Cineva spunea că dansul este limbajul ascuns al sufletului, iar Nietzsche nu știa dacă sufletul unui filozof dorește mai mult decât să fie un dansator bun. Să înveți să dansezi nu este doar un moft. Actualmente a ajuns un foarte bun mijloc de socializare. Asta vrea și sora mea pentru fiul ei, Adrian: să socializeze, să se deprindă de mic să se descurce într-un grup. Deunăzi i-a și spus: “Învață sa dansezi, Adi, o să-ți placă!”.
Băiatul a privit-o lung și a tăcut. Și eu eram puțin nedumerit. De ce un copil ar trebui să știe să danseze? M-a lămurit sora mea, Mădălina:
– Ah, e greu să înțelegi, domnule inginer! Nu atât învățarea unor pași de dans e importantă, cu toate că-i va prinde bine mai târziu. Mă interesează să se deprindă de mic să socializeze.
– De ce, Mădă, nu-i ajunge grădinița să învețe să se joace cu alți copii? Iar de socializare, ce să mai vorbim, nu vezi că acum toată lumea e conectată cu toată lumea pe Facebook? Nu vezi că ăștia mici, copiii noștri nu știu să se mai joace cu mingea, să alerge în parc, să se plimbe cu bicicleta… De șah ce să mai spun? Că n-am mai jucat o partidă de peste 20 de ani. N-ai cu cine, dar nici pe cine să înveți!
– Nu! Grădinița este, la vârsta lui, de 5 ani, ceea ce va fi școala un pic mai târziu și serviciul peste mulți ani, când va avea vârsta ta, de exemplu. Se obișnuiește numai cu un grup de copii. Vreau să știe să se comporte în orice alt grup. Și apoi, exact ce-ai spus tu. Crezi că-l voi lăsa pe fie-meu așa de izbeliște pe calculator? Mai văd cum sunt acum părinții. Lasă copilul cu televizorul pornit pe desene animate și știu că e-n siguranță. Dar așa copilul va deveni dependent de televizor. Apoi, de calculator. cum să-l las așa să “socializeze” cu necunoscuți pe net?
– Nu sunt sigur că înțeleg ideea…
– Ți-am zis că ție ți-e greu să pricepi, dar învață să dansezi și vei înțelege! Știu că ești bâtă… Uite, să-ți spun altfel. Vreau ca Adrian să știe să danseze, să picteze, să aibă habar de artă, să știe cine a fost Da Vinci, cine a fost Chopin…
– Păi nu mai sunt copil. Cum să mă apuc de dans la vârsta asta?
Nepotul meu se juca lângă noi cu o mașinuță și sunt convins că ne asculta, deși nu pricepea nimic.
– Sunt cursuri și pentru începătorii adulți. În primul rând, nu-i scump deloc. În al doilea rând, dacă n-o să fii mulțumit de ce ai învățat, ți se restituie banii dați pe abonament.
– Păi ce dansuri mă învață? Că precis n-o să fie cursuri de dans popular!
– Ba bine că nu. Există cursuri pentru orice fel de dans. Eu am fost să mă interesez la o școală de dans și mi-a plăcut ce-am văzut. Așa că-l voi da pe Adi de la anul. Poate te înscrii și tu. Așa-mi faci un serviciu.
Într-adevăr, Mădălina se gândise la toate. Ba cu ocazia asta împușca doi iepuri dintr-un foc. Adi învăța să danseze, eu învățam să dansez… Câte nu facem pentru socializare!
Organismul reactioneaza la dans asa cum reactioneaza la droguri,la sex,la cafea…elibereaza endorfine,stimuleaza centrul placerii!Dansati o bachata,merita traita experienta!
După explicaţia asta doctă, e musai! Păi ce, te pui cu endorfina?!