Unii consideră că îngrijirea unei pisici e mult mai uşoară decît a unui câine, măcar pentru faptul că nu trebuie scoasă afară pentru a-şi face nevoile. Sigur, dacă îi laşi hrană, apă şi o jucărie, pisica poate fi lăsată singură mai multă vreme. Asta nu înseamnă însă că îngrijirea ei e uşoară. Vom vedea că hrana pisicilor e o problemă complexă.
Trebuie să vedem unde găsim hrană pentru pisici sterilizate care să le asigure o înaltă valoare nutritivă, la preţuri convenabile.
Hrana uscată pentru pisici prezintă foarte multe avantaje, dar trebuie să ţinem cont şi de cele câteva dezavantaje pe care le voi detalia. Ca avantaje, se poate spune că preţul ei este mai mic, în comparaţie cu hrana umedă. De asemenea, hrana uscată asigură o dentiţie mai curată pisicilor.
Dar hrana uscată conţine doar maxim 10% apă, iar pisica ar trebui să găsească necesarul de apă în altă parte. Ţinând cont de acst aspect, probabil că cel mai bun lucru pe termen lung este să combinăm hrana uscată cu cea umedă.
Pisicile mici, de până într-un an, au nevoi nutriţionale specifice acestei vârste şi hrana uscată pentru ele se impune să conţină antioxidanţi care să le întărească sistemul imunitar, proteine de calitate care să le dezvolte masa musculară, fibre pentru un sistem digestiv care să funcţioneze normal, minerale, precum fosfor şi magneziu, pentru sănătatea tractului urinar şi, nu în ultimul rând, acizi graşi esenţiali pentru sănătatea pielii şi pentru ca pisica junior să aibă blana lucioasă.
O hrană echilibrată pentru pisica adultă presupune să se bazeze pe o hrană uscată de calitate, care să-i păstreze felinei masa musculară constantă şi să aibă grijă de sănătatea organelor sale interne. Se impune ca hrana uscată să conţină antioxidanţi pentru asigurarea unui sistem imunitar puternic, proteine de calitate pentru întreţinerea musculaturii şi fosfor pentru menţinerea sănătăţii sistemului renal.
După ce pisica împlineşte vârsta de 7 ani, sistemul ei digestiv este deja mai sensibil, iar cel imunitar mai puţin puternic. În această etapă a vieţii lor, felinele de casă au unele nevoi aparte, pe care doar hrana uscată de bună calitate le poate satisface.
Hrana uscată pentru pisica senior trebuie să conţină mai ales minerale precum fosfor sau sodiu, necesare pentru funcţionarea corectă a rinichilor şi a inimii. Hrana uscată de calitate pentru această vârstă conţine şi antioxidanţii necesari întăririi sistemului ei imunitar.
Hrana umedă le oferă pisicilor mai ales hidratare, datorită cinţinutului său de apă de 40-50%. Poate fi mai scumpă decât hrana uscată, dar proteinele pe care le conţine sunt mai uşor de procesat. Micile feline sunt, în cele din urmă, animale carnivore, aşa că principalul ingredient pe care o hrană umedă trebuie să-l conţină este carnea de pasăre sau peşte, care are arome tentante pentru ele.
Pentru pisicile junior, de până la un an, e recomandată hrana umedă cu ingredientele care le pot susţine dezvoltarea sistemului imunitar, a musculaturii şi care să le asigure sănătatea digestivă. Proteinele din carnea prezentă în hrana umedă vor contribui la formarea şi dezvoltarea masei musculare a pisicilor foarte tinere, iar fibrele vegetale le asigură o digestie sănătoasă.
Pisicii adulte îi este necesară o hrană umedă de întreţinere, care să contribuie la păstrarea sănătăţii muşchilor şi a organelor ei interne. Hrana umedă de calitate îi poate asigura suficientă energie pisicii datorită proteinele pe care le conţine, sistemul imunitar puternic graţie antioxidanţilor din compoziţie şi asigură sănătatea sistemului ei renal, prin conţinutul de fosfor pe care îl prezintă.
Pisica de peste 7 ani are nişte nevoi speciale, iar hrana umedă de calitate dedicată acestei vârste i le poate satisface. Sistemul renal al pisicii senior funcţioneaza mai anevoie, iar hrana umedă cu un conţinut ridicat de fosfor şi magneziu poate preveni degradarea rinichilor şi îi menţine sănătatea tractului urinar. Vitaminele şi mineralele din hrană contribuie la păstrarea unui sistem imunitar puternic şi la o stare generală de bine.
Recompensele pentru pisici pot răsplăti buna purtare a acestora, de a educa un anume tip de comportament. Totuşi le putem oferi şi fără un motiv anume. Indiferent dacă sunt sub formă de batoane, de dropsuri sau de biscuiţi, aceste delicii pentru feline sunt şi nişte suplimente nutritive foarte potrivite între mesele principale, datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin.