MONEDA CHINEZILOR IOANUL, CA MONEDA INTERNATIONALA SI IAR VOM CUMPARA TOTUL CA SI ACUM, ADICA LA INCEPUT UN IOAN VA FI 1,5 EURO, APOI 2 – 3 -4 EURO. TOTUL SE VA CUMPARA IN IOANI. IAR VOM AJUNGE SA MUNCIM DE 5 ORI MAI MULT, SA TRAIM DE 5 ORI MAI PROST,SI SA FIM PLATITI DE 5 ORI MAI PUTIN. DE CE? PENTRU CA BANII SUNT LA MANA ESCROCILOR.
Ah, ce viziune neagră! Sper să nu ţi se îndeplinească prorocirile…
🙂 Mai oameni buni nu aveti ce face de ce va stresati? 🙂
Povestea e interesanta, dar buzunarul meu e gol.
Ah, şi când te gândeşti că informaţia asta nu va intra în istorie…