Am un prieten, Andrei, care doreşte să ridice mai multe clădiri într-o regiune deluroasă: un hotel, un restaurant, două magazine şi o sală de spectacole, care se poate transforma rapid în discotecă. Există posibilitatea de a avea energie electrică şi racordare la instalaţia de gaze. Zona nu are canalizare şi apă. Interesându-se de demersurile legale necesare, a aflat că îi trebuie un studiu geotehnic şi unul hidrogeologic. M-a interesat la ce serveşte un studiu hidrogeologic.
Andrei susţine că studiul hidrogeologic poate duce la economii de mii sau zeci de mii de euro ori, iar absenţa lui, la pierderi la fel de mari. Acesta constă în determinarea caracteristicilor surselor de apă existente şi arată în ce condiţii poţi asigura alimentarea cu apă. Studiile hidrogeologice cuprind toate activităţile ce necesită alimentarea cu apă.
El spune că în domeniul apei potabile, sursa acesteia este, de obicei, subterană. Se calculează necesarul pentru nevoile estimate de consum de apă. Din analizele efectuate va rezulta dacă apa captată este de o bună calitate şi necesită sau nu tratare în vederea potabilizării.
El vrea ca prin studiului hidrogeologic să se evalueze starea stratului acvifer, nivelul hidrostatic şi hidrodinamic. Se vor determina debitele optime de exploatare pentru puţuri. Se va stabili necesitatea tratării apei într-un fel sau în altul.
Astfel de studii se compun din mai multe elemente, printre care şi-a amintit de executarea de puţuri de mică, medie şi mare adâncime; inventarierea surselor de apă subterană cu caracteristicile hidrologice respective; evaluarea stării straturilor acvifere; determinarea nivelului hidrostatic şi a celui hidrodinamic; analize bacteriologice.
Preţul pe care va trebui să-l plătească depinde, printre altele, şi de numărul forajelor hidrogeotehnice existente, de numărul de analize efectuate şi de necesarul de apă dorit. Andrei m-a făcut curios şi am căutat detalii. Cu această ocazie, am aflat, într-adevăr, nişte amănunte interesante. De exemplu, am văzut ce fac specialiştii aceia.
Pe lângă studiul hidrogeologic propriu-zis şi execuţia de foraje pentru puţuri de apă cu dotarea ulterioară necesară dării în folosinţă, realizează studii geotehnice de detaliu sau pentru proiectul de autorizarea de construire, monitorizare geotehnică, avize geotehnice si operaţiuni de penetrometrie dinamică de la uşoară (PDU), la foarte grea (DSPH).
Foarte important mi se pare faptul că echipele lor se pot deplasa oriunde în România, pentru oricare dintre serviciile pe care le oferă. Îndelungata lor experienţă în domeniu le permite să lucreze în cele mai variate condiţii, din Delta Dunării până în varfurile munţilor Carpaţi.
Se prea poate ca Andrei să fie mulţumit de toate aceste informaţii, dar deocamdată nici el nu ştie cât va trebui să cheltuiască. E conştient că, după ce va obţine un deviz preliminar, la preţul tuturor lucrărilor se vor adăuga nişte costuri suplimentare, foarte greu de prevăzut şi evaluat, pentru diverse lucruri care ţin de organizarea şantierului. E un domeniu interesant, dar habar n-am când îmi vor folosi informaţiile culese.
Bag de seama ca esti prieten cu un fel de Tiriac daca vrea sa construiasca atatea… 😉
Da, păi sunt bani europeni…