Gelozia nu e legată de sex, cum am putea crede, ci de sentimentul cã nu suntem implicaţi în anumite activitãţi sociale. Cel puţin aşa afirmă un grup de sociopsihologi americani care a enumerat unele cazuri de gelozie. Ei ne atrag atenţia asupra unor semne care ar indica infidelitatea partenerului.
1. Poţi prevedea care dintre parteneri e mai predispus la gelozie?
Da. Persoana care este mai mult implicatã într-o relaţie de cuplu şi mai dependentã de celãlalt este mai predispusã la gelozie. S-a ajuns la aceastã concluzie, studiindu-se 150 de cupluri.
2. Putem fi geloşi fãrã sã ştim?
Da. În general, oamenii nu-şi recunosc gelozia, fiindcă aceasta este privitã ca un semn de slãbiciune, confundând-o cu alte emoţii. Fiindcã gelozia poate fi resimţitã ca furie sau depresie, ne putem înşela pe noi înşine.
3. Gelozia e resimţitã la fel de toţi oamenii?
Nu. Credinţa legatã de felul în care trebuie sã ripostezi determinã modul de exprimare a geloziei. 50 de persoane chestionate în aceastã privinţã au dat o definiţie diferitã geloziei, pornind de la “furie” şi “depresie” şi ajungând la “bucuria de a te rãzbuna”.
4. Gelozia este afectatã de toanele noastre?
Da. În cazul în care ne simţim bine în propria piele, suntem mai puţin predispuşi la gelozie. Însã atunci când suntem deprimaţi, avem o înclinaţie mai mare cãtre gelozie.
5. Un rival atrãgãtor ne provoacã o gelozie mai mare?
Nu. Conform rezultatelor unui studiu efectuat pe 100 de persoane, dimpotrivã, rivalii mai frumoşi au determinat o gelozie mai micã decât cei neatrăgători. Majoritatea persoanelor chestionate au fost mai furioase atunci când partenerul lor s-a simţit atras de o persoanã care nu era atrãgãtoare. Mai mult chiar, ele au considerat cã aceasta nu este îndeajuns de bunã pentru partenerul lor.
Semne cã partenerii ne înşalã
Aceiaşi cercetători afirmã cã dacă ne urmãrim îndeaproape partenerul, putem sesiza dacã acesta ne înşalã. Ei enumãrã câteva modalitãţi de a ne da seama de acest lucru.
1. Conversaţiile – Dacă numele unei persoane atrãgãtoare de acelaşi sex cu al nostru apare mai des în conversaţia partenerului, ar trebui să ne punem în gardã. Vom observa o diferenţã de tonalitate în vocea lui, atunci când e vorba de persoana respectivã şi s-ar putea chiar ca partenerul nostru sã repete la infinit aceleaşi lucruri referitoare la aceasta.
2. Sexul – Ar trebui sã fim atenţi la orice schimbare inexplicabilã legată de râvna partenerului în acest domeniu. Unele persoane îşi pierd interesul faţã de partener, atunci când îl înşalã, pe când altele gãsesc stimulativã o aventurã extraconjugalã, aşa încât doresc sã aibã mai des contacte sexuale. Dacã partenerii ne înşalã, ei pot arãta un interes deosebit pentru nişte lucruri care, până atunci, nu le stârneau curiozitatea. De exemplu, o femeie infidelã se poate arãta brusc interesatã de cursele de Formula 1, iar un bãrbat devine deodatã foarte atent la vestimentaţia lui.
3. Finanţele – Lipsa unor sume semnificative şi inexplicabile poate fi un semn cã partenerul are o amantă. De asemenea, dacã descoperim cã partenerii noştri pun în secret deoparte nişte sume de bani, ne putem gândi ca acestea sunt destinate unor escapade amoroase.
4. Aparenţele – Cei implicaţi într-o relaţie extraconjugalã încep sã arate mai bine. Aceştia urmeazã o dietã, îşi înnoiesc garderoba sau se apucã de exerciţii fizice. De asemenea, cei care nu erau interesaţi de parfumuri şi deodorante s-ar putea arãta brusc atrase de astfel de lucruri.
5. Tãcerea şi iritabilitatea – De multe ori, persoanele adulterine devin mai tãcute şi mai uşor de enervat. Acestea dau vina pe stresul de la serviciu şi pe obosealã, fãcând mai dificilã o discuţie cu partenerii suspicioşi, lucru pe care îl şi urmãresc, de altfel. Sentimentul de vinovãţie iritã. Luate la întrebãri, astfel de persoane vor nega, rãstindu-se la partenerii lor. Un om nevinovat şi-ar face timp pentru a-şi dovedi fidelitatea, cu rãbdare şi tandreţe.
