Anual, mor în jur de 24.000 de persoane după ce sunt lovite de fulger. Deşi descărcările electrice naturale sunt înspăimântătoare, uneori, fulgerele pot face minuni: un bărbat a afirmat că, după ce a supravieţuit unui trăsnet, i-a crescut al treilea rând de dinţi, o femeie s-a vindecat de o afecţiune cardiacă, iar un orb şi-a recăpătat vederea. Toţi aceşti oameni au fost „trataţi” cu trăsnete!
Din totalul de circa 1500 de trăsniţi anual din SUA, 86% sunt bărbaţi. Se pare că testosteronul ar fi vinovat, fiindcă atrage lumina. Temperatura unui fulger poate ajunge la peste 30.000 de grade Celsius, iar tensiunea măsoară chiar şi 15.000.000 de volţi.
Descărcarea electrică loveşte omul doar câteva fracţiuni de secundă, suficient pentru a-i afecta creierul sau alte organe vitale. De aceea, în rarele cazuri în care au supravieţuit trăsnetului, după ce îşi revin din şoc, cei mai mulţi nu-şi amintesc nimic, au probleme în coordonarea mişcărilor, prezintă un comportament infantil etc. Dar, în unele cazuri, trăsnetele au înfăptuit adevărate miracole.
O sârboaică în vârstă de 51 de ani s-a vindecat de aritmie după ce a fost trăsnită. Ea a scăpat cu viaţă pentru că purta pantofi cu talpă din cauciuc. Aritmia e o afecţiune ce presupune bătăi neregulate ale inimii care, în cazuri extreme, poate duce la deces. Adesea, aritmia se tratează cu mici şocuri electrice.
O chiliancă în vârstă de 63 de ani, ar fi trebuit să moară, fiind victima unui trăsnet. În schimb, inexplicabil, ea a scăpat de durerile reumatice şi chiar a întinerit. Sexagenara arată acum ca la 25 de ani (desigur, are părul încărunţit) după ce a fost trăsnită în timp ce îşi căuta câinele prin curte, ca să-l adăpostească de ploaie.
Fiind în vizită la mama ei, fiica sa, în vârstă de 40 de ani, a văzut pe geam o fulgerare, după care maică-sa zăcea în noroi, alături de câinele ei. Dar bătrâna şi-a revenit înainte ca fiica sa să ajungă la ea. Mai mult, a intrat singură în casă. Fiica i-a adus un prosop şi a fost şocată să vadă că maică-sa, după ce s-a şters pe faţă, avea chipul întinerit.
Un poştaş american în vârstă de 53 de ani, care era orb şi parţial surd, după ce a avut un accident rutier, a fost trăsnit în curtea casei şi a leşinat. La spital, când şi-a revenit, a constatat cu bucurie că vedea şi auzea din nou.
În afara unor asemenea vindecări miraculoase, unii dintre supravieţuitorii trăsnetelor se aleg cu nişte capacităţi inexplicabile. De exemplu, un electrician american în vârstă de 34 de ani a devenit imun la frig, după ce a fost trăsnit.
Cei mai trăsniţi oameni din lume
Probabilitatea ca un om să fie trăsnit e de numai 1 la 600.000, dar un american a supravieţuit după ce a fost trăsnit de două ori. Cu totul remarcabil, ambele accidente au avut loc în ziua de 27 iulie, la o distanţă de 27 de ani! „Prima oară am fost trăsnit pe 27 iulie 1980, iar a doua oară, pe 27 iulie 2007″, a povestit el. La primul accident, fulgerul i-a carbonizat fermoarul prohabului şi i-a ars o fesă, iar a doua oară l-a proiectat într-un zid.
O americancă a fost trăsnită de patru ori. Prima oară s-a întîmplat în urmă cu 28 de ani. A doua oară a fost fulgerată în timp ce vorbea la telefon în casă, având ferestrele deschise; a treia oară a fost trăsnită prin ţevile instalaţiei de apă din bucătărie. A patra oară s-a întâmplat pe geamul portierei lăsat, în timp ce şofa.
Americanul Roy Sullivan e un adevărat recordman: a fost trăsnit de şapte ori! Prima oară, în 1942, ca urmare a unui trăsnet care l-a lovit, a rămas fără un deget la un picior. După 22 de ani i-au fost arse sprâncenele; în 1970 s-a ales cu umărul stâng ars; în 1972 i s-a aprins părul, după un an a fost azvârlit prin parbriz, alegându-se doar cu nişte zgârieturi şi cu câteva coaste rupte, în 1976 şi-a fracturat o gleznă, iar după un an a avut arsuri ale pielii pe piept şi abdomen. Se poate ca ocupaţia lui de pădurar într-o zonă predispusă la furtuni, să aibă legătură cu păţaniile sale. În 1983, obosit de viață, s-a sinucis…
Americanca Jeanne Rogers, e un caz aparte. Considerată una dintre cele mai ghinioniste persoane din lume, ea a fost lovită de fulger de „numai” două ori şi a trecut prin alte întâmplări terifiante. La 18 ani, se afla cu o prietenă pe un vas de croazieră. Întâmplător, a căzut în apă. Însoţitoarea ei a alergat pentru a chema ajutoare, a alunecat, s-a lovit la cap şi a leşinat. După ce şi-a revenit, l-a convins pe căpitan să întoarcă vasul pentru a o recupera pe Jeanne, ceea ce s-a şi întâmplat.
