Cu siguranţă, percepţia asupra perfecţiunii trupeşti a femeilor diferă de la o ţară la alta şi, probabil, chiar şi de la o regiune la alta. Corpul unei femei este perceput ca fiind perfect în funcţie de cultura din care provine aceasta, cel puţin aşa concluzionează un studiu finalizat de curând. Astfel, românca „ideală” ar fi şatenă, voluptoasă şi ar avea vreo 66 de kilograme. Adică brunetele, blondele şi roşcatele subţiri n-ar avea nicio şansă în ochii bărbaţilor din România. Aiurea! Frumuseţea unei femei nu poate fi cuprinsă în tipare, iar aceeaşi damă i se poate părea perfectă unui bărbat, iar vecinului să nu-i spună nimic.
Cum este „corpul perfect”? Iată o singură întrebare cu foarte multe răspunsuri perfect adevărate. Depinde pe cine întrebi şi din ce ţară sau regiune e respondentul. Cel puţin asta se afirmă într-un articol publicat de huffingtonpost.com, care a citat studiul Perceptions Of Perfection, finalizat de Superdrug Online Doctors, o platformă online britanică.
Ei bine, pentru realizarea acestui proiect au fost angajaţi 18 designeri din toată lumea (14 femei şi 4 bărbaţi), cu scopul de a realiza în Photoshop trupurile pe care le consideră ideale pentru o femeie, dacă aceasta ar fi din Africa de Sud, Argentina, China, Columbia, Egipt, Filipine, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, România, Serbia, Siria, Spania, SUA, Ucraina şi Venezuela.
Practic, imaginea aceleiaşi femei a fost modificată astfel încât aceasta să reflecte standardele considerate ideale în ţările amintite, fiind modificate de la caz la caz atât greutatea şi forma corpului şi a feţei, cât şi coafura şi culoarea părului.
Dimensiunile ideale au fost realizate plecând de la înălţimea de 1,65 metri. Consider că femeia aleasă drept un standard de frumuseţe n-ar fi câştigat nicăieri niciun concurs de miss, iar dimensiunile alese sunt arbitrare şi nerealiste. Nicăieri nu se pomeneşte despre standardele de frumuseţe impuse de multă vreme, adică 90x60x90 cm sau pe acolo, nici măcar de forma de amforă, considerată perfectă pentru corpul unei dame.
Astfel, a rezultat că chinezoaicele şi italiencele au picioarele şi braţele neverosimil de subţiri, iar femeile din Columbia, Mexic şi Peru au forme voluptoase. Cu totul fals! Destule columbience au cucerit titlul de Miss World şi toate erau foarte departe de femeia ideală rezultată în urma acestui studiu. S-a pornit de la un fel de caricatură şi au rezultat nişte caricaturi.
Dar şi românca aşa-zis „perfectă” este rotunjoară şi cântăreşte în medie 66,2 kilograme! Aceasta are părul lung, drept şi şaten. Bineînţeles, femeia considerată ideală pentru România de către nişte designeri cu grave probleme de vedere, personal, mi se pare îndeajuns de urâţică pentru a nu-i recomanda să participe la vreun concurs de miss, fiindcă ar strica standardele de frumuseţe feminină şi ar stârni un cor de fluierături de dezaprobare.
Romanca “perfecta” aleasa de catre ei, este departe de standardele mele si nu numai. Intalnesc multe persoane de sex feminin si din discutiile pe care le port cu ele, toate tind spre dimensiunea considerata ideala: 90X60X90.
Asa cum spuneai si tu, sunt caricaturisti care au plecat de la o caricatura si au realizat niste caricaturi.
Dacă şi o fată are aceeaşi părere, înseamnă că n-am greşit în aprecieri.
Ha ! Am verificat atat pe site-ul experimentului, (ca e vorba de un experiment nu un studiu real, nici macar din ala britanic), cat si in Huff Post. Si se pare ca grupul celor 18 designeri grafici a fost alcatuit numai din femei, nu 14 femei si 4 barbati. Plus exercitiul consta in a photoshopa poza unei femei reale intr-un mod in care acei designeri femei cred ele ca ar fi mai placuta si atragatoare acea femeie reala pt audienta lor (generala) intr-un sens care mie mi s-a parut a fi daca ar fi sa foloseasca acea imagine pt “femeia ideala” nu pt un concurs de
Miss, si nici pt a o lua de nevasta si/sau a se reproduce cineva cu
ea, ci pt a vinde ceva, inclusiv o idee. Desigur ca aici au inyrat si prejudecatile invatate la nivel profesional de acele designeri grafici care au mers la scoala de designeri grafici pt a studia sa faca reclame, inclusiv educative, nu pt a deveni artisti. Deci chiar si la nivel profesional au intervenit niste lectii invatate, nu a fost chiar pe gusturi si afinitati asa libere. Plus reprezinta o viziune care e considerata de fapt idealul feminin al acelor designeri grafici, care nu reprezinta un grup semnificativ de oameni dintr-o adunatura nationala, cel mult (si nici macar atata) dintr-o adunatura de absolventi ai unei scoli de
designeri grafici din ultimii 5-maxim 10 ani. Zau, ca nu cred ca exista asa o mare educatie universitara traditionala de designer grafic expert in photoshop electronic facil mai inainte. Mai inainte acei designeri grafici se recrutau din cei care mersesera la scoala de artisti si dupa aia a trebuit sa-si ia un serviciu cand si-au dat seama ca nu vor reusi niciodata sa atinga perfectiunea fotoshopatorului clasic expert mondial, Rafael, astfel incat sa primeasca serviciu nici macar pt revista Vogue, daramite la Click, (unde se obtine job de designer grafic numai pe pile probabil)…sper din toata inima ca pictorul Rafael ar fi avut totusi o sansa de a obtine job la Vogue daca s-ar fi prezentat la interviu pt un post de fotoshopator acolo…ca daca nu-i dadeau nici aia job, zau, saracul ajungea probabil sa lucreze la Playboy, sau naiba stie pe unde, la unii care inca mai apreciaza si talentul artistic in cadrul designerilor grafici.
