Pentru mulți dintre noi procesul de ignifugare nu este foarte familiar și de cele mai multe ori ne documentăm și încercăm să aflăm cât mai multe despre acesta doar atunci cand bunurile noastre au avut deja de suferit tocmai din cauza neglijării proceselor de tratare a lemnului
Rândurile următoare despre ignifugare se pot dovedi extrem de importante, ducând la evitarea unor cheltuieli inutile și a unor pericole în așteptare.
Agenții biologici cei mai frecvenți care produc degradări ireversibile sunt fungii (ciupercile) și insectele xilofage. În majoritatea cazurilor, noi observăm doar efectele acestor atacuri sub formă de putregai, galerii larvare, orificii de zbor sau pierderi de material lemnos.
1. Carii de lemn
În Europa, bătrânul nostru continent, sunt în jur de 76 de specii de cari de lemn, cei mai periculoși dăunători ai lemnului. Acestea sunt răspândite însă în toată lumea și se pot regăsi chiar și în lemnul de construcții (de foioase și conifere) utilizat în construcțiile rezidențiale, unde rămân active tot timpul.
Combaterea directă a acestora cu diverse produse insecticide nu este posibilă deoarece tunelurile acestora nu sunt accesibile din cauza prafului și a unor secreții, astfel că singura soluție este tratamentul de fumigare (izolarea spațiului și inserarea unui gaz insecticid). Acest proces de ignifugare se repetă de două ori.
2. Degradarea fungică – un pericol real al lemnului
În jur de 28 de specii de fungi sunt considerate periculoase în țara noastră. Dezvolarea acestora crește gradat în funcție de lemn, cel mai afectat fiind lemnul de foioase – stejar și cel mai puțin afectat, cel de rășinoase.
Tratarea preventivă prin procese de ignifugare este din nou cea mai bună soluție. În caz contrar, procesul este mult mai complex. Tratamentul curativ al lemnului afectat de fungi constă în prelevarea unor eșantioane pentru a determina specia de fungi și aplicarea unui tratament corespunzător.
3. Incendiul
Acesta este cel mai mare pericol pentru suprafețele de lemn ale casei dvs. din pricina faptului că provoacă și cele mai mari daune. Numărul de incendii de pod/mansardă/acoperiş s-a dublat în ultimii ani în România.
Tratamentul preventiv este soluția recomandată pentru toate pericolele de mai sus. Acesta poartă numele de ignifugare și reprezintă îmbunătățirea comportamentului la foc a materialelor lemnoase.
Serviciile de ignifugare se realizează de personal specializat
Ignifugarea este operațiunea de impregnare sau pulverizare a elementelor de lemn și este foarte important de știut că soluția poate fi de tip „3 în 1”, adică efectul său este ignifug, anticarii, antifungic.
Costurile cu această operațiune sunt scăzute și efectuate corespunzător pot aduce beneficii importante.
Echipa celor de la Vulpea Antifoc, cei care ne-au ajutat cu informațiile necesare scrierii acestui ghid, garantează păstrarea acestor pericole la distanță cu ajutorul serviciilor de ignifugare lemn și tratare a lemnului.