6. Intuiţia – Propria intuiţie reprezintã un indicator bun al faptului cã partenerii nu ne sunt credincioşi. Fiecare dintre noi ne cunoaştem foarte bine partenerul şi rareori intuiţia ne poate înşela.
Ce credeţi voi despre toate acestea? Intenţionat n-am făcut comentarii, pentru a nu vă influenţa.
Eu cred că într-o relație de cuplu, gelozia există, într-o formă sau alta. Fie că recunoaște, fie că nu, eu cred că suntem geloși.
Acum depinde și cât de puternic e acest sentiment de gelozie.Dacă totul e dus la extremă, eu cred că deja e o problemă.
Deci recunoşti că eşti geloasă!
Sinceritatea e cea mai bună.
ca să ajungi la concluzii de genul “gelosul nu recunoaşte că e gelos”, nu cred că trebuie să fii mare psiholog. s-a văzut vreun prost care să admită că e prost, ori un nebun care să admită că e nebun?
Mai rar.
şi dacă nu-i legată de sex, atunci de ce o fi legată? asta de ce nu ne spun. că mă gândesc că nu o fi influenţată de încălzirea globală…
Ei cum, e legată de gard, evident!
🙂 Sincer mie imi place sa fac putin pe geloasa;))
De ce, Aniela?
Doar de distracţie?
Ca să condimentezi relaţia?
Eu sunt geloasă, dar nu posesivă. 😀
Şi e adevărat, nu e legată de sex, e mai mult de orgoliu, în opinia mea. Dacă te înşală te doare mai mult că a dorit-o pe alta mai mult, decât faptul în sine.
Ei da, superfata e directă. Ataci frontal, eşti francă.
Puţine fete ar fi recunoscut asta.
Cred că, într-adevăr, nu actul fizic ar rani-o mai mult pe o femeie, cât posibilitatea ca alesul ei s-o iubească pe alta.
Superfetele sunt sincere de cele mai multe ori. De data asta nici n-aveam de ce să nu recunosc.
Sunteţi mai multe?
Christine, dar cum de toate sunteţi unice?
Eu am presupus că am fi mai multe. Miturile există. Cică-s şi blonde şi brunete, şi cu fuste şi cu colanţi.. acum na.. cert e că numai de una ştiu că-i reală când o văd în oglindă.
Şi unice sunt toate persoanele, nu numai superfetele.
Dacă toate persoanele sunt unice, cum spui, înseamnă că până şi eu sunt unic…
Îţi mulţumesc pentru compliment, Christine!
Sau putem nuanta http://en.wikipedia.org/wiki/Jealousy
Sigur, Dana. Dar în ce fel?
“un grup de psihologi şi sociologi americani” … m-am linistit 🙂 credeam ca e vorba de un grup de cercetatori britanici.
Cei britanici sunt mai dihai decât toţi!
Adevărul e că n-am dat nicăieri de sociopsihologi
în care să am încredere 100%.
Sunt eu defect?
Am doza mea de gelozie, dar nu cred sa existe persoana implicata intr-o relatie care sa nu fie mai mult sau mai putin geloasa. Daca spune ca nu este atunci exista trei variante – ori minte ori nu-si da seama ori pur si simplu relatia nu e atat de importanta (implicit nu exista dragoste) ca sa apara gelozia. Problema e la fiecare extrema – si daca nu exista deloc, dar si daca exista in exces.
Cred ca nu tine de sex cat tine de propria mandrie, as zice eu, dar si de incredere. Ambele sunt grav ranite. 🙂
Bine ne-am găsit!
Şi tu ai dreptate, mândria şi încrederea în sine au mult de pierdut.
Gelozia e datorata faptului ca nu esti sigur pe tine si pe locul pe care il ocupi in viata partenerului tau, aici poate fi si vina lui… nu iti arata concret unde te situezi mai exact in prioritatile lui… ce stiu eu, sunt doar un copil! :))
Nu am prea multa experienta si nu ma pot pune cu alde psihopupu. Mai mult mi s-a intamplat sa creez gelozii decat sa le dezvolt. 😉 :))
Da, de obicei bărbaţii sunt mai geloşi din fire.