Acest titlu a reieşit din discuţia cu o bloggeriţă. Cum prietena mea nu l-a utilizat, îmi permit s-o fac eu. Asta fiindcă am aflat că mereu apar bloguri nou-nouţe, iar administratorii lor nu ştiu prea bine ce se întâmplă pe la noi, prin lumea 2.0. Ca să nu aibă un şoc la primul contact cu alţi bloggeri, le-ar fi necesar un mic ghid de supravieţuire în blogosferă.
Alţi bloggeri te ajută
Stimate nou-blogger, află despre noi că măcar la nivel declarativ suntem cu toţii prieteni şi nu prea folosim pronumele de reverenţă, ba chiar ne tutuim cum ne vine la gură, aşa că n-are importanţă că eu am 15 ani bătuţi pe muchie, iar tu abia 75. Aşa mi-au spus şi mie cei mai vechi în blogosferă. Aveam să constat că-i adevărat, dar numai parţial.
Dacă ai nevoie de ceva, un sfat, un program pe calculator, o îndrumare, e îndeajuns să spui ce te doare. De obicei, se găseşte cineva care să te ajute dezinteresat, fiindcă şi el a fost ajutat, la rândul său. Ştiu, pare şocant, privind din afară, dar chiar există astfel de oameni în blogosferă.
Să nu te miri, dar dacă eşti de sex feminin şi ţi-ai pus o poză de prezentare frumoasă, te vei pomeni cu nişte binevoitori care să-ţi transmită pupici de „noapte bună fără mine!” şi, desigur, dacă eşti mascul, te vei pomeni că domnişoare între 15 şi 60 de ani sunt interesate de blogul şi, mai ales, persoana ta. Omul e mai dezinhibat în lumea noastră.
Aici găseşti cele mai aiurea ştiri şi reclame
Să nu te mire avalanşa de ştiri şi reclame. Se vinde de toate, de la sex, la Ebola. Să-ţi arăt nişte exemple pe care le-am luat de pe un grup chiar azi:
Magdalena Dana – 80 RONI ORA SEX TOTAL NORMAL PROTEJAT ORAL SI ANAL NEPROTEJAT 075…, 36 ANI PITESTI NU AM LOCATIE SI NU FAC AN MASINA
Micii afacerişti din zona Pieţei Obor au apelat la tot felul de conexiuni suspecte ca să-şi umple tarabele cu Ebola – la bucată, la cartuş sau chiar la kilogram… Etichetele în limba chineză de pe eprubete par să indice că ar fi vorba de o contrafacere, speculantul vânzându-le oamenilor drept Ebola o banală febră tifoidă făcută pe vapor. (Legea cererii şi a ofertei. Doritorii or avea şefi nesuferiţi, neveste de care vor să scape, soacre, vecini etc.)
Ceas bărbătesc super preţ doar astăzi. (Desigur, şi mâine găsim aceeaşi ofertă.)
Noile avioane invizibile din generatia a cincea ale Rusiei. (Cu film edificator! Păi cum le vedem, dacă-s invizibile? A, invizibile pentru radare…)
Concursuri multe, mai mari şi mai mărunte
Şi o să mai întâlneşti fel şi fel de concursuri, cu unele premii tentante. Pot fi nişte pârliţi care au o prăvălie online, dar şi advertiseri de marcă; indiferent de cât de cunoscuţi sunt, vor să devină şi mai faimoşi. Pentru asta tu scrii advertoriale, ca şi alte zeci de bloggeri, iar cele mai bune postări sunt premiate.
Să ne înţelegem: în marea majoritate a cazurilor, nu-ţi vei da seama cum de a fost stabilit câştigător un advertorial mult mai prost decât altele. Îţi pot da un indiciu: majoritatea persoanelor care jurizează, cu cea mai bună intenţie, desigur, sunt total incompetente să facă acest lucru. Sunt inculte şi agramate. Nu toate, dar majoritatea.
