Tatăl meu m-a rugat să obţin toate actele necesare construirii unei vile cu 2 etaje pe locul vechii case de la ţară. Ar vrea să se retragă acolo fiindcă s-a săturat de praful, larma, şi lipsa de curăţenie de pe străzile din Bucureşti. Cu această ocazie am aflat de importanţa unui studiu geotehnic.
Ei bine, umblândîn stânga şi-n dreapta pentru a obţine toate aprobările de care aveam nevoie pentru construirea vilei, am înţeles că există o lege care obligă efectuarea unui studiu geo. Mai mult decât atât, acest studiu ne va ajuta să facem economii, atunci când ne apucăm de ridicarea vilei. Proiectantul ar putea supradimensiona construcţia, ceea ce ar duce la costuri mai mari de execuţie. Ori, după părerea mea, costul construcţiei constituie un element foarte important.
Credeam că n-am nevoie de un studiu geo, pentru că un vecin făcuse unul deja, în urmă cu un an, pentru propria lui casă. Asta fusese sugestia tatălui meu, care abia aştepta să vadă gata vila, mai ales că se pensionase de curând şi se obişnuise de zeci de ani să lucreze. Este o boală a tatălui meu: neadaptare la pensie, dacă vă închipuiţi că există aşa ceva. Zicea că vrea să facă o mică fermă de păsări, să crească şi câţiva porci şi să se îngrijească de livada de meri şi peri, care acum era în paragină.
Interesându-mă dacă, totuşi, un studiu geotehnic făcut cam la 50 de metri depărtare ne-ar scuti de efectuarea altuia, după cum aflat, condiţiile geologice pot fi diferite pe distanţe foarte mici, iar condiţiile geotehnice prezentate în studiul vecinului meu se prea poate să nu mai fie valabile şi pentru amplasamentul pe care avem de gând să ridicăm vila.
Acum nu ştiu cât va costa acest studiu, despre care am înţeles că nu-i un simplu moft, ci o necesitate. În tot cazul, firma la care m-am hotărât să apelez poate lucra oriunde în ţară, iar preţul variază nesemnificativ de la o zonă la alta. Dar cât anume va costa, abia urmează să aflu. Vă ţin la curent.
nu stiu pe ce sa mai manance banii oamenilor :-j
După cum sunt prezentate lucrurile, cică e spre binele nostru, că putem face economii…
Studiul geotehnic ajuta la stabilirea tipului de fundatie si dimensionarea ei: latimea talpii de fundatie si adancimea acesteia (care poate sa fie mai mare decat adancimea de ingehet),armarea fundatiei, profilul ei, s.a.m.d. Despre partea cu economia e cam ca la loto, totul depinde de natura terenului.
Greu să se facă economii. Orice calcul economic duce la o sumă prevăzută.
Ei bine, crede că, în realitate, suma care va fi cheltuită e măcar cu 50% mai mare.
Nu mai spun că în cazul caselor, mereu te4 trezeşti cu o cheltuială pe care n-o planificaseşi.
Îţi dau un singur exemplu: gardul împrejmuitor al proprietăţii nu e trecut mai niciodată în proiect.
Si nici constructiile provizorii gen “baraca pentru unelte”, wc, etc. pentru ca daca te apuci de construit pe un teren gol chiar ai nevoie de aceste mici amanunte 🙂 care pana la urma cresc costul constructiei.
Just.
Aceste studii, oricat de mult ar costa, sunt importante. Nu ne ridicam case in fiecare zi si nici nu vrem sa se prabuseasca peste noi, nu?
Cu siguranţă! De asta şi costă mult.
Totuşi, nu cred că te ajută să reduci din cheltuieli.
Cate studii din astea se faceau acum 150 de ani?
Si sunt peste tot case construite atunci…
E adevărat şi asta…
Eu văd că pe site-ul recomandat sunt mai multe articole pe blog care explică importanta studiului geotehnic:
http://www.studiu-geotehnic.ro/blog/de-ce-este-important-un-studiu-geotehnic/
http://www.studiu-geotehnic.ro/blog/studiul-geotehnic-primul-lucru-pe-care-trebuie-sa-l-faci/
Inclusiv pe homepage se explică de ce sunt importante studiile geotehnice.
Da, am subliniat şi eu lucrurile care mi s-au părut importante, inclusiv a economiei pe care ar putea-o face. Silviu, mă bucur că ai libertatea de a comenta, ceea ce înseamnă că totul e transparent şi e foarte bine aşa. După câte văd, eşti direct interesat şi, oricum, ştii mai multe despre domeniu. Se pare că cititorii s-au împotmolit la preţ, cred că ar împovăra un constructor, în loc să-l ajute să coste mai puţin construcţia. Poţi face tu lumină în acest punct? Dincolo de o lege care trebuie respectată, tocmai impunerea ei nemulţumeşte şi creează impresia că cei ce fac studiile geo pot impune orice preţ doresc. Nu cred asta, fiindcă nu există monopol. Cum vezi tu lucrurile din interior? Ştiu că preţul final variază în funcţie de mulţi factori. Dar poţi spune un preţ estimativ, dând un exemplu? Personal, nu cred că pericolul de a depăşi bugetul pe care ar trebui să-l aloci ar veni de la acest studiu, ci de la alte lucruri care ţin de proiectare şi de organizarea şantierului, lucru evidenţiat şi de alţi oameni în comentariul lor, tocmai fiindcă s-au izbit de ele.
@Elly Weiss: Sa nu ne jucam cu banii nostri. Pe terenul pe care ne vom construi casa exista deja una construita in ’73 care abia mai sta in picioare. Este teren in panta, in zona de deal, iar in curtea mea se scurge toata apa de pe deal cand ploua. Daca bunicul meu ar fi facut un studiu geotehnic atunci, acum aveam de reamenajat/modernizat/extins sau maxim o intarire de rezistenta a casei si nu construiam alta. 😀
Spor la construit.