„De două ori am fost trăsnită, dar am mai fost jefuită, împuşcată, sugrumată şi am căzut într-o gură de canalizare! Moartea nu mă sperie. Viaţa este cea care mă înfioară!“ a declarat Jeanne.
Un alt caz deosebit îl reprezintă o femeie care a lucrat pe trei vapoare care s-au scufundat rând pe rând, ea scăpând totuşi cu viaţă. Violet Jessop era însoţitoare la bordul vasului Olympic, „sora mai mică“ a celebrului Titanic. În septembrie 1911, nava s-a ciocnit cu un vas de război britanic. Nimeni n-a fost rănit, dar Violet a fost atrasă de salariul mai bun de pe Titanic… Ştim cu toţii ce soartă a avut vasul.
Femeia s-a salvat cu una dintre bărcile Titanicului şi, după 5 ani, s-a îmbarcat la bordul navei Britannic. Desigur, şi acest vas s-a scufundat, dar femeia a izbutit să ajungă la mal, tot cu o barcă de salvare. Violet Jessop a murit de insuficienţă cardiacă în 1971. N-a fost trăsnită, dar merita să i se consemneze păţaniile.
Cum ne protejăm de trăsnete
Protecția clădirilor împotriva trăsnetului e oferită de paratrăsnet. Într-o clădire, în timpul furtunii, trebuie să ţineţi geamurile închise, să nu folosiţi instalaţia de apă şi telefonul. Majoritatea persoanelor lovite de trăsnet sunt surprinse de furtună într-un loc expus, cum ar fi un câmp deschis, sau care se află în imediata apropiere a unui copac lovit de trăsnet. De altfel, e contraindicat să te adăposteşti de ploaie sub ramurile unui arbore înalt cu formă alungită, de exemplu, un plop.
Avioanele sunt protejate de fulgere cu un dispozitiv care minimizează sarcina statică acumulată pe suprafața metalică a avionului aflat în zbor. Şi într-un automobil având toate geamurile bine închise sunteţi în siguranţă.
Stii ce zic? Eu propun sa se organizeze ceva multime si in fiecare weekend sa mearga sa “se fulgere”. Unii pot scapa de reumatism, altii de greutatile vietii prin moarte…n-ar fi rau 🙂
Se aprobă! Bună idee!
Începem cu pensionarii şi şomerii…
Eu ma gandeam la anumite etnii, dar facem cum vrei tu, suntem pe blogul tau 🙂
De acord şi cu etniile, dar mai întâi să-i reparăm pe ăştia care au mai multă nevoie.
Unde pot sa comand si eu un fulgeras mai mic? Numai cat sa nu ma mai doara articulatiile si sa ma intinereasca cu 10 ani, nu vreau sa arat chiar ca o adolescenta? Are si efect de liposuctie, nu stii?:)
Liposucţie? Sigur! Cât e ideal, 60x90x60, nu?
Întinerire? Nu mai de la 40 de ani în sus.
Articulaţii? Bineînţeles. Te scapă de ele!
Aştept comenzi!
eu cred că mă mulţumesc să fiu trăznit numai la figurat. la propriu cred că nu m-aş încumeta 😉
Cum aşa? Eu deja primesc comenzi…
Trasni-m-ar! :)))
Te rog să stai la rând!
Ce e înghesuiala asta?
:)) Asta mi-a amintit de filmul cu Mel Gibson parca, ce gandesc femeile? :)) A fost saracu’ trasnit de fulger si apoi citea gandurile fomeilor:> :)) Asta da beneficiu al trasnirii!:))
Aha! Vrei şi tu să te trăsnească şi apoi să poţi citi ce gândesc bărbaţii…
Dar eşti sigură că gândesc?!
Si pe mine m-a dus gandul tot la fimul cu Mel Gibson. Tin minte ca l-am vizionat la Scala, iar prietenul meu (de atunci) a ras de la inceput pana la sfarsit, iar mie mi-a fost teribil de rau. Ca la toate filmele vazute in compania lui. Dar sa revenim, foarte interesant sfatul din final, sa ne ferim de “protectia” plopilor deci. :))
Da, asta am învăţat în facultate.
Ai văzut cum arată un paratrăsnet? Un fir lung metalic, cu împământare.
Plopul este cel mai asemănător cu paratrăsnetul, cu forma sa filiformă.
Radem, glumim dar de cele mai mute ori un fulger ne cam este suficient pentru a decola spre rai sau iad … dupa norocul fiecaruia:)
Deci tu nu stai la coadă la trăsnit?
No … ca eu am experienta cozilor din perioada de trista amintire si stiu sa ma bag in fata 🙂
Ti-as fi zis… fugi cu zmeul prin furtuna 🙂 Dar a mai facut unu’ experimentul asta si pe urma a inventat paratrasnetul. Dar se pare ca Benjamin Franklin nu se numara printe trasniti 🙂
Nu am această informaţie.