Asta îmi aduce aminte de concursul pentru cel mai bun imitator al lui Charlot. S-a prezentat chiar Chaplin la concurs şi a terminat pe locul trei! Cam aşa se întâmplă şi cu jurizarea concursurilor din blogosferă. Dacă ai fost neinspirat atunci când ai scris în silă un advertorial pentru vreun concurs, să ştii că ai şanse să fii desemnat câştigător. Iar dacă ai făcut un material cu care să rupi gura târgului, aşteaptă-te să nu câştigi nimic!
Vei mai primi zeci de mesaje care îţi solicită să le dai like şi/sau să intri în text, să identifici un link, să intri acolo şi să aştepţi până la un minut, ca şi cum te-ar interesa tare mult să vezi ce scrie. E cea mai tâmpită condiţie impusă participanţilor la nişte concursuri în ultima vreme. Unii advertiseri sunt de-a dreptul sadici. Iar noi, bloggerii, fraieri că acceptăm aşa ceva.
Jocuri, poturi şi hateri
Precis vei fi invitat să apreciezi o pagină sau alta. Chiar dacă o faci, să nu pe aştepţi la reciprocitate! Bineînţeles că fel şi fel de oameni te vor ruga să participi la fel şi fel de jocuri. Şi nu vei scăpa de reclame nesolicitate, de propuneri de afaceri, de metode de îmbogăţire sigură şi rapidă, de tratamente pentru a scăpa de chelie, de kilogramele în plus, de cancer, ca să ai penisul mai lung etc.
Acum e timpul să te avertizez asupra haterilor. Aceştia au unica menire de a urî pe oricine, din te miri ce pricini: fiindcă a scris aşa şi nu altfel, că e împotriva lui Ponta, a lui Iohannis ori a lui Băsescu, că postează prea mult şi prost, că există în blogosferă şi chiar în viaţă etc., etc. Ei te urăsc din tot sufletul şi pe tine.
Dar, surpriză! Dacă vei intra în gura unuia sau a mai multor hateri, să ştii că ai pus-o! Înseamnă că nu mai eşti un biet necunoscut în lumea 2.0. Ba dimpotrivă, vocea ta se aude, opinia ta e ascultată, ai destui cititori în fiecare zi şi numărul lor sporeşte mai tot timpul. Aşa că, dacă te înjură cineva fără motiv, e de bine. Nu te supăra, bucură-te şi sărbătoreşte!
Mai sunt multe de spus despre blogosferă ca să supravieţuieşti în lumea asta aparte, dar dacă ai citit aceste rânduri, cel puţin eşti avertizat. Bine ai venit în iadul 2.0! Rămâi mult şi bine în paradisul supranumit blogosferă!
Faină prezentare a lumii 2.0! 🙂
Mulţumesc! Sper să fie folositoarea prezentarea, care nu-i nici pe departe exhaustivă.
Ai uitat sa mentionezi comentariile lasate pe alte bloguri. Fara ele, nu existi in blogosfera. Dar si acolo trebuie sa ai mare grija ce spui, cum spui, de ce spui… :)))
Just, Vienela, dar aveam atâtea altele de spus…
Legat de asta îţi pot spune că deşi numărul cititorilor creşte constant sau se menţine la un nivel acceptabil pentru vechimea blogului, cu excepţia perioadei de vacanţă, numărul comentariilor scade. Mă gândesc că nu mi-am schimbat stilul de anul trecut şi nici nu m-am prostit prea tare între timp, ceea ce înseamnă că gustul cititorilor s-a schimbat.
Bine de stiut si ca e dificil in zilele noastre sa fii femeie si sa ai ceva de zis..pfff,barbatii astia vor sa subjuge tot!
Te înşeli, dacă asta-i concluzia ta după ce ai citit articolul. L-am scris cu gândul la tine şi la ceilalţi care îşi vor înfiinţa un blog cât de curând, fiindcă, la început, veţi fi în ceaţă. Spre deosebire de voi, mie a avut cine să-mi povestească în particular despre blogosferă, aşa că n-am păşit pe un teren total necunoscut. Şi mai ales, am avut cui să-i pun întrebări.