Deci, in concluzie, nu cred ca e cazul sa se ingrijoreze cineva ca poza de mai sus va inlocui asa imediat poza Biancai Draguseanu, nici poza Madonnei din biserici, (in functie de grupul target de audienta si de ce se vinde). Eu sunt sigur ca si Bianca si Madonna ba chiar si Marilyn Monroe, daca e cazul, vor reusi in continuare ffffffffff multa vreme sa ramana ele femeile ideale pt natiunea romana, si nu vor reusi sa fie inlocuite asa de usor de persoana de mai sus.
Asta fiind zis, as dori sa spun ca mie personal mi se pare chiar placuta si simpatica si persoana de mai sus, si daca m-as afla inyr-o situatie in care trebuie sa mi se atraga neaparat atentia, de ex la scoala sau intr-o sedinta la serviciu, eu personal as fi mai atent la o doamna profesoara sau doamna manager care ar arata ca persoana de mai sus plus nu as dori sa o supar si as tinde sa devin mai silitor si un lucrator mai productiv. Ca eu invat si lucrez mai cu spor daca imi sunt simpatici profesorii si managerii, fie femei fie barbati, ba chiar parca ii consider si profesori sau manageri mai buni daca imi suny simpatici. (Dar totusi sa nu-mi dea ptea multe teme grele de facut ca atunci nu mai conteaza cat sunt de simpatici.) Pe cand Madonna sau Marilyn Monroe…nu as putea sa zic ca ma indeamna asa de mult la munca, mai mult la visare asa la ale mele, sub obladuirea lor pe care o percep blanda si mai ales distanta, de fapt oarecum bland indiferente si indulgente fata de visarile mele personale)
Da, o profesoară în costum de baie n-ar supăra pe prea mulţi…
P.S. In caz ca a avut cineva rabdarea sa citeasca comentariul meu, (ceea ce ma indoiesc), doream sa clarific, (deoarece sunt ff constient ca eu habar nu am sa ma exprim in propozitii intregi, mai ales in public), ca NU doream sa jignesc designerii grafici, indiferent de sexul lor, sau sa ii consider ierarhic inferiori unor artisti profesionisti doar pt ca au absolvit scoala de desineri grafici din cadrul unei Univ de Jurnalism si nu Inst de Arte Plastice. Si nici ca as avea eu personal ceva impotriva activitatii de grafician de reclame si educatie, fie el antic sau modern. Eu chiar am comentat placut intrigat de articol,
chiar am incercat sa inteleg ideea experimentului, mi s-a parut un experiment interesant. Am comentat mai mult cu gandul sa nu se ingrijoreze publicul cititor in caz ca poate nu a inteles ce insemna “femeia ideala” in contextul acestui experiment.
P.P.S. experimentul de mai sus nu atinge definitia de experiment autentic stiintific sau universitar si poate fi considerat cel mult un exercitiu, sau cel mult un proiect de diploma de absolvent grafician care doreste sa activeze intr-un job decent corporatist oarecare dupa absolvire. Insa poate fi dezvoltat si cuplat cu alte proiecte pt a conduce la o diploma de Masterat in Design Grafic in caz ca va fi nevoie si de acea patalama la C-V pt ca un designer grafic sa reuseasca sa obtina un job de profesor la o scoala profesionala post liceala de designeri grafici, (in caz ca nu reuseste sa obtina job la EVenimentul Zilei, sau la Vatican…ca la Vogue nu cred ca va reusi prea curand).
Zau, nu sunt rau, sunt realist re ce poate insemna un proiect de diploma chiar si pt un designer grafic real talentat plus inteligent deasupra mediei din ziua de azi. E mare lucru chiar pt corp britanica de mai sus care a organizat proiectul sa fie remarcati de Huff Post.
Nu s-a scandalizat nimeni, nu cred să fie probleme. Rămân la impresia că s-a luat drept prototip de femeie un soi de caricatură, iar rezultatul e ce se vede.
Sunt pretentios in alegerea iubitei.:))
Da, fiindcă au de unde alege…