Pe de altă parte, se poate constata că mai ales persoanele de sex feminin îşi deschid noi bloguri, indiferent că mai au unul sau nu.
Inclin sa cred ca nu am calitati de bloger desi ideile nu imi lipsesc!Creierului meu i’ar trebui un refresh sanatos si o restructurare ca sa reuseasca sa adune tot intr’un singur ‘folder'(zapaceala bat’o vina)!
Eşti modestă şi n-ai de ce. Eşti destul echilibrată pentru a avea un blog care să-ţi limpezească şi mai mult gândurile. Vei vedea că vei face urgent ordine în zăpăceala interioară, când va trebui să-ţi expui ideile. În plus, fetele se ajută între ele şi au veşnic ceva de împărtăşit: unghii false, un parfum grozav, nişte rochiţe elegante. Uite, Vienela, care a comentat la acest material, prezenta atât de seducător o rochie, încât i-am spus că m-a convins şi o să-mi cumpăr una. 🙂
Şi apoi bloggeriţele organizează tot soiul de jocuri care te îndeamnă să scrii pe o temă anume şi apoi îşi comentează între ele articolele. Ele fac cu adevărat socializare. Pe când, în cazul băietilor, iniţiativele de acest gen sunt mult mai puţine şi, de obicei, sunt organizate de cei cu vechime în blogosferă şi se comportă fără să vrea ca nişte vătafi pe moşia lor. Dacă unii bloggeri vor să se cunoască personal, îşi spun personal “Hai să bem o bere împreună!” Că mie nu-mi place berea, fiind antialcoolic, e altceva…
Multumesc,ma voi gandi la acest aspect!In orice caz,vei fi primul care afla de grozavie(adica de blog):)
N-ai de ce să-mi mulţumeşti, ba dimpotrivă, eu îţi mulţumesc că voi fi primul anunţat despre blogul tău. Oricum, te voi ajuta cât pot.
Poti conta si pe mine, Alessandra. 🙂
Va multumesc,voi apela!:)
Lucrurile spuse pe nume ajuta sa vezi mai clar ce se intampla in jur, chit ca stiai sau intuiai cumva, dar parca era mai comod sa inchizi ochii (in ciuda faptului ca multe dintre cele mentionate de tine ne afecteaza in mod direct – eg situatia concursurilor – si fac o paranteza in paranteza – nu ai mentionat ca unele nu sunt tocmai “pe bune”).
Asta-i o simplă bănuială, iar fără dovezi în acest sens, nu poţi azvârli cu noroi în bloggerii organizatori de concursuri, mai ales că, cel mai adesea, ei n-au niciun cuvânt de spus în privinţa stabilirii câştigătorilor, deşi, după părerea mea, ar trebui să aibă. Dar lor le e mai comod aşa. În cazul în care cineva e nemulţumit, e trimis la sponsorul concursului.
Mai, eu nu sunt amatoare de concursuri, de premii sau advertoriale, nu vreau sa fiu cunoscuta, sa-mi creez un nume, vreau doar sa pot discuta pe teme interesante cu oamenii. Atat si nimic mai mult.
Nu mi se pare deloc greu sa supravietuiesti, ci sa fii cel mai bun, sa rezisti in top.
Nu vrei să fii cunoscută, dar vrei să-ţi faci un nume?!
În tot cazul, ca să rezistăm în top, trebuie mai întâi să ajungem acolo.
După cum vorbeam cu cineva acum ceva vreme, totul pare o junglă aici! Dacă ai nervii tari și știi sigur ce vrei…s-ar putea să-ți iasă! 🙂
Mulțumim pentru atenționări! 🙂
Cu plăcere! Articolul nu-i exhaustiv. Ţi se pot întâmpla fel şi fel de lucruri anapoda